Radijs zaaien is super simpel. Het is vrijwel één van de makkelijkste en snelst groeide groente op de moestuin. Vanaf zaaien tot oogsten duurt het tussen de 6-8 weken voordat je smakelijke zelf gekweekte radijzen op je bord hebt liggen. Omdat radijs een kleine plant is kan je er altijd wel ergens een plekje vinden om een rijtje radijs te zaaien. Wil jij ook zelf radijs kweken? In dit bericht leg ik je uit hoe je dit kunt doen.
Een snel overzicht van radijs zaaien, verzorgen en oogsten.
Grondsoort: | alle grondsoorten |
Zaaidiepte: | 0.5 cm |
Zaai periode: | Voorzaaien: februari/maart | Direct zaaien: april t/m september |
Standplaats: | Zonnig |
Plantafstand: | 15 cm |
Planthoogte: | 15-30 cm |
Bewateren: | Matig |
Oogsten: | Binnen 4-9 weken |
Plagen en Ziektes: | slakken, bladluis,rupsen van het koolwitje |
Over de radijs?
Radijs op de moestuin is erg fijn. De radijsjes kennen we allemaal wel, maar wat veel mensen niet weten is dat het blad van de radijs ook eetbaar is. Neem dan wel het jongste blad, blad dat ouder is kan een beetje prikken in je mond en dat is niet prettig. Het jonge blad is lekker in een salade of maak er eens pesto van. Laat ook altijd voldoende blad aan je plantjes zitten zodat ze goed kunnen groeien. Zelf gekweekte radijs is vele malen pittiger dan radijs uit de winkel. Voor mij een reden om geen radijs uit de winkel meer te eten. Ik vind ze simpelweg niet lekker. De kleine planten vinden makkelijk een plekje in de tuin en kan zelfs in bakken gekweekt worden. De plant wordt tussen de 15 tot 50 cm hoog. Radijs valt in de categorie knolgewassen. Maar bij ons staat ze overal en nergens tussen. Net waar we nog een plekje overhebben om nog een rijtje te zaaien. Radijs bestaat voor 94% uit water en bevat o.a. de vitamine C en K. Radijzen bevatten daarnaast ook kleine hoeveelheden andere vitamines, waaronder vitamine A, vitamine B1, vitamine B6 en vitamine B9.
Wanneer radijs zaaien?
Het is één van de eerste zaden die bij ons op de moestuin de volle grond in gaan. Radijs kan je namelijk al zaaien vanaf eind februari zaaien bij mild weer. Beschik je over een kas, koude bak of tunneltje dan kan je daar radijs zaaien om het groeiproces te versnellen. Radijs trekt zich weinig aan van koud weer alleen het ontkiemen van de zaden kan langer duren. Ook in het najaar kan je goed radijsjes zaaien. In een warme zomer voelt radijs zich niet zo geweldig. Wil je in de zomer toch radijsjes kweken dan kan je het beste zaaien op een plek met halfschaduw. Of rijtjes zaaien tussen langzaam groeiende planten zoals koolplanten. De radijsjes genieten dan van de schaduw van de planten en houden de bodem bedekt dat weer onkruid weert.
Verschillende soorten radijs zaden
In de supermarkt zien we over het algemeen alleen de ronde rode radijsje. Toch zijn er veel verschillende soorten radijs dus je kunt zaaien. De vele verschillende soorten radijs komen in prachtige vormen rond, lang of ergens er tussenin. Ook qua kleur kunnen radijsjes variëren van roze, paars, wit of wit-rode radijzen. De verschillende soorten kunnen ook qua smaak behoorlijk van elkaar verschillen. Leuk om dus eens iets anders uit te proberen. In mijn webshop verkoop ik verschillende soorten radijs zaden van het merk Franchi Sementi.
Hoe radijs zaaien?
Radijs zaaien is erg gemakkelijk, zaai de zaden ongeveer 1 cm diep en hou tussen de zaden 1 a 2 cm en dek ze af met wat aarde. Zo kan je meerdere rijtjes radijs zaaien. Zelf vind ik het fijn om kleine hoeveelheden tegelijk te zaaien. Radijs zaden zijn groot en dus makkelijk uit te tellen. Zo zaai ik telkens ongeveer 25 zaden, en 2 a 3 weken later herhaal ik dat en dan 2 a 3 weken later nog eens. Zo hebben we telkens een leuke hoeveelheid verse radijs zonder dat we in één keer met 100 radijsjes zitten. Geef na het zaaien water, zodat de zaden voldoende vocht ter beschikking hebben om te ontkiemen. Heb je wel een overschot aan radijs dan kan je radijs inmaken en die later gebruiken in salades.
Hoe lang voordat radijs ontkiemt?
Afhankelijk van de temperatuur buiten ontkiemt radijs binnen enkele dagen tot 2 weken. Je zult de jonge plantjes dus snel na het zaaien boven de grond zien verschijnen.
Welke grond voor radijsjes?
Radijs stelt niet heel veel eisen aan de grond waar ze in groeit. Maar wil wel graag losse grond en kan niet goed tegen droogte. Staat radijs te droog dan kunnen de knolletjes openbarsten of voos (sponsachtig van structuur) worden. Bij droogte kan je ook meer last krijgen van de aardvlo die gaten eet in de bladeren van je radijs. Geef dus bij droog weer zoals dit jaar regelmatig water. Zorg er wel voor dat de radijs niet kletsnat staat want ook dat is niet goed voor de planten.
Gesponsorde advertentie
Radijs in potten kweken?
Radijs kan je goed in potten kweken. Voor het kweken van radijs in potten kan je gewoon potgrond gebruiken. Radijs doet het hier prima in. Kweek je radijs in een ronde bak dan kan je een geultje maken in de vorm van een spiraal. Zaai om de 1 a 2 cm een zaadje en dek dit af met aarde. Je potten zullen dan mooi vol groeien met smakelijke radijsjes.
Radijs voor zaaien?
Radijs hoef je niet voor te zaaien, je kan ze al vroeg in het jaar buiten zaaien. Voor zaaien geeft vaak problemen als je de plantjes uitplant omdat ze weinig wortel hebben verstoor je deze makkelijk met het uitplanten. Koop ook nooit radijs plantjes in de winkel. Ik zag ze laatst staan bij het tuincentrum. En ik moet eerlijk zeggen dat ik het best wel schandalig vind dat di wordt verkocht. Er stonden 12 plantjes in het bakje waar €1,95 voor werd gevraagd. In het beste geval overleven alle plantjes het. Maar 1 plantje geeft ook maar 1 radijsje. Dan kan je beter een zakje zaad of een bosje radijs in de winkel kopen. Niet in trappen dus!
Hoe lang duurt het voordat je radijs heb?
Afhankelijk van het weer duurt het ongeveer 6-8 weken voordat je radijsjes groot genoeg zijn om te kunnen oogsten. Erg snel dus, want veel groente moet veel langer groeien om op je bord te belanden. Dit maakt radijs ook ergs geschikt om samen te kweken met kinderen. Die al snel resultaat zien na het zaaien van radijsjes.
Hoe weet je of radijs klaar is om te oogsten?
Radijs komt half boven de grond uit als ze de juiste grote beginnen te bereiken. Je kan dus onder het blad spieken en kijken of ze al groot genoeg zijn. Hou ze goed in de gaten, wij waren een lang weekend weg. En voordat we weg gingen waren ze nog te klein om te oogsten. Toen ik na het weekend terug kwamen hadden ze het formaat pingpongbal en dan zijn ze echt minder lekker om te eten.
Hoe radijs oogsten?
Radijs oogsten is bijna net zo simpel als radijs zaaien en kweken. Zoek de grootste uit en trek ze voorzichtig uit de grond. Laat de kleinste staan en geef deze een beetje extra water. Zo kunnen ze weer goed doorgroeien. En die kan je dan weer later oogsten. Verwijder na het oogsten zo snel mogelijk het blad. Laat je deze bij zelf gekweekte radijs eraan zitten dan worden je radijsjes zacht. Mocht dit het geval zijn leg ze dan even in een bak met koud water. Dit maakt de radijzen over het algemeen weer stevig.
Chase en ik maakte samen een filmpje over het oogsten van radijs. Kijk je met ons mee?
Veel gestelde vragen over radijs zaaien
Hoe en wanneer radijs zaaien?
Radijs kun je zaaien vanaf februari tot augustus. Radijs zaai je 0,5 cm diep en met een zaaiafstand van 3 cm.
Hoe lang duurt radijsjes kweken?
Radijsjes kun je 6-8 weken na het zaaien al oogsten. Wat het een ideale groente maakt voor de beginnende moestuinder en voor kinderen op de moestuin.
Hoe snel ontkiemt radijs?
Radijs ontkiemt binnen 4-10 dagen na het zaaien. Hoe snel radijs ontkiemt is afhankelijk van de temperatuur van de grond.
Kun je radijs in de kas kweken?
Ja zeker vroeg in het jaar kan radijs in de kas kweken een voorsprong geven op je oogst omdat ze daar net wat warmer staan ontkiemen ze sneller. En groeien ze sneller.
Hoe weet je of radijs klaar is om te oogsten?
Je oogst radijsjes als ze ongeveer 2 cm groot zijn. Dan is de smaak het beste en zijn ze nog niet voos.
Tot slot
Radijs zaaien en kweken is dus helemaal niet moeilijk. Ik hoop dat mijn blog nuttig voor je was en dat je zelf aan de slag gaat met radijs zaaien. Het is echt één van de makkelijkste groentes om als beginnende moestuinder te kweken. Ga jij zelf radijs zaaien, laat het me weten!
Dag Dee Dee.
Al twee keer radijsjes gezaaid, maar zie dat ik nog genoeg zaadjes heb. Is het nu nog een optie om het nu 19 augustus nog maals te doen of is dat echt te warm nu.
Alvast bedankt voor het antwoorden, een vriendelijke groet Ans
Hoi Ans Als ik kijk naar de weersvoorspelling voor de komende 2 weken dan zie ik geen gekke uitschieters. Zelf ga ik dit weekend nog zaaien en dan nog een ronde over 2 weken. Om de oogst een beetje te verdelen. Ik denk dat het prima kan. Veel succes!
Pingback: Uien voorzaaien en opkweken vanuit zaad. | DeeDaDo