Knoflook kweken doe je door teentjes knoflook in de grond te steken, ongeveer 10 cm diep en 10 cm uit elkaar. Bij voorkeur poot je de knoflook in oktober, zo kweek je in het kort knoflook bollen. Maar als je een een hele bol knoflook in de grond steekt gebeurt er ook iets bijzonders. De tenen gaan uitlopen en er ontstaat een mooi bosje groen, wanneer je dit een poosje laat staan kan je ze oogsten als een soort van bosui. Nou ja het is natuurlijk geen bosui zullen we ze maar lente knoflook noemen?
Hoe smaken deze lente knoflook?
Het zal je niet verrassen maar ze smaken naar knoflook. Maar dan wel wat scherper dan de smaak van de bol. Je kan ze fijn snijden door een salade, door een zelfgemaakte nasi of lekker over je broodje gezond strooien. Voor mij is het als knoflook liefhebber een ware traktatie. Ze staat al vroeg in het voorjaar boven de grond. En rond april kan ik de eerste stengels al oogsten. Het is dus één van de eerste dingen die we weer kunnen oogsten in het voorjaar na de winter groente. Je kan ze afknippen. Of voorzichtig los wrikken van hun buren. Een onkruidstekker kan ook helpen om de plantjes eruit te krijgen.
Deze knoflook heeft maar weinig ruimte nodig.
Tuinier je op het balkon of in een kleine moestuin dan kan het lastig zijn om voldoende ruimte te vinden om zelf je knoflook te kweken. Maar dat hoeft niet te betekenen dat je de smaak van zelf gekweekte knoflook hoeft te missen. Want een hele bol past makkelijk in een bloempot. Of ergens in een hoekje van de tuin. Zo kan je ook in een kleine moestuin genieten van de verse knoflooksmaak. Want er gaat niets boven de smaak van verse knoflook.
Je kan dit het hele jaar door kweken
Voor het kweken van knoflook bollen moeten de planten een koude periode hebben gehad. Voor het kweken van deze knoflook uitjes is dat niet nodig. Al helpt het wel om de knoflook een paar dagen in de koelkast te leggen. Zodra je ze in de grond steekt beginnen ze binnen enkele weken uit te lopen. En kan je gaan beginnen met oogsten. In het begin kan je al kleine stukje van het groene blad oogsten. Niet te veel want de plant heeft het blad nodig om door te kunnen groeien.
Vergeten knoflook bollen in de grond, geniet ervan!
Vorig jaar oogsten wij een grote hoeveelheid knoflook bollen. Uit mijn hoofd waren het 122 bollen. Dat is natuurlijk geweldig. Maar we waren er dus ook enkele vergeten te oogsten. Het loof was al afgestorven en zo zijn er dus een paar bollen in de grond blijven zitten. Die in het najaar zijn gaan uitlopen en waar we nu in April heerlijk van kunnen oogsten.
Ook handig om verspilling tegen te gaan
We kennen het allemaal wel, die halve bol knoflook die op de schaal of in de koelkast is blijven liggen en die begint uit te lopen. Deze zijn zeer geschikt om te planten. Je kan de teentjes van elkaar halen en uitplanten om bollen knoflook te kweken, maar je kan ook de volledige bol in de grond stoppen om zo deze lente knoflook te kweken.
Wat als je ze niet jong oogst
Normaal steek je één teentje knoflook in de grond om een mooie grote bol knoflook te krijgen. Mijn tuin buurman doet dit nooit. Hij steekt een hele bol in de grond. Ze eten niet veel knoflook, en de opbrengst van die 2 bollen is dus voor hun voldoende. Nadat hij dit verteld had hebben wij één bol laten staan. Gewacht tot het loof begon af te sterven en toen geoogst. Het resultaat veel kleine knoflook bollen. Niet mooi rond maar plat tegen elkaar omdat de knoflook zo groeit. Ieder teentje maakt een nieuwe bol. Maar door te weinig ruimte groeien ze plat tegen elkaar. Ik moet zeggen dat ik verrast ben door de oogst van deze knoflook. De bollen zijn niet groot en zeker niet genoeg als jaar voorraad. Maar het is een ideale manier om knoflook te kweken in een kleine tuin, in potten of op je balkon. Zo kan je toch genieten van verse knoflook terwijl het maar weinig plek in beslag neemt. En nadat knoflook wat gedroogd is hebben we er een knoflook vlecht van gemaakt. Die ontzettend schattig is aan de koelkast deur.
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks