Spinazie kweken

door | 18 apr,2024 | Bladgroente, Blog 2024, Moestuin, Moestuinplanten | 0 Reacties

Zelf spinazie kweken kan zowel op de moestuin als in potten en bakken in je voortuin, balkon of achtertuin. Spinazie is een relatief eenvoudige groente om zelf te kweken als je het verschil weet tussen rondzadige en scherpzadige zaden. Er zit namelijk een verschil in wanneer je welke zaden kunt zaaien en dus ook een verschil in wanneer je de spinazie kunt oogsten. In dit artikel leg ik uit hoe jij zelf spinazie kunt kweken zowel op de moestuin als de teelt in potten en bakken zodat jij dit jaar ook kunt genieten van je zelf gekweekte spinazie uit eigen tuin.

Snel overzicht spinazie kweken

SpinazieWat heeft spinazie nodig?
GrondsoortVruchtbare, humusrijke grond
Zaaidiepte1-2 cm
Zaaiafstand10 cm
StandplaatsZon
Planthoogte15-30 cm
BewateringMatig
OogstenVanaf ca. 6-8 weken
Plagen en ziektesSlakken, bladluis
Zaaikalender
Scherpzadige rassen
Rechtstreeks zaaienFebruari tot en met april
OogstenApril tot en met juni
Rondzadige rassen
Rechtstreeks zaaienJanuari tot en met februari, augustus tot en met oktober
OogstenMaart tot en met mei, september tot en met december

Spinazie een krachtpatser voor je gezondheid

Spinazie is niet alleen een veelzijdige groente in de keuken, maar ook een gewas dat je met een beetje planning bijna het hele jaar door kunt kweken op je moestuin. Wij vinden spinazie erg lekker om zowel gekookt als rauw door een salade te eten. Spinazie valt onder de bladgroente en is naast lekker ook rijk aan kalium, vitamine C en E, ijzer, natrium en fosfor wat het ook nog eens een gezonde groente maakt. De voedingsstoffen die spinazie bevat, dragen bij aan verschillende aspecten van de gezondheid. Kalium is bijvoorbeeld essentieel een gezonde bloeddruk en het reguleren van de vochtbalans in het lichaam. Vitamine C en E zijn krachtige antioxidanten die het immuunsysteem ondersteunen en beschermen tegen vrije radicalen die schade aan cellen kunnen veroorzaken. Bovendien speelt ijzer een cruciale rol bij het transport van zuurstof door het lichaam en het voorkomen van bloedarmoede, terwijl fosfor essentieel is voor sterke botten en tanden. Het regelmatig consumeren van spinazie als onderdeel van een uitgebalanceerd dieet kan dus bijdragen aan een algehele gezondheid en welzijn.

Soorten Spinazie

Er bestaan twee hoofdsoorten spinazie, namelijk de scherpzadige en de rondzadige variëteiten. De scherpzadige spinazie is bekend om zijn snelle groei, waardoor het ideaal is voor teelt in het voorjaar. De voorjaarsrassen kenmerken zich door hun smalle, spitse bladeren en hebben de neiging om snel door te schieten zodra er meer dan 15 uur daglicht is. Aan de andere kant groeien de rondzadige soorten langzamer en zijn ze beter geschikt voor de late zomer- en koudere maanden. Deze varianten schieten minder snel door. Sommige soorten, zoals de ‘winterreuzen’, zijn zelfs vorstbestendig en kunnen gedurende de hele winter worden geoogst.De keuze tussen scherpzadige en rondzadige spinazie hangt dus af van het moment dat jij spinazie wilt zaaien. Scherpzadige zaden zaai je vanaf Februari tot en met April , voor een oogst in April tot en met Juni. Rondzadige zaden zaai je in Januari en Februari voor een oogst in Maart tot en met Mei. Of je zaait later in het jaar van Augustus tot en met September, voor een oogst in September tot en met December. Wil je in de zomermaanden ook nog spinazie kweken dan kun je kiezen voor de nieuw zeelandse spinazie

Nieuw-zeelandse spinazie

Nieuw-Zeelandse spinazie, ook bekend als Tetragonia tetragonioides, is minder bekend in Nederland maar zeker eens de moeite. In tegenstelling tot de traditionele spinazie behoort deze variant tot de ijskruidfamilie, wat betekent dat het enigszins verschilt in groeiomstandigheden en smaak. Het opvallende aan Nieuw-Zeelandse spinazie is dat de bladeren dikker zijn dan die van gewone spinazie, wat het een robuustere textuur geeft. Echter, ondanks deze verschillen, kunnen de smaakvolle bladeren van Nieuw-Zeelandse spinazie op dezelfde manier worden gebruikt als de gewone spinazie. Een ander voordeel van Nieuw-Zeelandse spinazie is dat het goed gedijt in warmere klimaten, waardoor wij het hier in Nederland succesvol in de zomer kunnen kweken. Als je de rondzadige, scherpzadige en nieuw zeelandse spinazie dus op je planning zet kun je jaarrond spinazie kweken.

Spinazie kweken in potten


Spinazie kweken in potten biedt een oplossing voor mensen die moeten tuinieren op een kleine ruimte. Het enige wat je nodig hebt is een geschikte pot of container, wat potgrond en een zonnige plek op je balkon of terras. Een geschikte pot is vooral een brede pot spinazie wortelt niet diep ongeveer 10 cm maar groeit graag in de breedte. Het kweken van spinazie in potten vereist wel wat extra aandacht voor de waterhuishouding, aangezien potten vaak sneller uitdrogen dan de volle grond. Door regelmatig water te geven en ervoor te zorgen dat de potten goed worden gedraineerd, kun je echter nog steeds een mooie oogst van verse spinazie binnen handbereik hebben. Een bijkomend voordeel van het kweken van spinazie in potten is de mogelijkheid om de planten te verplaatsen naar de meest geschikte locatie, afhankelijk van de weersomstandigheden. Met een hele hete zomer kun je de potten verplaatsen naar een schaduwrijk plekje waar ze wat kouder staan en dus minder kans hebben op doorschieten. Met een beetje planning en zorg kun je genieten van zelf gekweekte spinazie, zelfs als je geen grote tuin hebt.

Zaaien en planten

Het zaaien en planten van spinazie vereist een luchtige en vochtige bodem, maar niet doordrenkt met water. Zelfs op zandgrond kan spinazie gedijen, mits er voldoende bemesting en water wordt gegeven. Spinazie kan zelfs dienen als bodembedekker onder hogere gewassen zoals bonen, komkommers of augurken. De schaduw die die planten geven kunnen er in een warme zomer voor zorgen dat je wat langer kunt oogsten. Spinazie kun je zowel op rijen als breedwerpig zaaien. Bij het zaaien op rijen maak je een geultje in de grond van 1 a 2 centimeter diep en laat je om de 10 cm een zaadje in de grond vallen. Bij breedwerpig zaaien, strooi je de zaden op de grond en werk je ze met je vingers of een hark in de grond, of je dekt ze af met wat extra grond zoals bijvoorbeeld compost. Zaai de spinazie zaden ongeveer 1 a 2 cm diep. Als je grond droog is geef dan na het zaaien water, doe dit bij voorkeur met een broes op je gieter zodat er niet ineens een plas water ontstaat hierdoor kunnen je zaden namelijk “uitspoelen” daarbij verplaatsen ze in de grond.

Verzorging

Het verzorgen van spinazie is een kwestie van regelmatige water geven, vooral tijdens droge periodes en net na het zaaien wanneer de planten nog jong zijn. Mulchen kan je helpen om vocht in de grond te houden. Afhankelijk van de vruchtbaarheid van de grond is het ook belangrijk om af en toe bij te mesten, aangezien spinazie stikstof nodig heeft voor een gezonde bladontwikkeling. Bemesten kan met compost uit de compostbak of composthoop of met bokashi thee, meer daarover kan je lezen in mijn blog bokashi, wat is het en hoe maak je het.

Met wat geduld, water en voldoende voeding kun je rekenen op een heerlijke oogst. Hopelijk was dit artikel nuttig voor je en kun je lekker aan de slag met je moestuin!

Veel liefs

Producten uit mijn moestuinwinkel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten