Kun je paprika kweken uit paprika?

door | 23 feb,2024 | Blog 2024, Moestuin, Paprika kweken, Thuis tuinieren, Zaaien | 0 Reacties

De vraag kun je paprika kweken uit paprika wordt vaak gesteld. En om héél kort en bondig te zijn het antwoord daarom is ja. Je kunt een supermarkt paprika gebruiken daar de zaadjes of pitjes uithalen en deze in een potje met aarde voor zaaien. Het heeft als voordeel dat je gratis zaden beschikbaar hebt en zo dus goedkoop zelf paprika’s kan kweken. Maar er zitten ook wat nadelen aan, wat te maken heeft met de rassen die voor supermarkt paprika’s gebruikt worden.

Hoe zit het met die verschillende rassen?

Om uit te kunnen leggen waarom er nadelen zitten aan het planten van de pitjes van een paprika plant moeten we eerst weten hoe het zit met die verschillende rassen.. Veel kwekers gebruiken namelijk F1 zaden ook wel hybride zaden genoemd. Wat op zich geen slecht iets is, ik zal het verder uitleggen. F1 zaden zijn zaden die ontstaan uit een kruising tussen 2 verschillende planten. Zo kan plant A bijvoorbeeld enorm productief zijn en heel veel vruchten opleveren maar is gevoelig voor ziekte. Plant B heeft juist de tegenovergestelde eigenschappen geeft niet veel vruchten maar wordt ook niet snel ziek en kan daardoor een langere periode produceren. Door deze planten door kruisbestuiving (zoals dat ook in de natuur gebeurt) ontstaan er zaden die de eigenschappen van zowel plant A en B hebben en hebben we plant C. Kortom een productieve plant die niet erg gevoelig is voor ziekte.

Wat zijn de nadelen van paprika kweken uit paprika?

De nadelen is dat de zaden uit plant C gebruiken waarvan de vruchten op je bord zijn beland is dat de zaden niet stabiel zijn. Er is dus een kans dat de zaden dezelfde eigenschappen hebben als plant C. Maar ze kunnen ook de eigenschappen hebben van de vorige generatie. Dus ze kunnen ook de eigenschappen hebben van plant A, dan kweek jij heel veel paprika’s maar de plant wordt wel snel ziek. Of juist die van plant B, die heel mooi en gezond groeit maar waar je misschien maar 3 paprika’s van kunt oogsten. En dat is het nadeel van de pitjes gebruiken van gekochte paprika’s je hebt geen zekerheid. Maar wil je het gewoon eens proberen dan is het natuurlijk super leuk en een makkelijke manier om zelf paprika’s te kweken. Een ander belangrijk punt als je de pitjes van een paprika wilt planten is dat je geen zaden uit een groene paprika kunt gebruiken, deze is namelijk niet rijp en daarmee zijn de zaden ook niet rijp. Gebruik dus altijd zaden uit een rode of een oranje paprika.

Welke maand zaai je paprika?

Heb je groeilampen en een mooie plek om je paprika planten warm te houden dan kun je al vanaf januari paprika’s gaan zaaien. Zaaien van paprika kan ongeveer tot eind maart. Zaai je later heb je de kans dat de paprika’s pas laat in het jaar rijp zijn en in het najaar heb je dan meer kans dat je paprika’s gaan rotten aan de plant. Zorg ervoor dat je planten voldoende licht krijgen. Geef ze nadat de zaden zijn opgekomen het meest zonnige plekje in je huis dat je kunt vinden. Zorg dat je de zaden niet te diep zaait. Ik hou als vuistregel voor alle zaden aan dat je ze 2 keer zo diep zaait als dat de zaden groot zijn. Geef de paprika planten voldoende warmte door ze op een plek tussen de 20 en 25 graden te zetten. Een warmte mat of een verwarmde propagator is erg handig om te gebruiken. Heb je die niet dan kun je de potjes met zaden ook in de buurt zetten van een verwarming.

Lees ook:

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Producten