Ik schreef al vaker dat er hier vaak tapas avond op het menu staat. Meestal op vrijdag of op zaterdag avond. De tafel gevuld met kleine hapjes, tv aan en met zijn drieetjes lekker bankhangen en lekker eten. Soms kopen we tapas maar meestal maken we het zelf. Mijn kruiden knoflook boter en zelfgemaakte pesto staan vrijwel altijd op tafel tijdens een tapas avond. Vaak samen met mijn zelfgebakken amandelmeel crackers en zaden crackers. Maar dit keer wilde ik iets anders proberen en maakte ik deze Sigara boragi en ze zijn zeker geslaagd om vaker op de tapas tafel te zetten.
De uitdagingen met sigara boragi maken
Heel belangrijk is dat je de spinazie echt heel goed uitknijpt, zodat al het vocht eruit is. Ik had dat dus niet voldoende gedaan en het knapperige van de sigara boragi veranderd dan snel in een slappe hap. Goed uitknijpen dus! Verder kan het vouwen een uitdaging zijn, en is het ook belangrijk om niet teveel vulling te gebruiken bij het vullen van de sigara boragi.
Begin voor het vouwen van de sigara boragi aan een buitenrand. Vouw het filodeeg over het spinazie mengsel, vouw de zijkanten in en rol zo strak mogelijk op. Hopelijk verduidelijken de foto’s het proces van het vouwen van de sigara boragi.
Sigara boregi
Ingrediënten
- 2 eetlepels olijfolie + extra
- 300 gram spinazie
- 1 teentje knoflook
- 1 eetlepel grof gehakte rozijnen
- 150 gram verkruimelde feta
- 10 vellen ontdooid filodeeg (diepvries)
- 1 eetlepel sesamzaadjes
- Een bakplaat bekleed met bakpapier
Instructies
- Zet de oven op 200°C om op te warmen. Verhit in een pan een scheutje olijfolie. Voeg de spinazie toe en laat deze al roerend slinken terwijl het overtollige vocht verdampt. Voeg vervolgens de knoflook en de gesneden rozijnen toe en bak nog een minuut. Zorg ervoor dat je zoveel mogelijk vocht uit de spinazie perst.
- Combineer de verkruimelde feta met een snufje zout en peper naar jouw smaak en voeg dit mengsel toe aan de spinazie.
- Neem een vel filodeeg en verdeel over één smalle zijde een reep van het spinazie-feta mengsel. Vouw de zijkanten over de vulling en rol het deeg verder op. Herhaal dit proces nog 9 keer om 10 rolletjes te maken. Plaats ze op een bakplaat.
- Bestrijk de rolletjes met een dun laagje extra olijfolie en bestrooi ze met sesamzaadjes. Bak de rolletjes in de voorverwarmde oven gedurende 20 minuten, totdat ze goudbruin en knapperig zijn.
Notities
Tip: Probeer deze rolletjes ook eens met yufka, een flinterdun deeg dat verkrijgbaar is in Turkse winkels. Zorg ervoor dat je het deeg tijdens de bereiding bedekt met een vochtige doek om uitdroging en scheuren te voorkomen.
Tip: Je kunt de rolletjes ook goudbruin en knapperig frituren in een ruime hoeveelheid olijfolie in slechts enkele minuten.
Wij hebben erg genoten van dit recept. Een volgende keer zal ik alleen de spinazie wat kleiner snijden zodat we niet op een heel blad zitten te kauwen. Maar nogmaals wij hebben heel erg genoten van dit recept, en het staat zeker binnenkort nog een keer op het tapas menu. Hopelijk heeft dit recept je geïnspireerd om het zelf te maken. En op een hele lekker manier wat extra groente binnen te krijgen.
0 reacties