Sla kweken

door | 18 apr,2024 | Bladgroente, Blog 2024, Moestuin, Moestuinplanten | 0 Reacties

Sla kweken op de moestuin is redelijk eenvoudig. Sla groeit snel en is niet heel gevoelig voor ziektes. Je grootste vijand bij het kweken van sla zijn slakken want die lusten wel een vers blaadje of een hele krop. Zelf hou ik ervan om verschillende slasoorten te kweken en ook verschillende kleuren sla te kweken want het oog wil ook wat. Mijn favoriete slasoort voor de moestuin blijft toch wel de pluksla. Het voordeel van pluksla is dat je het één keer zaait en er weken van kunt oogsten. Je oogst de buitenste bladeren van de sla tot op de kern. De kern laat je staan en die groeit vervolgens weer uit zodat je er meerdere keren van kunt oogsten. Uiteindelijk schiet de plant door en ontwikkeld bloemen. Maar mijn ervaring is dat je er dan al weken van hebt kunnen oogsten, wat prettig is. Andere sla soorten die je kunt kweken zijn eikenbladsla, friseesla, botersla of kropsla. Het verschil tussen botersla en kropsla is de structuur, botersla is zacht van structuur en kropsla is lekker knapperig. Zelf kweek ik sla zowel thuis als op de moestuin. Tuis staat er altijd een pluksla zodat ik bijvoorbeeld even snel wat blaadjes kan plukken voor bij de lunch, bijvoorbeeld op een broodje. Zo heb ik ook graag radijsje in mijn achtertuin wat geen grote hoeveelheden zijn maar wel makkelijk om dichtbij huis te hebben.

Snel overzicht sla kweken

AspectSla
Grondsoort:Alle grondsoorten
Zaaidiepte:0-0.5 cm
Zaaiafstand:5 cm
Uitplanten:Bij 2-4 echte blaadjes
Plantafstand:30 cm
Standplaats:Zon, halfschaduw
Planthoogte:15-30 cm
Bewateren:Regelmatig, vermijd overmatig water geven
Oogsten:Vanaf 7-14 weken na zaaien
Ziektes en plagen bij het kweken van sla:Slakken, bladluis
Zaaikalender: Voorzaaien: april-juni
Rechtstreeks zaaien: mei-september
Uitplanten: mei-juli
Oogst: mei-oktober

Waarom zelf sla kweken?

Sla kweken

Zelf sla kweken is relatief eenvoudig en met een beetje goed planning, kun je vrijwel jaarrond sla uit je eigen moestuin, achtertuin of van het balkon eten. Zaai niet heel veel sla in één keer maar zaai in etappes om zo je oogst te spreiden. Daarnaast is sla een relatief neutrale groente die vrijwel iedereen wel lust. Daarnaast bevat sla veel verschillende vitamines en mineralen die je gezondheid weer een handje kunnen helpen.

De vitamines en mineralen in sla zijn:

  1. Vitamine K: Sla bevat een goede hoeveelheid vitamine K, wat essentieel is voor een goede bloedstolling en botgezondheid.
  2. Vitamine A: Sla is rijk aan bètacaroteen, een voorloper van vitamine A, wat belangrijk is voor een gezonde huid, ogen en immuunsysteem.
  3. Vitamine C: Sla bevat ook vitamine C, een krachtige antioxidant die helpt bij het bestrijden van vrije radicalen en het immuunsysteem ondersteunt.
  4. Foliumzuur: Dit B-vitamine, ook bekend als vitamine B9, is aanwezig in sla en is belangrijk voor de celgroei en -reparatie.
  5. Kalium: Sla is een goede bron van kalium, een mineraal dat essentieel is voor een gezonde bloeddruk en spierfunctie.
  6. Magnesium: Sla bevat ook magnesium, wat belangrijk is voor meer dan 300 biochemische reacties in het lichaam, inclusief energieproductie en spierfunctie.

Daarnaast kun je sla vrijwel overal kweken, je hoeft geen grote moestuin te hebben om sla te kunnen kweken. Omdat je sla ook gewoon in een pot of balkonbak kunt kweken. Waardoor het ook geschikt is als je geen grote tuin hebt.

Verschillende soorten sla

sla soorten

Ik benoemde het al er zijn best wel veel verschillende sla soorten. Zowel kwam smaak, structuur en vorm. Van hele losse sla zoals de eerder genoemde pluksla tot mooie stevige kroppen ijsberg sla. Let er bij het zaaien van sla dus op dat je een slasoort uitkiest die jij lekker vind, zodat je van je oogst kunt genieten. Los van structuur bestaan er ook verschillende kleuren sla. Van fris lichtgroen tot een diepe donkere roodbruine kleur. Ik zaai graag een combinatie van deze verschillende slasoorten omdat het er gewoon erg mooi uitziet op de moestuin. Wat ook leuk is om te doen is een combinatie van verschillende kleuren sla te zaaien voor een bak op je tuintafel. Vooral pluksla of friseesla is hiervoor heel erg geschikt.

Zaaien van sla

Bij het zaaien van sla is het belangrijk er rekening mee te houden dat sla een lichtkiemer is. Dit betekend dat sla licht nodig heeft om te kunnen ontkiemen. De zaden van sla zijn maar erg klein, dus je zaait ze heel erg aan de oppervlakte van je grond, en dek je maar een klein beetje af met grond of zand. Zodat het zonlicht nog goed door de bovenste laag kan doordringen en de slazaden op die manier goed kunnen ontkiemen. Zelf hou ik bij veel het zaaien voor de meeste van mijn planten niet echt rekening met de aanbevolen plantafstand, voor sla wordt er circa 30 cm aangehouden. Voor kropsla hou ik dit meestal wel aan omdat je dan een mooie krop wilt kunnen oogsten, maar voor de pluksla houdt ik minder ruimte aan. Omdat je telkens het buitenste blad weg haal creëer je telkens weer ruimte voor de buurman. Staat het toch te dicht dan haal ik er gewoon wat grotere plantjes tussen uit als oogst en kan de rest rustig door groeien. Voor het zaaien van sla is het ook belangrijk om rekening te houden met de periode waarin je zaait, sla houdt niet echt van warmte er zijn wel bepaalde rassen zomer sla verkrijgbaar die warmte beter aankunnen. Maar sla kweek je het beste in het voorjaar, einde van de zomer of de herfst. Voor de winter zijn er ook rassen verkrijgbaar maar die kunnen geen vorst verdragen. Wil je toch in de zomer sla kweken kies dan een schaduwrijk plekje of een plekje met bijvoorbeeld alleen ochtend of avond zon. Sla kun je ook prima kweken onder je bonenstaken. Sla kun je kweken in zowel de volle grond als in potten. Sla heeft een relatief klein wortel gestel en doet het prima in potten. Zorg er wel voor dat de grond in je potten niet uitdroogt, sla droogt namelijk niet graag uit.

Wanneer zaaien

wanneer sla zaaien

Sla kun je binnen of in een kas van April tot Juni voorzaaien. Voorzaaien heeft als voordeel dat je wat grotere plantjes kunt uitplanten. En een groter plantje wordt iets minder snel volledig opgegeten door slakken. Wat zeker vroeg in het jaar als er nog weinig groen beschikbaar is een probleem kan zijn. De plantjes plant je dan uit in de maanden April- Juni. Direct in de volle grond zaaien kan vanaf Juni tot September. Zelf zaai ik meestal nog eind september in de koude bak sla. Zodat we in het najaar ook nog verse sla beschikbaar hebben. Zaaien van sla kan zowel op rijen als breedwerpig. Bij het zaaien op rijtje maak je een oppervlakkig geultje waar je in zaait dit dek je af met een dun laagje grond of zand.Bij het breedwerpig zaaien neem je wat zaden in je hand en strooi je ze voorzichtig uit over de grond ook dit dek je dun af met een laagje grond of zand. De plantjes komen dan kris kras door elkaar te staan en is vooral leuk om te doen met een mis van verschillende kleuren sla.

Verzorgen van sla

Sla doet het goed op vrijwel alle grondsoorten, maar geeft wel de voorkeur aan een goed vocht doorlatende luchtige bodem. Is je bodem arm aan voedingsstoffen breng dan een laag compost aan zodat je sla plantjes voldoende voeding krijgen. Wij gebruiken op onze moestuin alleen maar compost, bokashi en de bokashi thee om onze planten mee te voeden en de bodem van onze moestuin gezond te houden. Verder heeft sla weinig verzorging nodig, kropsla heeft in een natte periode wel de neiging om snel te gaan rotten. Ze uitplanten onder een afdakje kan helpen om mooi kroppen sla te kunnen oogsten en rot tegen te gaan. De los vallende sla soorten rotten minder snel en zijn daarom voor mij favoriet om te kweken op de moestuin. Het enige wat echt een uitdaging kan zijn bij het kweken van sla zijn slakken. Door de jaren heen hebben we heel wat dingen geprobeerd om slakken vraat tegen te gaan, eierschillen, koffiedik, biervallen, stokje met stekels maar de enige effectieve manier om van slakken af te komen is ze handmatig weg te halen. Vooral naaktslakken kunnen enorm veel schade aanrichten. Rob en Chase doen standaard een rondje over de tuin om slakken te rapen. Ons record: ruim 400 stuk, tja dan hou je geen sla meer over. We zetten ze ver weg uit in een onkruidveldje, succes daar! Aaltjes willen ook helpen om naaktslakken te bestrijden, het zijn hun natuurlijke vijanden maar de aaltjes werken niet voor huisjes slakken.

Oogsten van sla

Sla oogsten

Afhankelijk van de sla soort die je hebt gekozen kun je circa na 10 weken sla oogsten, pluksla vaak eerder. Sla oogsten kan het beste in de vroege ochtend, op dat moment bevatten de bladeren nog het meeste vocht en dit zorgt ervoor dat de sla langer vers blijft. Kropsla kun je bij de grond afsnijden, wij laten de wortels meestal in de grond zitten zodat deze daar kunnen verteren. Je kunt de kropsla oogsten als jij het kropje groot genoeg vindt. Of oogst als er spanning op de krop staat. De pluksla kun je zoals al eerder genoemd oogsten door de buitenste bladeren te oogsten en de kern te laten staan. Op die manier kun je meerdere keren van één plant oogsten. Bewaar je sla in de koelkast.

Veel liefs

Producten uit mijn moestuinwinkel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten