Onze moestuin in April

door | 28 apr,2022 | Blogs 2022, Moestuin, Onze moestuin | 0 Reacties

Wat een mooie April maand hebben we dit jaar. Met nog even een kleine sneeuwbui tussendoor. Maar verder was het weer prachtig. Heel veel zon en wij hebben al volop kunnen genieten op de moestuin. En ook het zaaien is volop gestart.

Wat eten we nu van de tuin

andijvie oogstJPG 1

Ik schreef al in mijn blog spinazie zaaien in januari over het vroeg zaaien van spinazie onder glas. Een deel van deze spinazie is heel goed opgekomen, maar een deel ook niet. Ik denk dat de grond daar was uitgedroogd toen de zaden aan het ontkiemen waren. Ik heb er later nog een paar rijtjes bij gezaaid. We eten dus al een paar weken heerlijke verse spinazie van de tuin. Inmiddels oogsten we ook sla, bladmosterd, snijbiet, zuring, radijs, rucola, bieslook, jonge knoflook (zie mijn blog steek eens een bol knoflook in de grond) en citroenmelisse. Waarschijnlijk vergeet ik nog wat dingen, maar dit is wat we deze maand in ieder geval hebben geoogst. En zouden we al voorzichtig kunnen oogsten van de chinees bieslook en de doorlevende ui. Ik vind ze alleen nog iets te dun dus laat ze nog even verder groeien. De laatste kroppen winterandijvie hebben we deze week ook geoogst. Ze waren een beetje stug, maar nog steeds erg lekker in een andijviestamppot met oude kaas en mosterd. Omdat het blad wat stug was heb ik de andijvie even met de aardappelen mee verwarmt en hebben we nog kunnen genieten van de stamppot. En dat terwijl de zomerandijvie alweer staat te pronken in hun potjes.

En nog steeds eten van de tuin uit de vriezer en potten

De laatste weken eten we de vriezer leeg, die maak ik altijd graag schoon in het voorjaar. Zo kunnen we de laatste producten die van de tuin komen opmaken. Er lagen nog boontjes, mais, tomaten geraspte courgettes, en nog heel veel kruiden. Ik maakte dus lekker een courgettebrood, de tomaten heb ik tussendoor opgebruikt in verschillende recepten. De mais verdween voor het grootste gedeelte in Chase zijn buik, en we hebben ook een paar kolven op de bbq gedaan. Ook ligt er nog knoflook waar ik eerder over schreef knoflook invriezen, de oogst van vorig jaar begon uit te lopen en zo kon ik ze nog wat langer goed houden. En ook in de kasten staat nog heerlijke jam, appeltaartvulling en nog de nodige soepen, waar we nog steeds van genieten.

Prachtige bloesem en bloemen

Dit jaar was ik zo ontzettend genoten van de bloesem in de vele fruitbomen, zoveel zelfs dat ik er een filmpje van maakte. Geen bijzonder filmpje, maar ik wil het toch met je delen. In het najaar hebben we diverse tulpenbollen aangeplant en ook daar hebben we volop van genoten. Wat is het fijn om de bloemen de grond uit te zien kruipen en dan later te genieten van de prachtige bloemen. We hebben rijkelijk gefantaseerd over de enorme hoeveelheid fruit die we dit jaar gaan oogsten. Want de bloesem ziet er veelbelovend uit.

Over onze fruitbomen

De boompjes die er staan hebben we nu 2 en 3 jaar telkens is er wat bij gekomen. En we hebben 2 jaar geleden een pakket bomen gekocht dat “gered” moest worden. De kweker haalt jaarlijks een x aantal bomen uit de grond en die gaan in de koeling. Wat er aan het einde van de zomer over is wordt vernietigd. En dan zijn er weer bedrijven die deze bomen graag willen redden en bieden ze spotgoed koop aan. Ik lees veel slechte dingen over deze bomen. Maar bij ons zijn ze alle 10 blijven leven. Het eerste jaar waren ze flink van slag. Ze kwamen uit de koeling en gingen in een hele warme periode de grond in. Kregen uit van de zomer bloesem en sommige zelfs fruit. Wat we hebben verwijderd. Nu zien ze er dus veel belovend uit. De bomen hebben we toen gekocht via Stichting CorazonEen rees tegen de klok

Het maken van de verhoogde moestuinbakken stond op de planning voor het najaar en het begin van dit jaar. Maar zoals wel vaker in het leven liep het allemaal anders. Het was in het najaar druk met werk, en in december werd Chase opgenomen in het ziekenhuis. En volgde er in de weken daarop meerdere operaties. Ons hoofd stond dus even niet naar het maken van verhoogde bakken. En nu hebben we dus een rees tegen de klok. Want er moeten nog heel wat bakken af en dan het liefst gister. Want het zaaien kan natuurlijk al volop beginnen. Ik zaaide deze maand dus al veel voor in potjes. Zodat als de bakken klaar zijn in de komende 2 weken, we ze kunnen vullen met aarde. En de plantjes direct de grond in kunnen. Het is wel wat extra werk, maar goed dat is even wat het is.

Wat ik allemaal zaaide in April

Poeh ik moet dat echt eens op gaan schrijven. Begin van het jaar was ik goed begonnen met het bijhouden van een tuinagenda. Maar chaotisch of eigenlijk vergeetachtig als ik ben vergeet ik het op te schrijven. Dus nu moet ik het uit mijn hoofd doen oepsie! Nou daar gaan we dan.

De aardappelen zitten in de grond

Maar in ieder geval zijn de aardappelen gepoot, we hebben dit jaar 3 verschillende soorten aardappel. Roseval, Doré en Agria.

Roseval het is een bij ons geliefde aardappel, heerlijk roseval aardappelen uit de oven om je vingers bij af te likken. Zeker met zelfgemaakte kruidenboter. Ja we zijn fan van deze aardappel, uit de winkel vind ik ze al lekker maar uit eigen tuin zijn ze nog beter! Roseval is een middenvroege aardappel en die zouden Augustus/ september moeten kunnen oogsten. Deze staan aan het begin van het bed als note to myself

Doré is een zeer kruimige aardappel geschikt voor koken, pureren en ovenschotels waar wij van houden en is een vroeg tot zeer vroeg ras. Deze zouden we Juni/ Juli moeten kunnen oogsten. Deze staan in het midden van het bed

Op het laatste deel van het bed staat de Agria. Deze aardappel was ik benieuwd naar. De aardappel is speciaal ontwikkeld voor het maken van friet. Waardoor ik denk dat deze ook heerlijk is om te poffen op de bbq. Maar het is ook een kruimige aardappel die geschikt is om te koken. Dus ik kijk er erg naar uit. Agria is een middelvroeg tot laat ras en kan in Augustus/ Oktober geoogst worden.

Tussen de verschillende soorten heb ik stokken geleegd zodat we weten waar de ene soort eindigt en waar de andere soort begint.

Toch nog het nodige gezaaid

Inmiddels zijn er 4 verhoogde bakken helemaal klaar, en gevuld met grond. Na wat knoeien met mijn moestuin planning hebben we het zo rond dat we wel al konden gaan zaaien. 1 bed is naar de aardappelen gegaan.

We hebben een bed met wortel en knol gewassen, waar ik wortel, bietjes, radijs, koolrabi, pastinaak, ramanas knolselderij, wortel peterselie en koolrabi zaaide. Het is wat veel per bed. Maar we zaaien nu kleine beetjes. We hebben nog een bed met knol en wortelgewassen en die bak zaai ik over 2 weken in. Zo spreiden we de oogst wat, en is niet alles in 1 keer klaar en hoeven we dus niet tegen heug en meug de hele week hetzelfde te eten. Ook heb ik dit jaar overal nog een klein rijtje uien tussen gezet. Om de uien oogst wat te kunnen vergroten.

Het salade bed, tja dat is altijd het eerste waar ik dan toch weer naar verlang salade en radijs. Maar de radijs lag al een paar keer op ons bordje. En jeetje zijn zo lekker niet te vergelijken met de supermarkt. Maar goed terug naar de salade, ook hier zet ik rijtjes uien tussen. Zo worden het een soort van vakjes die ik dan weer gebruik om te zaaien. Ook hiervoor hebben we twee verschillende bedden, om oogst te spreiden. Ik zaaide roodlof, groenlof, verschillende soorten sla, snijbiet, zomer postelein en nog wat andijvie. En ik nam een risico in het bed staat een rozenboog waar wij vaak de bonen langs laten klimmen. Ik weet dat het eigenlijk nog te vroeg is maar ik stak ook al wat bonen zaden in de grond. Het is een droog boon waarvan ik hoop dat we er dit jaar héél veel zullen hebben. Want ik heb ook al veel voor gezaaid.

Bloemen erbij, geen enkel bed is bij ons compleet zonder bloemen. Ik zaaide eerder als lathyrus voor en die staat nu aan de rand van het wortel knolgewassen bed. En zo gaat het altijd op de planning is het een bed voor 1 soort groente maar als er iets niet opkomt, of er plantjes dood gaan dan beland er iets anders. Zo blijft de tuin gevarieerd en kunnen we er extra van genieten. Langs de rand van het salade bed zaaide ik nog goudsbloemen.Nog een risico genomen

Tja het mooie weer lokt het gewoon uit, zaaien zaaien zaaien. In één van de verhoogde bakken hebben we de compostbak leeg gekieperd. Met als doel courgette en pompoen. Nou liep ik in een heerlijk zonnetje over de tuin. En dacht ik weet je die bak is klaar dus ik stop er gewoon wat zaden in. Ik weet dat courgette en pompoen niet zo moeilijk zijn. Ze komen vrijwel altijd op, en als ik naar de weersvoorspellingen kijk zit er voor de komende twee weken geen vorst meer in. Vorst betekend wel het einde. Ik heb zakjes zaden liggen van Franchi zaden en daar zitten veel zaden per zakje in. Vandaar dat ik het toch wilde proberen. Want als het lukt kunnen we daar al vroeg van genieten! Ik dekte de zaden af met een open geknipte zak van de aarde. We gaan een paar dagen weg, dus dan blijft de grond eronder vochtig genoeg. En de zwarte kant van de zakken warmt de grond eronder op.

Thuis staat er ook van alles

Soms heb ik er zo’n spijt van dat ik tegen iedereen zeg joh kweek ik die plantjes toch voor je op. Want mijn werkkamer is nu een plantjes kamer en ik zit beneden op de bank. En ook daarin loop ik achter. De tomaten en pepers heb ik deze week pas verspeend. Gelukkig hebben we dit jaar de luxe van een leuk inloopkasje, en kunnen de plantjes die naar buiten moeten wat meer geniete van de warmte en nog even een groeispurt kunnen maken.

Wij gaan lekker een paar dagen weg! En daarna gaan we volop aan de slag om de bakken af te maken, en te vullen.

Hoe zag jou April maand eruit in de moestuin? Laat het me weten in de reacties!

handtekening

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Producten