Pluksla binnen kweken

door | 19 feb,2023 | Moestuin, Moestuin Blog 2023, Thuis tuinieren | 2 reacties

Ik kreeg laatst de vraag over pluksla binnen kweken, onder andere of dit mogelijk is. Het was een vraag van iemand die niet beschikt over buitenruimte. Maar toch graag zelf groente wil kweken. Pluksla binnen kweken is zeker goed te doen er zijn een aantal zaken waar je rekening mee moet houden als je sla binnen gaat kweken, maar met deze 10 tips gaat het je zeker lukken om zelf pluksla binnen te kweken.

Pluksla binnen kweken kies de juiste pot

Pluksla kun je prima binnen kweken met het juiste formaat pot of bak. Zelf zaai ik graag pluksla in een balkonbak zonder gaatjes onderin. Pluksla heeft geen groot wortelgestel dus een bak van minimaal 15 cm diep is voldoende, iets dieper mag maar hoeft niet. De pot moet minimaal 30 cm breed zijn om je pluksla voldoende ruimte te geven om te groeien.

Sla binnen voorzaaien

Zaai de sla in de pot of bak en bedek de zaden met een dunne laag potgrond. Zorg ervoor dat de zaden niet te dicht bij elkaar liggen. Houd een afstand van ongeveer 2 cm tussen de zaden. Dit zal de sla helpen om voldoende ruimte te hebben om te groeien. Zaai de zaden ook niet te diep, sla is een licht kiemer en ontkiemt niet deze geen licht ziet, wat kan gebeuren als je de zaden te diep zaait.

Geef de sla een plekje met voldoende licht

Zet de pot op een plek waar de sla voldoende licht krijgt. Pluksla heeft minimaal 6 uur direct zonlicht per dag nodig. Kies een locatie waar de sla voldoende licht krijgt, zoals een vensterbank op het zuiden. Als de plant niet genoeg licht krijgt, kan de groei vertragen of je sla gaat heel slungelig groeien waardoor je geen stevig blad krijgt.

Als je geen vensterbank hebt op het zuiden of geen plek waar voldoende zonlicht binnenkomt, kun je gebruik maken van led-lichten. Er zijn tegenwoordig speciale groeilampen op de markt die geschikt zijn voor het kweken van groenten binnenshuis. Deze lampen bootsen het zonlicht na en zorgen ervoor dat de sla voldoende licht krijgt om goed te groeien.

Gebruik grond van goede kwaliteit

Gebruik goede kwaliteit potgrond die goed gedraineerd is en voedingsstoffen bevat om de groei van de sla te bevorderen. Je kunt potgrond kiezen die geschikt is voor het kweken van groenten. Dit soort potgrond bevat meestal de juiste hoeveelheid voedingsstoffen en biedt een goede drainage. Ik vind de moestuin grond van pokon fijn om te gebruiken bij groente die ik binnen kweek. Gebruik altijd wat binnen jou mogelijkheden ligt, geen budget voor een dure zak grond? Kweek dan liever met goedkope grond dan dat je niet kweekt.

Geef regelmatig water om succesvol pluksla succesvol binnen te kweken

Verschillende soorten pluksla binnen gekweekt
Verschillende soorten pluksla in een schaal

Geef de pluksla regelmatig water om de grond vochtig te houden. Zorg ervoor dat de grond niet te nat wordt, anders kan de sla gaan rotten. Geef de sla water als de bovenste laag van de grond droog aanvoelt. Het is beter om de sla regelmatig licht te bevochtigen, in plaats van te veel in één keer.

Geeft voldoende voedingstoffen

Voeg regelmatig voedingsstoffen toe aan de potgrond om de groei te bevorderen. Dit kan bijvoorbeeld met behulp van organische meststoffen of vloeibare plantenvoeding. Pluksla is een hongerige plant en heeft regelmatig voedingsstoffen nodig om te groeien. Je kunt bijvoorbeeld compostthee gebruiken.

Kweek de pluksla op een koele plek

Zet de pluksla op een koele plek. Sla groeit niet goed onder warme omstandigheden het heeft dan snel de neiging om door te schieten. Dan gaat de sla in bloei en wordt ze qua smaak bitter, wat niet erg lekker is. Een plek in een onverwarmde slaapkamer is ideaal voor pluksla. Pluksla heeft minimaal 5 graden nodig om te ontkiemen en doet het goed bij een temperatuur tussen de 15 en 20 graden.

Pluksla binnen oogsten

Knip de buitenste bladeren van de pluksla af om te oogsten. Zorg ervoor dat er altijd voldoende bladeren overblijven om de groei van de plant te ondersteun. Oogst regelmatig zodat de planten die naast elkaar staan niet te dicht tegen elkaar groeien dit kan namelijk zorgen voor rot. Staan je planten toch te dicht op elkaar knip er dan voor het oogsten een aantal bij de grond af. Zo heb je oogst en de bak gelijk uitgedund. En geef je de andere plantjes meer ruimte om te kunnen groeien.

Controleer regelmatig op ziekte en plagen

Ook in huis kan je te maken krijgen met ziektes en plagen in je planten. Controleer er regelmatig op want je wilt geen plaag aan beestje in je huis rond hebben lopen, vliegen of kruipen. Sla is onder andere gevoelig voor bladluis. Maar in je grond kunnen zich ook vliegjes ontwikkelen. Dus altijd belangrijk om in de gaten te houden.

Tot slot

Ondanks dat het mogelijk is om pluksla binnen te kweken, heeft mijn voorkeur toch altijd om het buiten te kweken. Planten groeien gewoon beter en makkelijker met regenwater, wat wind en direct zonlicht. Maar als je deze mogelijkheid niet hebt dan kun je pluksla prima binnen kweken.

Veel liefs

2 Reacties

 1. Jill

  Ik ben nog op zoek naar een website met de juiste zaadjes voor alles, en welke zaadjes raad jij mij aan voor knapperige sla die ik nu al op het balkon kan gaan gebruiken? Bestaat er zoiets als pluk ijsbergsla eigenlijk

  Antwoord
  • DeeDee

   Romeinse sla ook wel bindsla genoemd is redelijk knapperig en een goed alternatief voor ijsbergsla. De website dezaden.nl heeft een groot aanbod aan zaden waar je een balkon wel mee vol krijgt. En ik heb op mijn website een kleine webshop voor zaden.

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten