De afgelopen jaren ben ik telkens te laat met prei zaaien. En dat gaat mij dit jaar niet gebeuren! Dus begin februari is het voor mij de tijd om prei te zaaien en rustig af te wachten tot de plantjes groot genoeg zijn om uit te planten.
Prei kweken is een kwestie van goed plannen
Prei is zeker niet mijn favoriete groente om zelf te kweken. Meestal zit het in januari/februari nog niet in mijn systeem om al te gaan zaaien en ben ik eigenlijk al te laat op het moment dat ik in Maart mijn zaden uit de kas trek. En uiteindelijk eindig ik dus in het kopen van prei plantjes. Dit jaar gaan we daar dus verandering in brengen. Ik heb zaden voor zomer, herfst en winterprei. Ik start nu met de zomerprei, dan zaai ik begin maart de herfstprei. Deze zaai ik binnen voor, de plantjes zijn dan na 80-90 dagen groot genoeg om uit te planten in de volle grond. En in April kan ik dan direct in de volle grond de winterprei zaaien. Zo hebben we hopelijk het jaarrond prei van de tuin. Iets wat ons de afgelopen jaren nog niet is gelukt. Spannend dus!
De juiste plek in huis vinden om de plantje te laten opgroeien
Een moestuin hebben vraagt ook wat planning. Vorig jaar stonden mijn keuken en woonkamer vol met plantjes, en daar heb ik dit jaar geen zin in. De rommelzolder is dus opgeruimd en ik heb er ruimte gemaakt voor alle moestuin plantjes. Deze kamer is de kamer in huis met het meeste licht en dat hebben plantjes nodig om te kunnen groeien. Daarnaast heb ik er de mogelijkheid om met groeilampen te werken. Wat zeker in februari geen overbodige luxe is. De dagen zijn nog erg kort, waardoor planten maar weinig licht krijgen. En zaailingen die te weinig licht krijgen worden lang dun en slungelig. Dit zijn niet de meest gezonde plantjes om uit te planten. Ze zijn gevoeliger voor ziektes, en sneller slachtoffer van beestje. Iets wat we niet willen dus de prei en andere groente op de planning gaan onder mijn nieuwe groeilampen die ik van sinterklaas kreeg.
En dan eindelijk de prei zaaien
Ja eindelijk gaan we beginnen, we kunnen de prei gaan zaaien. Dat doe ik dit jaar in mijn nieuwe kweekbak, waar ik super blij mee ben. Heb je die niet, geen zorgen het hoeft allemaal niet fancy. Jaren lang kweekte ik plantjes op in de bakjes van de chinees. Gratis bloempotjes, eigenlijk alles wat ik kon vinden waar genoeg aarde in past. Heb je een klein budget, wees dan creatief en kijk wat je beschikbaar heb. Ik gebruik voor het zaaien van de prei gewone potgrond. Die kan je luchtiger maken met vermiculiet, die heb ik helaas niet meer in huis. En met de winkelsluiting heb ik ook geen zin om er naar op zoek te gaan.
De prei niet te diep zaaien
Prei zaai je 0,5 tot 1 cm onder de grond. Plaats ze niet te diep want dan moeten de prei zaden veel energie gebruiken om boven de grond uit te komen. En dat gaat ten kosten van de gezondheid van je plantjes.
Vul het bakje met de grond naar keuze, ik gebruik potgrond. Maar je kan ook zaai en stekgrond gebruiken. Maak de grond vochtig Verspreid de zaden over de grond, zorg dat je voldoende afstand houdt. Je wilt de plantjes uitplanten als ze potlood dik zijn. Dus hou ook dit als zaai afstand. Dek de zaden af met een laagje aarde. Let op niet een dikke laag! De komende tijd is het een kwestie van de grond vochtig houden. Deze mag niet uitdrogen. Prei zaden kiemen langzaam het kan dus wel even duren voordat je iets boven de grond uit ziet komen. Maar uitdroging kan je net ontkiemde zaden laten afsterven. En dat is zonde!
Nu is het afwachten tot de prei opkomt
Ik zei het al prei is niet vlot, geduld hierin is een schone zaak. De komende tijd zal ik de bakjes dagelijks controleren. Zodra ik een update heb dan zal ik deze plaatsen. Zo hebben we volgend jaar ook weer een mooi verslag om op terug te kijken. Hoe lang duurde het ook al weer, wanneer zaaide ik nou precies en wat dat op tijd of juist te vroeg of te laat. Zo leren we meer en meer over de tuin. En leren we wat voor ons het perfecte moment is om te kweken.
Zaai jij dit jaar ook je eigen prei?
0 reacties