Tomaten dieven hoe doe je dat?

door | 20 feb,2023 | Moestuin, Moestuin Blog 2023, Moestuinplanten, Tomaten | 0 Reacties

Tomaten dieven wat is het en hoe doe je het. Het dieven van tomaten is iets dat komt kijken bij het kweken van tomaten. Je verwijderd de zijscheuten van de tomaten plant om te voorkomen dat je een tomaten jungle krijgt zonder oogst en om vroegtijdige ziektes bij je tomaten planten te voorkomen. In deze blogpost zal ik meer vertellen over wat tomaten dieven precies is, wanneer het moet worden gedaan, hoe het moet worden gedaan en geef ik enkele handige tips en voordelen van deze techniek.

Verschil tussen stam en struiktomaten

stamtomaat

Voordat ik begin over het dieven van tomaten is het belangrijk om te begrijpen dat er een verschil is tussen stam en struiktomaten. Ik heb hier eerder al eens over geschreven. Stamtomaten groeien oneindig door de lucht in en kunnen in een kas makkelijk het dak halen. Terwijl struiktomaten relatief laag blijven maar meer zijtaken aanmaken. Bij stamtomaten is het noodzakelijk om te dieven, terwijl bij de meeste stuiktomaten niet perse hoeft. Sommige struiktomaten hebben de neiging om wat hoger te groeien dan andere. Dus je kunt een beetje per plant kijken of het nodig is om je tomatenplanten te dieven. Bij stamtomaten is het altijd noodzaak als je het maximale uit je oogst wilt halen.

Wat is tomaten dieven?

Tomaten dieven is het verwijderen van de zijscheuten van de tomatenplant om de groei en opbrengst van de tomaten te bevorderen. Wanneer de tomatenplant groeit, ontstaan er nieuwe scheuten uit de oksels van de bladeren. Deze scheuten worden ook wel de zijscheuten genoemd en kunnen de groei van de plant belemmeren als ze niet worden verwijderd. Iedere dief wordt eigenlijk weer een nieuwe plant. Tomatenplanten kunnen vanaf iedere tak wortels groeien. In de natuur zou de plant omvallen en zo verder kruipen. Iets wat ik leuk vind aan de tomaten planten. Maar wat in de moestuin niet praktisch is. Door de dieven weg te halen voorkom je dit. Daarnaast is de lucht circulatie beter en de plant minder vatbaar voor ziektes zoals phytophthora ook wel aardappelziekte genoemd.

 

 

 



Phytophthora snel uitlegt

Phytophthora is een schimmel die zich gemakkelijk kan verspreiden via sporen die door de lucht, water of via besmette grond worden verspreid. Als deze sporen op een tomatenplant terechtkomen, kunnen ze zich verspreiden en de plant aantasten. Tomatenplanten die onvoldoende ventilatie hebben en die te dicht op elkaar zijn geplant, zijn gevoeliger voor Phytophthora-infecties. Het is daarom belangrijk om tomatenplanten op de juiste manier te verzorgen, door ze voldoende ruimte te geven en regelmatig te dieven.

Als tomatenplanten eenmaal zijn besmet met Phytophthora, zal de schimmel zich snel verspreiden en de planten zullen snel afsterven. Het is daarom belangrijk om regelmatig de tomatenplanten te controleren op tekenen van ziekte en snel actie te ondernemen als je vermoedt dat er sprake is van een infectie.

Wanneer moet ik tomaten dieven?

Een bosje dieven van de tomaten planten

Tomaten dieven moet regelmatig worden gedaan, bij voorkeur elke week. De beste tijd om te dieven is wanneer de scheuten ongeveer 3-5 centimeter lang zijn. Als je te lang wacht met dieven, kan de plant te groot worden en kan het verwijderen van de scheuten de plant te veel stress bezorgen. Ook grotere dieven kan je wel verwijderen maar het laat een grotere wond achter. Zorg dat je bij zowel kleine maar zeker bij grote dieven past de scheuten weghaalt bij droog weer. Eventuele wondjes kan je afdichten met een beetje lavameel. Dit hoeft niet, maar het laat de wond sneller genezen en daardoor ontstaat er minder kans op problemen.

Hoe tomaten dieven?

Het dieven van tomaten is eenvoudig, maar het is wel belangrijk om even te weten hoe je het dieven moet aanpakken. Even een snel overzicht over tomaten dieven:

  1. Zoek de zijscheuten van de tomatenplant. Deze groeien uit de oksels van de bladeren.
  2. Pak de zijscheut vast en trek deze voorzichtig naar beneden totdat deze loskomt van de plant. Je kunt ook een scherpe schaar gebruiken om de scheut af te knippen.
  3. Verwijder alleen de zijscheuten en laat de bladeren aan de plant zitten, omdat deze zorgen voor fotosynthese en voeding voor de plant.
  4. Zorg ervoor dat je de hoofdstam niet beschadigt tijdens het dieven, omdat dit de groei van de plant kan belemmeren.
  5. Als de plant erg groot wordt en moeilijk te beheren is, kun je gaan snoeien tot aan trossen waar al tomaten aan vormen. Snoei alles daarna weg. Je kunt dan ook blad wegsnoeien maar laat nog wel voldoende blad aan je planten zitten omdat ze dit nodig hebben om je tomaten af te laten rijpen.

Tips voor tomaten dieven

tomato plant, tomato flowers, tomato-5340500.jpg
Bloemtrost van de tomaten plant, dit is dus geen dief.
  1. Dieven moet regelmatig worden gedaan om te voorkomen dat de plant te groot wordt en de tomaten te klein blijven.
  2. Probeer niet te veel scheuten tegelijk te verwijderen om te voorkomen dat de plant te veel stress krijgt.
  3. Verwijder alleen de zijscheuten verwijder zeker bij een jonge plant niet teveel blad, omdat deze zorgen voor fotosynthese en voeding voor de plant. Ga je te laat dieven dan kun je het blad dicht bij de grond wegsnoeien. Ik snoei vaak weg tot de eerste trost tomaten
  4. Zorg ervoor dat je de hoofdstam niet beschadigt tijdens het dieven, omdat dit de groei van de plant kan belemmeren.

Nadat je de zijscheuten van de tomatenplant hebt verwijderd, is het belangrijk om de plant goed in de gaten te houden. Je zult merken dat de plant nu beter in staat is om de energie te verdelen over de ontwikkeling van de hoofdstam en de bloemtrossen. Je zult zien dat de onderste trossen tomaten sneller afrijpen en je nu dus lekker kunt gaan oogsten.

Kweek nieuwe planten uit je dieven

Uit je dieven kan je makkeijk nieuwe tomatenplanten opkweken. Maak de steel van de dieven vrij van blad maar laat nog wel 2 bladeren aan de dief zitten. Zet de steel in een glas water, en binnen ongeveer een week groeien er uit de steel weer wortels. Heeft je plantje een aantal wortels dan kun je deze weer uitplanten. je hebt nu een clone van de moederplant. Ik heb dit vaker gedaan en altijd oogst gehad van de planten ze lopen ongeveer 2 a 3 weken achter qua productie op de moederplant.

Dieven om ziektes te voorkomen

Een ander voordeel van tomaten dieven is dat het de kans op ziekten vermindert. Doordat er meer ruimte is tussen de takken, is er een betere luchtcirculatie rond de plant. Hierdoor kan vocht beter verdampen en hebben schimmels en andere ziekten minder kans om zich te ontwikkelen. Ook zorgt de betere luchtcirculatie ervoor dat de plant beter bestand is tegen hittegolven en andere weersomstandigheden.

Tomaten dieven om ruimte te besparen

In Nederlands klimaat dieven we voornamelijk om ziektes te voorkomen en de productie te verhogen. In warme landen kan je de planten makkelijker hun gang laten gaan en alsnog een mooie oogst hebben. In ons klimaat is dat vrij lastig. Maar dieven bespaart je ook ruimte. Als je een tomatenplant laat gaan dan neemt deze vrij makkelijk je tuin over. Ik had vorig jaar een plant verkeerd gelabeld en dacht dus dat het een struiktomaat was. Jammer joh die plant nam uiteindelijk een paar vierkante meter in en bezweek als eerste aan Phytophthora. Al was deze wel heel productief geweest de hele zomer.

Tot slot

Ik hoop dat ik je zo goed uit heb kunnen leggen hoe en wanneer je tomaten planten moet dieven. Laat me weten of deze informatie nuttig voor je was.

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *