Het begint bijna traditie te worden zodra de knoflook geoogst wordt staat er de volgende dag een bak tzatsiki op tafel, samen met zelfgemaakte knoflook kruidenboter. De bbq gaat aan en Rob maakt zelf spiezen. Yum Yum Yum wat kunnen we daarvan genieten en smullen. Op Kreta werd ik verliefd op Tzatsiki, in de meeste restaurant worden ze geserveerd als voorgerecht en vaak zonder brood. En mild kennen ze daar niet, vaak is de tzatsiki zo scherp dat de tranen in je ogen schieten. Maar ohhhhh wat is het lekker! Thuis maak ik het vaak als bijgerecht bij de bbq, of als smeersel voor op een stokbroodje op tapas avond of met een verjaardag. Wees gewaarschuwd mijn tzatsiki is niet mild, want er gaat gerust een bol knoflook in.
Laat de komkommer uitlekken
Onze komkommers uit de supermarkt bevatten veel vocht, en dit maakt je tzatsiki makkelijk dun. Terwijl je eigenlijk de dikke structuur van de griekse yoghurt wilt behouden. Door de komkommer uit te laten lekken in een vergiet en het wat uit te persen door er op te drukken verwijder je veel vocht en krijg je een mooie dikke tzatsiki.
Lactose vrije tzatsiki maken
Eet je lactose vrij niet getreurd en zijn tegenwoordig veel goede alternatieve plantaardige yoghurt op de markt. Soja of amandelyoghurt zijn het beste geschikt als alternatief. Ze zijn vaak wel dunner dan een griekse yoghurt. Dit kan je oplossen door een kaasdoek, hydrofiel doek of theedoek in een vergiet te leggen en de yoghurt uit te laten lekken. Let er wel op dat er veel vocht vrij komt en dat er dus minder yoghurt overblijft om deze heerlijke tzatziki te maken. En ach een dunne tzatsiki is ook nog steeds heel erg lekker. En trouwens ook een goed alternatief voor knoflooksaus.
Tzatsiki recept
Ingrediënten
- 250 gram grieke of turkse yoghurt
- 1 middelgrote komkommer
- 5 teentjes knoflook
- 1 eetlepel olijfolie
- 1 theelepel citroensap
- Zout naar smaak
Instructies
- Raspt de komkommer op de grofste gaatjes van de rasp.
- Laat de komkommer goed uitlekken in een vergiet. Bevat je komkommer veel vocht dan kan je er ook een klein beetje zout over strooien om het vocht uit de komkommer te trekken.
- Doe de yoghurt in een schaal.
- Pers de knoflook en meng deze samen met de olijfolie, citroensap en uitgelekte komkommer door de yoghurt.
- De tzatziki smaakt het beste als deze een paar uur heeft kunnen staan zodat de smaken goed intrekken. Je kan de tzatiki enkele dagen bewaren in de koelkast. Sluit het wel goed af anders ruikt je koelkast voorlopig nog even naar knoflook.
- Voila daar is je tzatziki! Heerlijk met vers brood. Eet smakelijk!
0 reacties