garden planner

Moestuinplan maken

Een moestuinplan maken is verstandig om te doen. Niet alleen als je een grote moestuin hebt, ook wanneer je op je balkon of in de achtertuin je groente en fruit wilt verbouwen is het handig om een goed moestuinplan te maken. Zo voorkom je dat je teveel van hetzelfde hebt. Of dat grote planten voor kleine planten komen te staan waardoor de kleine planten misschien overwoekerd worden.

Kweek wat je eet

beans, bean plant, vegetables-386423.jpg

Wanneer je start met een moestuin is het belangrijk om te kweken wat je eet. Je kan 10 peper planten van de pittigste soort ter wereld neerzetten. Als jij niet van pittig eten houdt dan heb je vrij weinig aan al die pepers. Tenzij je doet zoals ik een berg sambal maakt en die weggeeft aan vrienden en familie die er wel van houden. Maar kijk dus goed naar wat jullie lekker vinden. Wat staat er vaak op je boodschappen lijstje, welke groente koop jij wekelijks en welke kruiden staan er standaard in je kruidenkastje. Maak dit de basis voor je moestuinplan.

Hoeveel ruimte heb je

Ik weet het een grote moestuin hebben is echt een luxe in ons landje. Op een balkon kan je veel minder kwijt dan op een stukje moestuin grond zoals wij dat huren. Kies hiervoor de juiste zaden. Een klimmende courgette, patio aubergine en een kleine pompoensoort die je kan laten klimmen passen vaak beter op een balkon dan hun grote broertjes en zusjes. En ook als je beschik over een stuk grond dan is de ruimte ook niet onbeperkt. Denk er dus goed aan wat is voor jou het belangrijkst om te oogsten. Wil je veel pompoenen? Dan is een fles pompoen voor bijna iedereen een goede keuze. De planten kunnen klimmen, met wat hulp en ondersteuning. En geven per plant een leuke opbrengst. Kweek je in een kleine ruimte maar wil je wel een grote opbrengst. Let er dan bij het aanschaffen van zaden op de planten een grote opbrengst geven. Zo had ik bijvoorbeeld vorig jaar een paar honderd pepers van de Aji Habernero en we hadden maar 3 planten. Zeer productief dus!

Wisselteelt wel of niet toepassen

beetroot, allotment, growing-2431309.jpg

Er zijn heel veel verschillende manieren van moes tuinieren en het is goed om er van te voren over na te denken wat jij graag wilt. Ga je voor groentes netjes op een rijtje, of pas je permacultuur toe waarbij je verschillende groentes door elkaar zet. Of doe je zoals ons en doe je van beide een beetje? Wisselteelt kan nuttig zijn om op lange termijn ziektes te voorkomen op je tuin. Zo zijn koolplanten bijvoorbeeld gevoelig voor knolvoet, zit de ziekte in de grond en zet je volgend jaar weer kolen op dezelfde plek heb je weer kans op knolvoet. Door te wisselen van plek kan je ziektes voorkomen. Wij houden hier geen heel vast schema voor aan maar wisselen onze vakken wel. Zodat niet ieder jaar de pompoenen of de courgettes op dezelfde plek staan. Het is ook gewoon leuk om te wisselen en ieder jaar een andere tuin te hebben. De meningen over wisselteelt verschillen, Doe waar jij je goed bij voelt. Wij vinden wisselen ook leuk wat zo krijg je ieder jaar een andere tuin.

Zet je moestuinplan op papier

Je mag er een hele studie van maken, maar dat hoeft niet. Maar je planning op papier zetten kan je wel helpen om het goed in te delen. Ik pak altijd mijn zaden erbij, maak een selectie van “deze moeten groeien dit jaar” en maak een kladje met de indeling van de tuin. Dit zijn bij ons vaste bedden. Die deel ik in groepen. Zo krijg ik categorieën zoals: aardappelen, courgette, koolsoorten, wortelgewassen,knolgewassen, salade bed, mais, tomaten. De indeling van de vakken is echter niet zo zwart wit. Tussen de courgettes komen zonnebloemen, in bijna alle bedden komt er nog ergens een rijtje uien en knoflook. De planning is meer om er straks het gemak van te hebben en niet als een kip zonder kop met plantjes in mijn handen over de tuin te rennen WAAR MOET IK ZE LATEN? Door het op papier te zetten heb ik een basis, en daar belanden dan altijd wel weer andere dingen tussen. Soms komt er iets niet op en zijn van andere dingen plantjes over. Die kunnen dan mooi lege plekjes opvullen. En uiteindelijk belanden er overal bloemen tussen, die vaak niet op de planning staan. Op een kladje teken ik snel hoe ik het een beetje in mijn hoofd heb, blijk ik later nog iets te zijn vergeten kan ik het nog makkelijk aanpassen. Ziet het eruit als een goed plan dan werk ik het uit op de computer. Gewoon in words met tekstvakken, niet heel ingewikkeld. En het voordeel waait op mijn tuin mijn moestuin planning de sloot in zoals vorig jaar, dan kan ik die opnieuw uitprinten.

Spreid je kansen

sowing, salad, spring-5001334.jpg

Je kan natuurlijk 20 sla plantjes tegelijk in de grond zetten. Maar dan kan je er ook van uitgaan dat ze allemaal tegelijk klaar zijn. En 20 kroppen hou je niet lang goed. Beter kan je dus starten met een paar plantjes of een paar zaadjes, en dan 1 of twee weken later nog eens sla zaaien. Dit lukt meestal goed met alle soorten bladgroente. Maar ook met andere groentes lukt het goed, kijk op de verpakking van je zaden in welke maanden je kan zaaien. En probeer dit maximaal te benutten zodat je zoveel en zo lang mogelijk kan genieten van verse groente.

Vergeet je herfst moestuin niet in te plannen

road, forest, fall-1072823.jpg

Op ons moestuin complex zijn de meeste moestuinen eind september leeg en opgeruimd. Het eerste jaar was ik hier erg verbaasd over. Nu heb ik van sommige tuinders begrepen dat ze het wel best vinden. In de zomer telen ze veel groente die voor hun belangrijk is, vriezen het in of wecken het. En gebruiken dat in de winter. Dat is natuurlijk prima als dat je keuze is. Maar ik wil graag het maximale uit de tuin halen! En dus ook in de herfst en de winter graag nog van de tuin geniet. Lastig is dit soms wel omdat je de herfst en winter tuin al in de zomer moet gaan voorzaaien. Dat kan in potjes of op een zaaibedje. Maar het is belangrijk om dit mee te nemen in je planning, want ga je er pas na de zomer over nadenken dan ben je voor veel soorten groente al te laat. Enkele opties voor de herfst en winter: spitkool, bloemkool, broccoli, spruitjes, boerkool, palmkool, kalettes, wintersla en winterpostelein. En er is nog veel meer mogelijk met een hele goede en strakke moestuinplanning.

Veel succes en moestuin plezier dit jaar!

handtekening
Aardbeien fruit leer maken

Aardbeien fruit leer maken is niet moeilijk om te maken en ik vind het een

Aardbeien Mango chutney

Welkom bij dit uitgebreide recept voor het zelf inmaken van aardbeien mango chutney! Deze week

Vlierbloesem siroop maken

Vlierbloesem siroop maken is makkelijk om te doen en het is een heerlijk verfrissend drankje

Alle planten staan in de grond!

Eindelijk de kratten met planten zijn leeg, overgebleven planten weg gegeven en een aantal voor

Aardbeien Vanillejam

Een heerlijke combinatie is deze aardbeien vanillejam! Heerlijk om eens te maken en te variëren

Basis Aardbeienjam inmaken

Vorige week konden we de allereerste aardbei oogsten, een mooie knalrode aardbei. Dit weekend konden

Tomaten kruiden jam

Tomaten jam is niet het eerste wat in me opkomt als ik de eerste oogst

7 makkelijk te kweken groentes in potten

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag wat is makkelijk te kweken in

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *