Warning: exif_imagetype(): stream does not support seeking in /home/customer/www/deedado.nl/public_html/wp-includes/functions.php on line 3312

Tzatsiki recept

door | 21 jun,2021 | Blogs 2021, Knoflook recepten, Komkommer, Moestuinplanten, Recepten | 0 Reacties

Het begint bijna traditie te worden zodra de knoflook geoogst wordt staat er de volgende dag een bak tzatsiki op tafel, samen met zelfgemaakte knoflook kruidenboter en mijn eigen pesto met basilicum van de moestuin. De bbq gaat aan en Rob maakt zelf spiezen. Yum Yum Yum wat kunnen we daarvan genieten en smullen. Op Kreta werd ik verliefd op Tzatsiki, in de meeste restaurants worden ze geserveerd als voorgerecht en vaak zonder brood. En mild kennen ze daar niet, vaak is de tzatsiki zo scherp dat de tranen in je ogen schieten. Maar ohhhhh wat is het lekker! Thuis maak ik het vaak als bijgerecht bij de bbq, of als smeersel voor op een stokbroodje op tapas avond of met een verjaardag. Wees gewaarschuwd mijn tzatsiki is niet mild, want er gaat gerust een bol knoflook in.

Laat de komkommer uitlekken

Onze komkommers uit de supermarkt bevatten veel vocht, en dit maakt je tzatsiki makkelijk dun. Terwijl je eigenlijk de dikke structuur van de griekse yoghurt wilt behouden. Door de komkommer uit te laten lekken in een vergiet en het wat uit te persen door er op te drukken verwijder je veel vocht en krijg je een mooie dikke tzatsiki. Wat er voor zorg dat het een goede dip wordt voor brood, bijvoorbeeld een zelfgebakken stokbrood of heerlijke plat broodjes.

Lactose vrije tzatsiki maken

Eet je lactose vrij niet getreurd en zijn tegenwoordig veel goede alternatieve plantaardige yoghurt op de markt. Soja of amandelyoghurt zijn het beste geschikt als alternatief. Ze zijn vaak wel dunner dan een griekse yoghurt. Dit kan je oplossen door een kaasdoek, hydrofiel doek of theedoek in een vergiet te leggen en de yoghurt uit te laten lekken. Let er wel op dat er veel vocht vrij komt en dat er dus minder yoghurt overblijft om deze heerlijke tzatziki te maken. En ach een dunne tzatsiki is ook nog steeds heel erg lekker. En trouwens ook een goed alternatief voor knoflooksaus.

tzatsiki recept

Tzatsiki recept

76d2d6663ee7a2e48ea1937184c1632e?s=30&d=mm&r=gDeeDee
Geniet van heerlijke zelf gemaakte tzatsiki met dit simpele recept. Je tovert op een eenvoudige manier dit heerlijke Griekse bijgerecht op tafel. Heerlijk bij de bbq, borrels, bij de shoarma of gyros.
Voorbereidingstijd 5 minuten
Bereidingstijd 5 minuten
Totale tijd 10 minuten
Gang Bijgerecht
Keuken Grieks

Ingrediënten
  

  • 250 gram grieke of turkse yoghurt
  • 1 middelgrote komkommer
  • 5 teentjes knoflook
  • 1 eetlepel olijfolie
  • 1 theelepel citroensap
  • Zout naar smaak

Instructies
 

  • Rasp de komkommer op de grofste gaatjes van de rasp. Laat de geraspte komkommer goed uitlekken in een vergiet. Voeg eventueel een snufje zout toe om overtollig vocht te verwijderen.
  • Schep de Griekse yoghurt in een ruime schaal.
  • Pers de teentjes knoflook uit en meng dit met de olijfolie, citroensap en de goed uitgelekte komkommer door de yoghurt. Roer alles goed door elkaar.
  • Laat de tzatziki een paar uur rusten zodat de smaken zich goed kunnen vermengen. Het resultaat is een heerlijk aromatische dip.
  • Serveer de tzatziki met vers brood. De combinatie van de frisse komkommer, romige yoghurt en pittige knoflook is perfect om te dippen..
  • Bewaar eventuele restjes tzatziki in een goed afgesloten bakje in de koelkast. Zo kun je nog een paar dagen genieten van deze smaakvolle dip.
Trefwoord knoflook slaatje, tzatsiki

Meer lezen over zelf komkommers kweken, lees dan ook onderstaande moestuin blogs:

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Review recept




Laatste blogs

Producten