Tomaten jam is niet het eerste wat in me opkomt als ik de eerste oogst tomaten heb. Alleen vorig jaar hadden we zo’n enorme tomaten oogst dat ik meer dan genoeg had om eens iets anders te proberen. Afgelopen weekend planten we de tomaten uit en had ik dus zo’n potje tomaten jam mee naar de tuin met wat cracker. En het blijft heerlijk, een beetje zoet, een beetje zuur een beetje kruidig. Ik vind het dus een enorme aanrader om eens te proberen. Het recept komt uit het boek: The all new ball book of cannning and preserving. De amerikaanse weckbijbel. Want wat heeft dit boek veel geweldige recepten.
Waar kan je de tomaten kruiden jam voor gebruiken
Ik vind het voornamelijk lekker op een toastje, cracker of stokbroodje. Ondanks dat het de naam jam draagt is het toch echt een behoorlijk hartig smeersel. Dat het ook goed doet in combinatie met wat kaas. Of bijvoorbeeld met wat sla op een boterham. Ik vind het heerlijk op een broodje en het is een lekker receptje als je op zoek bent naar hartig vegetarisch beleg. Of het wecken noodzakelijk is, dat denk ik niet de Amerikanen hanteren andere regels qua wecken. Die naar mijn mening vaak meer naar de “te veilige” kant neigen. Maar goed ik heb het wel gedaan. Ik denk alleen dat de hoeveelheid suiker en azijn een omgeving vormt waar botulisme geen kans heeft. Wil je daar meer over lezen lees dan mijn blog waarom inmaken en wecken. Waar ik op het laatst een stuk heb uitgelegd over botulisme.
Tomaten kruiden jam
Ingrediënten
- 3 kg tomaten in stukjes gesneden
- 1 tl zout
- 1/2 tl zwarte peper
- 3 teentjes knoflook fijngesneden
- 2 laurier blaadjes
- 285 gram suiker
- 125 ml balsamico azijn
- 60 ml droge wijn bijvoorbeeld: Pinot Grigio
- 2 theelepels mediterraanse kruiden (tijm, rozemarijn, oregano)
Instructies
- Doe de gesneden tomaten met het zout, peper, knoflook en de laurier blaadjes in een grote pan. Kook op middelhoog vuur voor circa een uur zonder deksel.
- Voeg na een uur de suiker, azijn, wijn en kruiden toe. Laat het geheel nog 45 minuten koken tot dat het de dikte heeft van een jam. Verwijder de laurier blaadjes.
- Schep de jam heet in hete potten, Maak de rand van je pot schoon en draai de deksel op de potten.
- Weck de potten voor 10 minuten op 100 graden.
Notities
Bron: The all new ball book of canning and preserving
0 reacties