Rucola kweken, van zaaien tot oogsten
  • Home
  • /
  • Zaaien
  • /
  • Rucola kweken, van zaaien tot oogsten

Rucola kweken, van zaaien tot oogsten

door | feb 12, 2023 | Moestuin, Moestuin Blog 2023, Oogsten, Zaaien | 0 Reacties

Rucola kweken is leuk om te doen, zodra de plant begint te groeien groeit deze uitbundig. En kan je van 1 plant veel rucola oogsten. Hoe ik rucola kweek leg ik je uit in dit artikel. Maar eerst even dit: Rucola, ook wel bekend als raketsla, notensla of zwaardhendrik, is een populaire groente die bekend staat om zijn pittige en bittere smaak. Het is een veelgebruikte groente in salades en pastagerechten en is ook een waardevolle bron van voedingsstoffen, waaronder vitamine A, C en K, foliumzuur en calcium. Het kweken van rucola is niet erg moeilijk met een beetje kennis, een vleugje liefde en zorg kun je genieten van vers geoogste rucola uit je eigen (moes) tuin of op je balkon.

Snel overzicht rucola kweken, zaaien en oogsten

Grondsoort:alle grondsoorten
Zaaidiepte:0.5 cm
Zaai periode:Voorzaaien: februari/maart | Direct zaaien: april t/m september
Standplaats:Zonnig
Plantafstand:15 cm
Planthoogte:15-30 cm
Bewateren:Matig
Oogsten:Binnen 4-9 weken
Plagen en Ziektes:slakken, bladluis,rupsen van het koolwitje

Hoe kweek ik rucola?

Ik kweek rucola op verschillende manieren, namelijk thuis in een pot. Zo heb ik altijd verse rucola bij de hand en hoef ik er niet aan te denken om voldoende mee te nemen van onze moestuin. Met veel bladgroente vind ik het fijn om dit thuis te hebben zodat als ik s’middags een broodje maak ik dat gewoon direct bij de hand heb. Een andere manier waarop ik rucola kweek is natuurlijk op onze moestuin. Hier kweek ik een grotere hoeveelheid die ik dan bijvoorbeeld oogst voor het maken van een rucola stamppot of mijn lekkere rucola pesto.

Rucola zaaien

Rucola zaaien

De zaden van rucola zijn erg klein. Zaai ze dus liever niet direct vanuit het zakje. De kans is dan groot dat er teveel zaden uitvallen en dat er heel veel jonge plantjes op één plek gaan groeien. Om goed te kunnen zaaien kan je wat zaden in je handpalm laten vallen zodat je ze gelijkmatiger kunt zaaien. Rucola zaai je niet diep hou ongeveer 0,5 cm aan als zaaidiepte. Het makkelijkst is om de zaden op de grond te zaaien en vervolgens af te dekken met een kleine beetje grond. Zorg dat de bodem waar je in zaait voldoende vochtig is.

Rucola voorzaaien

Rucola kun je vanaf februari binnen voorzaaien. Let er wel op dat rucola niet van veel warmte houdt. Het voorzaaien van rucola kan dus goed in een onverwarmde kamer. Zorg er dan wel voor dat er voldoende licht aanwezig is of zaai ze voor onder groeilampen. Zelf zaai ik bijna nooit rucola voor omdat het vrij snel opkomt en er hier in huis altijd al genoeg plantjes staan te dringen voor een zonnig plekje in huis. Rucola zaai ik dus meestal gewoon ter plekken ergens in April. Maar rucola voorzaaien is dus zeker een opties als je er rekening mee houdt dat je het op een koele plek met voldoende licht doet. Zet ze dus niet naast je paprika, pepers en aubergine boven de verwarming.

Welke grondsoort voor rucola?

Rucola stelt weinig eisen aan de grond waar deze in groeit. Rucola heeft weinig voeding nodig. Maar groeit wel beter op een voedselrijke bodem. Het blad wordt dan groter en zachter dan wanneer rucola groeit op een arme bodem. Om rucola te voeden geef je aan het begin van het seizoen een beetje compost. Meeer heeft rucola niet nodig om goed te kunnen groeien.

Hoe lang moet rucola groeien?

Rucola is een snelgroeiende groente die je dus redelijk snel kunt oogsten. Binnen ongeveer 4 weken kun je de eerste jonge bladeren al oogsten. Zaai je tijdens een koude periode dan zal het wat langer duuren voordat je van je zelfgezaaide rucola kunt oogsten. Onder koude omstandigheden kan rucola prima groeien maar zal het wel trager groeien dan in een warm voorjaar.

Ik heb in februari verschillende bakken met salade gezaaid. Het zijn salade mixen waarbij ik meerdere zakjes zaden (waaronder rucola) heb gemixt. 2 bakken hield ik binnen in een niet verwarmde slaapkamer en 2 staan er buiten in mijn muurkasje. De bakken die binnen staan begonnen binnen een week te kiemen maar die buiten staan is na 2 weken nog niets te zien.

Hoevaak kun je rucola oogsten?

Wij oogsten wekelijks van onze rucola planten, en dat een paar maanden lang. Worden de temperaturen in de zomer hoog dan schiet de rucola door. Dit betekend dat de plant in bloei gaat. Rucola die in bloei schiet kun je ook nog eten maar de smaak is dan meer bitter. En dus minder lekker dan rucola die niet bloeit. De bloemen van rucola planten zijn ook eetbaar. Daarnaast zijn de bloemen zeer aantrekkelijk voor bijen, hommels en andere nuttige insecten. Laat je de plant uitbloeien dan kun je er de zaden van oogsten.

Rucola bloemen

Hoe oogst je rucola

Als je lang van je rucola wilt kunnen oogsten is het belangrijk dat je niet het hele plantje in één keer oogst. Dit kan natuurlijk wel maar dan is het gelijk klaar met oogsten. Oogst van rucola de jonge bladeren. Deze kun je ervan knijpen met je vingers. Moet je veel in één keer oogsten dan is het handiger om met een schaar rucola te oogsten. Knip dan ook niet al het blad weg. Kijk in het hart van de plant waar het jonge blaadje zit en knip daarboven af.

Het verschil tussen gewone en wilde rucola

Er zijn niet veel verschillende soorten rucola qua groei en onderhoud lijken ze allemaal op elkaar. Alleen qua smaak willen ze soms nog wel iets van elkaar verschillen. Maar er is wel een heel belangrijk verschil tussen gewone rucola en wilde rucola. De wilde rucola is scherper en pittiger qua smaak. Maar een ander belangrijk verschil is dat de wilde rucola een vaste plant is. Wat het een mooie aanwinst maakt in een permacultuur tuin. Wij huren onze moestuin en hebben 1,5 tuin. De halve tuin is onze kleine tuin en daar zijn wij sinds vorig jaar steeds meer aan het focussen op vaste eetbare planten.

Is rucola meerjarig?

Rucola is een eenjarige plant die in een milde winter ook winterhard is. Rucola kan prima wat vorst verdragen. Staat de plant op een plek zonder beschutting dan kan het wel schade oplopen door de vorst. Ik plaats mijn potten met wintergroente meestal dicht bij de schuifpui van mijn huis zodat ze profijt hebben van de warmte die van het huis afkomt. Wil je rucola kweken voor in de winter zaai dan eind van de zomer als het wat minder warm is. Eind september begin oktober is daar een goede periode voor. Zaai je zaden op een beschut plekje. Komt er strenge vorst dan kan je de rucola beschermen met vliesdoek of met een plastic kap.

Veel gestelde vragen over rucola kweken

Is rucola makkelijk te kweken?

Rucola is niet moeilijk te kweken, maar het vereist enige zorg en aandacht. Zorg ervoor dat u de juiste voorbereidingen treft en de juiste verzorging biedt om een succesvolle oogst te waarborgen.

Hoe vaak moet ik rucola oogsten?

U kunt rucola regelmatig oogsten, zodra de bladeren groot genoeg zijn. Dit zal de groei bevorderen en u kunt de oogst verspreiden over een langere periode.

Tot slot

Conclusie Rucola kweken is een leuke en voedzame manier om uw eigen groenten te verbouwen. Door de juiste voorbereidingen en verzorging te treffen, kunt u een succesvolle oogst waarborgen. Probeer het zelf en ontdek de voordelen van zelfgemaakte rucola in uw keuken!

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hartige courgette wafels met kaas

Dit jaar maakte ik voor het eerst hartige courgette wafels met kaas, en mensen kinderen wat zijn deze wafels heerlijk! Dus ze krijgen zeker een plekje op mijn website. Na terugkomst van onze vakantie in Duitsland, lagen er natuurlijk weer een paar kilo knallers aan...

Simpele courgette soep recept

De courgettes vliegen me op het moment weer om de oren, en ik heb al heel veel courgette recepten gemaakt deze zomer. Maar courgette soep was nog niet in mij opgekomen. Nu de temperaturen weer wat omlaag zijn gegaan gaat een courgette soep er wel weer in. En dat stond...

Welk fruit in een kleine tuin

Eerder schreef ik al een blog over 7 makkelijk te kweken groentes in potten. Wat handig is voor een kleine tuin. Maar hoe zit het met fruit in een kleine tuin. In mijn blog welk fruit in een kleine tuin leg ik je graag uit welke fruitsoorten geschikt zijn om te kweken...

Aardbeien fruit leer maken

Aardbeien fruit leer maken is niet moeilijk om te maken en ik vind het een leuk klusje om te doen. Fruitleer is een lekkere en een gezonde snack voor kinderen, maar ook zelf kan ik het erg waarderen. In dit recept gebruik ik alleen aardbeien voor het maken van het...

Aardbeien Mango chutney

Welkom bij dit recept voor het zelf inmaken van aardbeien mango chutney! Deze week had ik het geluk om maar liefst 1 kg sappige aardbeien uit mijn eigen moestuin te oogsten. Er gaat niets boven de smaak van versgeplukte aardbeien, en wat is een betere manier om ervan...

Vlierbloesem siroop maken

Vlierbloesem siroop maken is makkelijk om te doen en het is een heerlijk verfrissend drankje in het voorjaar of de zomer. Het heeft een hele specifieke smaak die niet makkelijk te omschrijven is. Maar wij vinden vlierbloesem siroop erg lekker en maken het dan ook...

Alle planten staan in de grond!

Eindelijk de kratten met planten zijn leeg, overgebleven planten weg gegeven en een aantal voor de zekerheid nog even in een grotere pot gezet. Want we hebben na de ijsheilige nog behoorlijk last gehad van koude nachten. En niet alle planten zijn daar van gecharmeerd....

Aardbeien Vanillejam

Een heerlijke combinatie is deze aardbeien vanillejam! Heerlijk om eens te maken en te variëren op basis aardbeienjam of aardbeien rabarber jam. Nu de aardbeien weer langzaam beginnen te kleuren en we al wat aardbeien op onze moestuin hebben kunnen oogsten. Ben ik...

Basis Aardbeienjam inmaken

Vorige week konden we de allereerste aardbei oogsten, een mooie knalrode aardbei. Dit weekend konden we al een half bakje oogsten. Wij kijken dus heel erg uit naar de komende weken waarop we hopelijk volop bakken met aardbeien kunnen oogsten. Want laten we eerlijk...

Tomaten kruiden jam

Tomaten jam is niet het eerste wat in me opkomt als ik de eerste oogst tomaten heb. Alleen vorig jaar hadden we zo'n enorme tomaten oogst dat ik meer dan genoeg had om eens iets anders te proberen. Afgelopen weekend planten we de tomaten uit en had ik dus zo'n potje...