Mei the good the bad and the ugly

door | 28 mei,2021 | Moestuin, Onze moestuin | 0 Reacties

Nat nat en nog eens nat, dat is hoe ik op het moment de moestuin kan samenvatten en veel slakken. Heel veel slakken. Alles bij elkaar niet goed voor de moestuin. Vorig jaar was het prachtig mooi weer stonden de tomaten buiten te stralen en groeide de courgettes harder dan wij ze konden eten. En nu staan de tomaten er rampzalig bij, zijn de courgettes opgegeten en is er al heel veel bladgroente gesneuveld. Het kost me wel even om de teleurstelling te boven te komen eerlijk is eerlijk. Maar goed het hoort erbij en dat is dan ook iets wat ik zondag wel 10 keer tegen mezelf heb gezegd, Minstens 10 keer om mezelf moed in te praten dat het heus wel goed komt dit jaar.

De tomaten verzuipen

Een week geleden ging een deel van onze tomatenplanten de grond in. Mooie groene gezonde planten. Die eigenlijk al een tijdje in de achtertuin stonden en het prima deden buiten. Een week later staan ze erbij als hoopjes ellende. Onze moestuin ligt op een mini eilandje en is omringt door brede sloten die weer aansluiten op groter water. Het grondwater staat inmiddels zo hoog dat ik na 5 centimeter graveren op onze vette kleigrond al in het grondwater zit. Dit was vorige week nog niet toen ik de tomaten uitplanten, maar goed nu wel en de planten kunnen het niet waarderen. Tomaten houden nou eenmaal niet van natte voeten. Ik pluk het slechte blad zo ver mogelijk weg maar laat de dieven zitten. In de hoop dat die nog gezond blad produceren en dat ik die wat kan inkorten. Zo blijft de plant voldoende blad houden om vruchten te dragen. Maar eerlijk gezegd heb ik ze al opgegeven. Gelukkig zaai ik altijd teveel dus eenmaal thuis ga ik nog even planten tellen. En in het ergste geval zou ik bijna alles kunnen vervangen. De planten thuis staat nu hoog en droog op zolder het raam is wel vol en ik vrees dat we straks tomatenbomen moeten vervoeren als het weer besluit beter te worden. Maar tomaten zullen we hebben dit jaar al moet ik ze op zolder tellen! Want daar groeien ze geweldig!

Slakken slakken en nog meer slakken

Als er een beestjes is dat ik niet meer wil zien op de tuin dan zijn het wel slakken. Andere jaren verdwijnt er een blad van een plant of soms een jonge zaailing maar zoals ik al in mijn blog de slakken eten alles op schreef nu verdwijnt alles wat we uitplanten. En ach het is ook niet zo vreemd dat dit gebeurt. De planten hebben het koud worden daardoor zwakker, en zijn daardoor sneller het slachtoffer van slakken. De jonge plantjes groeien door de kou minder goed, en tja weer slachtoffer van de slakken. Inmiddels ben ik het wel echt zat. Dus we zijn fanatiek op slakkenjacht iedere keer als we op de tuin staan. Ik wil niet weten hoeveel we al hebben gevangen maar ik schat zo’n 300 alles bij elkaar.

Is het dan echt zo’n moestuin drama

Nou kijk in mijn hoofd gaat het zo alles is dood en we hebben dit jaar geen oogst. Terwijl er nog een berg planten thuis staan, en er ook héél veel erg goed gaat op de tuin. Toch weet ik het voor elkaar te krijgen om me een zwart canvas van de tuin voor te stellen. Waar dit jaar geen kropje sla of boontje af gaat komen. Maar gelukkig weet ik dat dit niet zo gaat zijn, moet ik alleen nog even schakelen in mijn hoofd. Er gaat nog genoeg groeien er valt nog genoeg te zaaien, en voor veel dingen zijn er nog 2e, 3e en misschien zelf 4e kansen. Zodra het weer wat warmer wordt komen er planten vrijwillig op, zaden die van vorig jaar in de grond zitten en spontaan gaan kiemen als de temperatuur goed is. En er is ook al zoveel aanwezig op de tuin. De fruitbomen doen het geweldig en er hangen mooie mini vruchtjes aan de bomen, en VEEEEEL per boom. De fruitstruiken zitten VOL met vruchten. De kruiden doen het allemaal goed, en het bloemenvak staat vol met prachtige planten en heerlijke kruiden. En de uien en knoflook vinden het ook allemaal wel prima, al ziet de knoflook nog steeds wat geel. Maar dat komt denk ik door de enorme vochtige grond. Thuis staan nog heel veel planten die gelukkig deze week overdag buiten kunnen zonnen. Want eindelijk eind mei knappen de temperaturen op en heb ik voorzichtig de hoop dat we binnenkort lekker kunnen genieten van een mooie oogst!

We hebben weer veel gedaan

Ondanks dat er dingen niet goed gaan hebben we ook weer veel gedaan. Chase heeft zijn eigen moestuinbak aangeplant, ik heb nog reserve plantjes voor hem voor het geval het toch nog te koud was, of we niet voldoende van het slakkenleger hebben weggevangen. De meeste dingen die hij er in heeft gezet kunnen goed tegen de kou zoals rucola, pluksla en de bloemen die hij heeft geplant groeien al weken buiten. Dus dat zal wel helemaal goed komen. Zijn tomatenplantje heeft hij toch nog maar mee naar huis genomen, nadat hij onze planten had gezien mocht die nog even binnen blijven. En dat lijkt me een wijs besluit. In de kas hebben we een deel van de paprika’s en pepers geplant met daar tussen nog wat kropjes little gem en oca. Ik heb ze op een heuveltje gezet zodat ze hopelijk geen last hebben van het vocht. Als ik niet zoveel planten had opgekweekt dan had ik het risico niet genomen maar nu durf ik het wel aan omdat ik ze eventueel nog kan vervangen met wat ik thuis nog heb staan. Een aantal planten hebben we beschermt met plastic tunneltjes zodat ze wat warmer staan onder het plastic en hopelijk kan dat er dan snel vanaf, en kunnen we de tunneltjes voor iets anders gebruiken. Morgen gaat het laatste weekend van mei al weer beginnen en heb ik geen plannen om dingen uit te planten. De boel onkruidvrij maken, zaaien en schermen voor de komkommer en augurken neerzetten. En voor een vriendje van Chase nog een moestuinbak neerzetten zodat de kinderen de moestuintjes van de albert heijn daar kunnen uitplanten. En dan gaan we vanaf volgende week dingen uitplanten! EINDELIJK!!!!!

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten