Het was al weer even geleden dat ik piccalilly maakte, maar inmiddels zat ik bijna door mijn voorraad heen. Dus tijd om nieuwe piccalilly te maken en de voorraad kast weer aan te vullen.
Wat is piccalilly
Piccalilly zijn is een mengsel van verschillende soorten knapperige groente, in een zoet zuur en kruidig sausje. Oorspronkelijk komt piccalilly uit Engeland maar het komt al heel lang voor in Nederland.
Piccalilly maken staat gelijk aan koelkast opruiming
Meestal maak ik piccalilly in het voorjaar op het moment dat er 1 bloemkool klaar is om te oogsten. Er nog een verdwaalde winterwortel is, en er pas een handje boontjes te oogsten is. Maar dit jaar had ik dus nog geen piccalilly gemaakt. En nadat zowel Chase als ik ziek geweest was lag er nog best wel wat groente die op moest. Zo was gelijk de koelkast opgeruimd. Je hoeft voor het maken van piccalilly niet de exacte hoeveelheden aan te houden qua groente. Heb je meer boontjes gebruik je meer boontje. Ligt er nog een komkommer dan kan je die er in stukjes bij doen. En bijvoorbeeld zilveruitjes toevoegen is ook erg lekker. Ook pastinaak, koolrabi of knolselderij kan je goed toevoegen aan je zelfgemaakte piccalilly. Ideaal dus als je de koelkast moet opruimen.
Dit keer graag piccalilly zonder klontjes
Ja lees dit even goed, meng de bloem met het water APART van je groente. De laatste keer dat ik piccalilly maakte mikte ik de bloem in de pan erbij. Niet doen, want dan krijg je dus klontjes die je er onmogelijk nog uitkrijgt. En ik kan je uit deze ervaring vertellen het is niet lekker met klontjes.
Proef, en stel bij.
Smaken verschillen, dus proef goed voordat je het in de potjes doet. Misschien wil jij wat minder suiker, of juist wat meer. Proef dus even voordat je het in de potten doet. Weer ervaring, ooit vergeten suiker bij de augurken te doen. Dan heb je hele hele zure augurken, niet lekker. Dus proef!
Ingrediënten
- 1 bloemkool
- 2 winterpenen
- 300 gram boontjes
- 2 grote uien
- 300 gram suiker
- 1000 ml azijn
- 800 ml water
- 200 gram bloem
- 6 theelepels gemalen kurkuma
- 2 theelepels kerriepoeder
- 1 theelepel gemberpoeder
- 2 eetlepels zout
- 6 theelepels mosterdpoeder
Instructies
- Was alle groente zorgvuldig en snij het in kleine stukjes. Je bepaald zelf hoe grof of fijn je het wilt hebben.
- Meng de kruiden door de bloem.
- Breng de groente met azijn aan de kook in een grote pan. Niet te lang koken want je wilt dat de groente knapperig blijft, maar dat het geheel heet de potten in kan.
- Verwarm in een andere pan het water en voeg er geleidelijk de bloem aan toe roer telkens even door zodat er een egaal papje ontstaat. Dit gaat makkelijker door telkens kleine beetjes bloem met kruiden toe te voegen dan alles in één keer toe te voegen.
- Voeg het papje toe aan de groente en azijn mengsels.
- Roer alles goed door en breng eventueel opnieuw aan de kook. Kook het geheel 3-4 minuten door.
- Vul de brandschone potten met de hete piccalilly en sluit de potten af.
0 reacties