Paprika zaaien

door | 15 feb,2021 | Zaaien, Paprika kweken | 0 Reacties

Wanneer je net begint met een moestuin dan kan het soms verwarrend zijn wanneer je moet beginnen met zaaien. Het eerste jaar was ik te vroeg met de paprika zaaien, eigenlijk hetzelfde als met de luffa. Vorig jaar was ik net te laat, ik starten de paprika’s tegelijk met de tomaten half Maart. Dat ging op zich prima, maar tegen de tijd dat de paprika planten vrucht begonnen te zetten begon het buiten al flink af te koelen. We hadden wel oogst, maar als we iets eerder waren begonnen met zaaien hadden we daar zeker meer van af kunnen halen. De planten deden stonden er namelijk wel gewoon erg mooi bij. Wat ik wel heb geleerd van vorig jaar is dat de paprika’s die ik half maart zaaide binnen geen groei lamp nodig hadden. En dat is dan weer erg prettig. Ik verwacht dat ze dat dit jaar ook niet nodig hebben. Ik zaaide de zaadjes half februari voor. En meestal doen ze er zo’n 2 weken over om te ontkiemen. Begin maart heb ik wel weer plekjes in huis waar voldoende licht komt. En de paprika plantjes zo rustig en stabiel kunnen opgroeien. Een gebrek aan licht kan je planten lang en slungelig maken. Dit zorgt uiteindelijk voor planten die sneller knakken met een flinke wind. En planten die gevoeliger zijn voor ziektes. En dat willen we natuurlijk vermijden.

Dit jaar 4 verschillende soorten paprika zaaien

Vorig jaar maakte ik de paprika zaden op die we nog hadden. Al hou ik altijd wel wat zaden apart voor het geval dat. Noem me gerust een doomsday prepper, maar het stelt mij altijd gerust om wat zaden in huis te hebben. De Corona crisis heeft me alleen maar meer laten inzien dat ik héél graag zo zelfvoorzienend mogelijk wil leven. En zo leerde ik het afgelopen jaar ontzettend veel bij. Terug naar die 4 rassen, want anders dwaal ik heel snel heel erg af. Vorig jaar hadden we voornamelijk grote paprika’s. Dit jaar wil ik ook een aantal kleine paprika rassen. De kleine paprika’s produceren vaak meer, omdat de plant per paprika minder energie hoeft te gebruiken. En de kleine paprika’s rijpen sneller af, waardoor er al eerder lekker snack paprika’s beschikbaar zijn. Dus de hoogste tijd om zaden te gaan bestellen.

Paprika zaden bestellen

Ik had nog zaden van de Marconi red, dit is een grote punt paprika en kweken we al op de tuin sinds dat we de tuin hebben. En ik moet eerlijk zeggen deze paprika bevalt mij erg goed. De opbrengst is niet enorm hoog, maar wel gewoon goed. En de paprika’s zijn heerlijk! Ze zijn groot en zoet dus goed om te vullen als lunch of avond maaltijd. Dus die zaaien we dit jaar weer net als de Calofornia wonder. Deze zaden kocht ik vorig jaar bij de Lidl, wat niet echt de beste plek is om je zaden te kopen. Maar wel leuk voor een kleine beurs. Vorig jaar deden deze het prima, en de smaak van de paprika is ook goed. Maar goed dit heeft nog niets te maken met bestellen, want dit had ik nog. Op peperzaden.nl bestelde ik zaden voor patio red skin F1. Dit hypride ras is geschikt voor teelt in bakken of potten, en maakt hem ook leuk voor op een klein balkon. Of je kan de planten uitplanten in de kinder moestuin of in je vierkante meter bak. Volgens de website zijn de paprika’s vroeg rijp en geven ze een uitstekende productie tijdens het seizoen. Nou daar verheug ik me dan alvast op. Ook bestelde ik de mini bell red. Deze plant geeft kleine vruchten van 4-5 cm groot. Terwijl ik bestelde verheugde ik me al op gevulde paprika met roomkaas, met wat gekruid gehakt of gewoon zo direct op de tuin van de plant snoepen. En dat maakt moestuinieren ook zo leuk, je kan alles naar je eigen smaak inrichten.

Paprika zaden zaaien

Paprika zaaien

De zaden waren snel binnen, en dat is altijd mooi meegenomen want zo kon ik op tijd beginnen met de paprika zaaien. Dit jaar deed ik mezelf een Vensterbankkas propagator met 7 kweekbakjes cadeau. De onder bak warmt op, en de kweekbakjes zijn voorzien van plastic kapjes waardoor het vocht in de bakjes blijft. Hierdoor drogen de zaden niet snel uit. Ideaal, en de propagator stond al een tijdje op mijn verlanglijstje. Zonder kan het ook prima hoor, maar dit maakt mijn leven net even iets makkelijker. De kweek bakjes zijn vrij klein, maar ik besluit om ze met zelfgemaakte labels op te delen in 2 vakjes. De zaden van peperzaden worden per 10 geleverd. Nou verwacht ik dat dit jaar veel mensen bij ons op het volkstuinen complex niet aan hun zaden kunnen komen. De gemiddelde leeftijd is uhmmm tja vrij hoog, en veel zijn gewoon niet handig met het internet. Dus ik kweek dit jaar extra op. Raak ik ze niet kwijt aan mijn buren kan het altijd nog via moestuin groepen op facebook of via marktplaats. Of we vullen de tuin met nog een berg potten….. Ik zaai dus alle zaden, dek ze af met een klein beetje aarde. En laat ze via de onderkant van de kweekbakjes water opzuigen. Kapje erop, en klaar is DeeDee Nu is het 1 a 2 weken afwachten tot de jonge plantjes opkomen. En daarna kan ik ze verspenen, je haalt dan voorzichtig de jonge plantjes uit de grond en geeft ze een eigen potje. Waarin ze verder uit kunnen groeien.

Waar moet je op letten met paprika zaaien

  • Paprika zaden hebben warmte nodig om te ontkiemen, zet ze in een warme ruimte. Ze doen het goed bij een temperatuur tussen de 22-28 graden. Zodra de temperatuur onder de 17 graden komt zullen ze stagneren, en komt er dus niets op.
  • De grond moet altijd vochtig zijn. De zaden mogen niet uitdrogen, maar mogen ook niet nat staan.
  • Geen propagator, geen nood. Ik heb jaren zonder gedaan ook in mijn achtertuin had ik al paprika planten. Je kan ook een bakje op de verwarming zetten, dek het af met huishoud folie of knoop er een plastic zakje om, zodat het vocht niet kan verdampen. Haal het plastic weg, zodra de eerste plantjes beginnen te groeien. Laat je het zitten loop je het risico dat de plantje gaan rotten en dat wil je niet. Haal ook je bakjes van de verwarming zodra ze opkomen, anders kunnen ze te snel groeien door de warmte.

Ik hou van mijn propagator

paprika ontkiemen
De eerste plantjes komen boven de grond uit

Oké je hebt dus geen propagator nodig om paprika’s te kunnen zaaien. Ik deed jaren zonder. En zorgde altijd dat de temperatuur in de kamer waar de bakjes stonden minimaal 20 graden was. Meestal duurde het circa 2 weken voordat de zaadjes op kwamen. Sommige wat sneller andere wat langzamer. Ik was er nu van uitgegaan dat ze met een week wel ongeveer boven de grond zouden staan. Maar wat schets vandaag mijn verbazing? De eerste plantjes zijn al opgekomen, 5 dagen na het zaaien! Het is heerlijk om te zien alleen stonden mijn groeilampen wat te hoog afgesteld. Waardoor sommige plantjes net iets te lang zijn naar mijn zin. Maar goed dat kunnen we nog corrigeren door ze straks wat dieper te planten. Je zorgt dan dat de eerste 2 blaadjes net boven de grond uit komen. Ik heb dit al eerder gedaan met plantjes die te ver gestrekt waren en het werkt altijd perfect! Super trots dat de eerste plantjes al boven de grond staan!

De plantjes strekken wat naar het licht

Zoals je op de foto kan zien strekken de plantjes wat naar het licht. Als ik hier niets aan doe gaan ze erg scheef groeien. Je kan dit simpelweg herstellen door de bakjes regelmatig om te keren. Zodra je ziet dat ze scheef gaan groeien, draai je het bakje om. Als je dit regelmatig doet blijven de plantjes mooi recht en vallen ze niet om. Kweken voor een raam op het zuiden is het meest ideaal. Maar helaas beschik ik alleen over muren aan de zuidkant. Maar met een groei lamp en wat draaien komen we al heel erg ver.

De paprika plantjes verspenen en oppotten

Paprika plantjes verspenen en oppotten.

De paprika plantjes groeien heel erg goed, en dat is toch keer op keer weer leuk om te zien. Omdat ze met veel in een kleine bakje groeien begint het inmiddels wel de hoogste tijd te worden om ze te verspenen. Zo krijgen ze allemaal hun eigen potje om voorlopig in verder te groeien. De meningen over wanneer je de plantjes kan verspenen verschillen nogal. De ene persoon zegt wachten totdat je minstens 4 blaadjes heb. Je hebt dan 2 kiem bladeren en 2 echte bladeren. De ander zegt dat je de plantjes ook al kan verspenen met alleen kiemblad, dus de 2 eerste blaadjes. Zo door de jaren heen heb ik veel uitgeprobeerd en dus ook dit. Ik kan je gerust stellen. Je hoeft je geen ongeluk te piekeren. Beide gaat namelijk goed! Je moet alleen wel voorzichtig omspringen met de plantjes, want ze hebben hun blad nodig om verder te kunnen groeien. Met slechts 2 blaadjes loop je wat sneller het risico om een blad te beschadigen. Maar een voordeel van zo jong verspenen is dat het wortelgestel nog maar klein is. Waardoor je minder risico loopt om deze te beschadigen. En daardoor kon ik ook meer plantjes in een klein kweekbakje zaaien. En ben ik verzekerd van voldoende planten.

Gebruik het juiste gereedschap bij het verspenen van de paprika

Het gebruiken van het juiste gereedschap is belangrijk bij het verspenen. Het wortelgestel is klein en kwetsbaar. Daarop in hakken met een heggenschaar is natuurlijk niet helemaal de bedoeling. Ik gebruik altijd een theelepel. Hiermee kan je de plantjes uit de grond “scheppen” en blijft er altijd wel wat aarde om het wortelgestel zitten. Zo kan je ze makkelijk in hun nieuwe potje zetten. Maar er zijn ook speciale verspeen setjes die je kan aanschaffen om je plantjes veilig te verspenen.

Paprika plantjes oppotten

En dan komt er bijna een einde aan dit project. De paprika’s zaaien is succesvol verlopen. We hebben een boel mooie gezonde plantjes die allemaal mogen verhuizen naar een eigen potje. Sommige plantjes zijn wat te lang naar mijn zin. Dus die plant ik wat dieper in het potje, net met de blaadjes boven de aarde. Zo kunnen ze een gezonde stam ontwikkelen waar ze straks goed op kunnen groeien. Ik vul de potjes voor de helft met aarde. Schep voorzichtig de plantjes uit aarde, en zet ze in het potje. Vervolgens vul ik de potjes aan met aarde. Sommige plantje hebben nog niet zoveel wortel. Hiervoor vul ik de potjes volledig met aarde, en prik met mijn vinger een gat in de aarde. Zo kan ik het plantje erin laten zakken en vervolgens de aarde aandrukken. Zorg er altijd voor dat je de aarde goed aandrukt, zodat je de lucht eruit drukt.

De komende tijd zal ik de plantjes in de gaten houden. Waarschijnlijk moeten ze nog wel een keer verpot worden naar een groter potje. Zodat de wortels voldoende ruimte krijgen om door te blijven groeien. Zo ontwikkeld de plant een mooi en gezond wortelsysteem. Waar het veel profijt van heeft op het moment dat ze de volle grond in mogen.

De paprika planten afharden

Terwijl ik dit schrijf is het begin maart, en ondanks dat het zonnetje lekker schijnt kunnen de plantjes nog lang niet naar buiten. Zodra de temperaturen gaan stijgen, kan ik wel beginnen met afharden. Je zet de plantjes dan even buiten om te wennen aan het zonlicht. Want planten kunnen net als wij mensen verbranden als ze ineens te lang aan de zon worden bloot gesteld. En dat willen we natuurlijk niet. Het moet buiten warm genoeg zijn om je plantjes af te kunnen harden. Minimaal 17 graden. Je zet de plantjes de eerste dag een half uurtje in het zonnetje, en dan haal je ze weer naar binnen. De volgende dag doe je een uurtje, en de dag daarop 2 uurtjes. Zo wennen de plantjes aan het directe zonlicht en aan de wind. Na een paard dagen kunnen de plantjes de hele dag buiten blijven staan. Let wel goed op de temperaturen! Want paprika planten zijn warm minnende planten en houden niet van kou. Wil je ze ook ’s nachts buiten laten staan wacht dan tot de juiste nacht temperatuur, minimaal 15 graden. Of zet ze in een kas of kweekbak die je kan afdekken. Sommige jaren staan de planten rond mijn verjaardag in April al buiten. Andere jaren is het dan echt nog te koud. Het weerbericht in de gaten houden is dus belangrijk!

Wanneer kan je paprika planten buiten planten.

Zelf gekweekte paprika plant
Trots op hoe mooi de plantje groeien.

Paprika planten mogen naar buiten op het moment dat de kans op nachtvorst volledig is verdwenen. Hiervoor houden we de ijsheiligen aan, die is van 11 tot 15 mei. Na die datum kunnen de plantjes dus nog geplant worden in de volle grond. Zelf hou ik liever een slag om de arm. En ga ik voor eind mei. Vaak staan de planten dan wel al buiten in mijn achtertuin. Maar we hebben het ik dacht 2 jaar geleden meegemaakt dat we op 17 mei nog even vorst kregen. Terwijl het de weken daarvoor prachtig weer was, en het er echt op leek dat er geen vorst mee zou komen. Nu hou ik voor mezelf de regel aan eind mei. Want mocht er onverwachts toch nog vorst langs komen. Dan kunnen we de planten alsnog naar binnen verhuizen.

Bekijk paprika zaaien video op youtube

Veel liefs

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Zelf Paprika Kweken In Potten Of Volle Grond - DeeDaDo - […] de volle grond als in potten paprika kweken. Eerder schreef ik al 2 uitgebreide artikelen namelijk paprika zaaien en…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Producten