Uien kweken vanuit zaad

Uien voorzaaien

Uien voorzaaien is een veel gebruikte manier om uien te kweken. Ik ben geen fan van het opkweken van uien uit zaad. Vooral omdat het erg lang duurt voordat de ui is uitgegroeid tot een grassprietje en nog langer moet wachten tot je de jonge plantjes kunt uitplanten. Naast het voorzaaien van uien uit zaad, gebruik ik ook graag pootuitjes. Maar ook pootuien moeten lang in de grond zitten, dus dit jaar gaf ik het uien voorzaaien nog een kans. Ik had nog 2 zakjes met uienzaad, dus die ga ik dit jaar gebruiken om voor 2023 uien te zaaien. Daarnaast plant ik dit jaar pootuien voor de rode ui.

Snel overzicht over uien voorzaaien, uitplanten en oogsten

Grondsoort:alle grondsoorten
Zaaidiepte:0.5 cm
Zaai periode:Voorzaaien: februari/maart | Direct zaaien: april t/m september
Standplaats:Zonnig
Plantafstand:15 cm
Planthoogte:15-30 cm
Bewateren:Matig
Oogsten:Binnen 4-9 weken
Plagen en Ziektes:slakken, bladluis,rupsen van het koolwitje

Over uien zaadjes

Uien zaadjes zijn erg klein en zwart, daardoor is het fijn om wat uien zaadjes uit het zakje op je hand te strooien. Op deze manier kun je makkelijker zien waar de zaadjes landen als je gaat voorzaaien. Er zijn veel verschillende soorten rassen aan uien zaad te krijgen, en ook in mijn webshop biedt ik uien zaden aan van Franchi Sementi zaden. De meest bekende ui in Nederland is denk ik wel de gele ronde ui, en daarnaast kennen we natuurlijk ook allemaal wel de rode ui. Maar er zijn veel meer rassen te krijgen dan die wij in de supermarkt zien. Zo zijn er witte uien maar ook ovale uien die het uiterlijk van een sjalot hebben. Het is dus zeker de moeite waard om je eens te verdiepen in de verschillende soorten als je uien gaat voorzaaien. Want niet alleen qua uiterlijk verschillen ze van elkaar ook qua smaken kun je aanzienlijk het verschil proeven. Je kunt verschillende uien voorzaaien om verschillende rassen uit te proberen.

Verschillen in houdbaarheid van de uien

Als je uien wilt voorzaaien dan is het belangrijk om te bedenken wat voor soort uien je wilt. Niet alleen qua uiterlijk van de uien maar ook qua hoe lang je de uien kunt bewaren. Sommige rassen kun je namelijk niet lang bewaren, en zal je dus snel moeten opeten.

De kiemduur van uien

Meestal is de kiemduur van uien tussen de 3-4 weken. Dit is ook mijn ervaring andere jaren dat ik uien zaaide. Dit jaar kwam alles al na ruim een week op. En ook al zijn het pas sprietjes het is het begin van een ui. Normaal kweek ik ze in een onverwarmde zolderkamer op, en dit jaar bleven ze beneden in de woonkamer die wel verwarmd is. Ik denk dat dit het verschil is. De jonge zaailingen heb ik onder een groeilamp gezet zodat ze kunnen uitgroeien tot mooie plantjes.

Uien van onze moestuin
Uien en knoflook oogst van onze tuin.

Verschillende mogelijkheden voor het zaaien van uien.

Uien voorzaaien kan opverschillende manieren. Hieronder leg ik deze manieren uit.

Uien voorzaaien in een kweekbakjes

Ik gebruik een langwerpig bakje om te zaaien. Uien kan je makkelijk dicht op elkaar zaaien en als de plantjes groot genoeg zijn om uit te planten, kan je de zaailingen voorzichtig uit elkaar halen en zo stuk voor stuk uitplanten. De plantjes kunnen behoorlijk wat hebben en het is lastig om ze te beschadigen bij het los halen. Al moet je natuurlijk wel wat voorzichtig zijn met de jonge plantjes.

Uien voorzaaien in potjes

Maar je kan ook in losse potjes of in modules uien voorzaaien. Mijn voorkeur gaat dan uit om circa 4 zaden per potje of module te zaaien. Deze klompjes planten kan je samen uitplanten, volgens de Charles Dowding methode . Er zullen dan circa 4 uien vrij dicht op elkaar groeien. Maar zo kan je telkens de grootste oogsten. De kleinere laat je gewoon nog even doorgroeien. Het is dus een goede manier om je oogst te spreiden. En zo langer van verse uien te genieten.

Uien voorzaaien in een module

Een andere optie is om ze in modules te voorzaaien. Een module is een soort van tray met meerder kleine kweekbakjes bij elkaar. Je zaait telkens 1 zaadje per module. Op deze manier kan je ze stuk voor stuk uitplanten. Dit is vooral aan te raden als je alle uien in één keer wilt kunnen oogsten.





Wanneer uien voorzaaien

Uien kun je binnen voorzaaien vanaf januari tot maart. Buiten kun je uien ter plaatse zaaien van maart tot april op het moment dat de temperatuur buiten beter wordt. Uien ontkiemen het beste bij een temperatuur boven de 6 graden waardoor je ze dus al redelijk vroeg in het jaar buiten kunt zaaien. Het voorzaaien van uien geeft je iets voorsprong, waardoor je eerder je uien kunt oogsten. Maar het is ook extra werk omdat je de zaden moet voorzaaien en de plantjes binnen moet verzorgen. Uien kunnen goed vorst verdragen, alleen voor het ontkiemen hebben ze voldoende warmte nodig om op te komen. Is het te koud buiten dan zal het langer duren voordat je zaden ontkiemen en de plantjes opkomen.

Uien oogst van voorgezaaide uien
Uien oogst van onze moestuin

Beginnen met zaaien

Maar goed ik zaai dus dit jaar in langwerpige bakjes. Ik ga niet voor veel uien omdat we al twee bedden met pootuitjes hebben gevuld in oktober. Doe met de ui hetzelfde als dat je doet voor prei zaaien. Zaai circa 0,5 cm diep. Ik vul het bakje met potgrond, druk de grond goed aan zodat er geen lucht meer in zit. Verspreid de zaden over de aarde en dek af met een klein beetje potgrond. Geef wat water, doe dit bij voorkeur met de plantenspuit. Zo voorkom je dat de zaden wegspoelen en allemaal in een hoekje van het bakje belanden. En dan is het een kwestie van geduld hebben. Uien kiemen langzaam en groeien ook langzaam. Zorg er voor dat de grond vochtig blijft zodat de jonge plantjes niet uitdrogen.

De uien beginnen op te komen

Uien voorzaaien
De voorgezaaide uien beginnen op te komen in het kweekbakje

Ik zou bijna beschuit met muisjes gaan smeren! Op 30 januari werden werden de eerste uien plantjes geboren! Hiep hiep hoera! Nu is het nog even wachten tot de rest van de zaden opkomt, en de plantjes rustig kunnen doorgroeien. Voordat we ze kunnen uitplanten.

Voorgezaaide uien uitplanten

De voorgezaaide uien hebben best wel een tijdje nodig om uit te groeien van zaadje. Op het moment dat ze de dikte hebben van een potlood kun je beginnen met het uitplanten van de voorgezaaide uien. Heb je ze net als ik in een kweekbakje gezaaid, dan kan het wat lastiger zijn dan wanneer je in een potjes of modules voorzaaid. Je kunt het bakje voorzichtig omkeren om zo de plantjes er uit te krijgen. En ze vervolgens los van elkaar halen. Doe dit voorzichtig maar wees niet te bang om wat worteltjes te beschadigen. Ze kunnen het namelijk prima hebben. Maak met je vinger of een stokje een gaatje in de grond en plant de ui erin. Plant ze nooit dieper dan het hart van het eerste blad, je plantje kan dan namelijk gaan rotten. Plant de uien circa 10 cm uit elkaar. Kies als standplaats voor je uien een mooi zonnig plekje.

Wat kun je naast uien planten

Uien kunnen met veel verschillende soorten groente en fruit geplant worden. Plant je zelf gezaaide uien bijvoorbeeld naast deze planten: asperges, bonen, stambonen, erwten, koolsoorten, aardbeien, bieten, bonenkruid, dille, kamille, komkommer, witlof, wortels. Plant je ze naast klimbonen houdt er dan rekening mee dat de bonen niet teveel zonlicht wegnemen. En hou voldoende afstand tussen je bonen en de uien. Omdat de bonen nog wel eens flink willen uitgroeien kunnen je uien in de problemen komen als ze er te dicht naast staan.

5 Veel gestelde vragen over Uien voorzaaien

Kun je uien voorzaaien?

Ja uien kun je voorzaaien. In mijn blog post leg ik je uit hoe en wanneer je uien het beste kunt voorzaaien.

Hoe lang voordat ui ontkiemt?

Uien ontkiemen binnen 3-4 weken bij een koele temperatuur. 1 week bij kamertemperatuur.

Wat kun je naast uien planten?

asperges, bonen, stambonen, erwten, koolsoorten, aardbeien, bieten, bonenkruid, dille, kamille, komkommer, witlof, wortels.

Kan een ui tegen vorst?

Ja uien kunnen heel goed vorst verdragen. Alleen als je uien wilt voorzaaien is het raadzaam

Waarom groeien mijn uien niet?

Uien hebben hele losse grond nodig. Daarnaast hebben uien voldoende water en voeding nodig. Groeien je uien niet, maak de grond voorzichtig los, check of de grond vochtig is en geef ze een handje compost.

Tot slot

Uien voorzaaien is dus niet moeilijk, maar je moet er wel even geduld voor hebben voordat je van het zaadje in je hand een volledig volgroeide ui kunt opkweken.

Inmiddels heb ik ook de aubergine, paprika en pepers voorgezaaid. Op de tuin heb ik in de kas al spinazie en radijs gezaaid.

Bekijk ook mijn Youtube video

Dit jaar ben ik naast mijn blog ook Youtube video’s gaan maken. Wat ik allemaal nog best wel spannend en soms ook lastig vind. In onderstaande video zaai ik oa. uien.

Veel liefs
Aardbeien fruit leer maken

Aardbeien fruit leer maken is niet moeilijk om te maken en ik vind het een

Aardbeien Mango chutney

Welkom bij dit uitgebreide recept voor het zelf inmaken van aardbeien mango chutney! Deze week

Vlierbloesem siroop maken

Vlierbloesem siroop maken is makkelijk om te doen en het is een heerlijk verfrissend drankje

Alle planten staan in de grond!

Eindelijk de kratten met planten zijn leeg, overgebleven planten weg gegeven en een aantal voor

Aardbeien Vanillejam

Een heerlijke combinatie is deze aardbeien vanillejam! Heerlijk om eens te maken en te variëren

Basis Aardbeienjam inmaken

Vorige week konden we de allereerste aardbei oogsten, een mooie knalrode aardbei. Dit weekend konden

Tomaten kruiden jam

Tomaten jam is niet het eerste wat in me opkomt als ik de eerste oogst

7 makkelijk te kweken groentes in potten

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag wat is makkelijk te kweken in

Een reactie op “Uien voorzaaien

  1. Pingback: Het hele jaar sla kweken in de moestuin | DeeDaDo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *