Uien kweken vanuit zaad

Uien zaaien.

Ik ben geen fan van het opkweken van uien uit zaad. Vooral omdat het erg lang duurt voordat de ui is uitgegroeid tot een grassprietje en nog veel langer voordat je uien kan oogsten. Maar ik vond nog een zakje met uienzaad, dus die ga ik opmaken. Ik zal dit project week voor week updaten zodat jullie de vorderingen kunnen zien.

Helaas besloot mijn telefoon er vandaag mee op te houden terwijl ik bezig was met een filmpje van het zaaien. Maar ach uiteindelijk is het ook helemaal niet moeilijk om uien te zaaien.

Verschillende mogelijkheden voor het zaaien van uien.

Ik gebruik een langwerpig bakje om te zaaien. Uien kan je makkelijk dicht op elkaar zaaien en als de plantjes groot genoeg zijn om uit te planten, kan je de zaailingen voorzichtig uit elkaar halen en zo stuk voor stuk uitplanten.

Maar je kan ze ook in losse potjes of in modules voor zaaien. Mijn voorkeur gaat dan uit om circa 4 zaden per potje of module te zaaien. Deze klompjes planten kan je samen uitplanten. Er zullen dan circa 4 uien vrij dicht op elkaar groeien. Maar zo kan je telkens de grootste oogsten. De kleinere laat je gewoon nog even doorgroeien. Het is dus een goede manier om je oogst te spreiden.

Een andere optie is om ze in modules te zaaien, met 1 zaadje per module. Op deze manier kan je ze stuk voor stuk uitplanten. Dit is vooral aan te raden als je alle uien in één keer wilt kunnen oogsten.

Beginnen met zaaien

Maar goed ik zaai dus dit jaar in langwerpige bakjes. Ik ga niet voor veel uien omdat we al twee bedden met pootuitjes hebben gevuld in oktober. Doe met de ui hetzelfde als dat je doet voor prei zaaien. Zaai circa 0,5 cm diep. Ik vul het bakje met potgrond, druk de grond goed aan zodat er geen lucht meer in zit. Verspreid de zaden over de aarde en dek af met een klein beetje potgrond. Geef wat water, doe dit bij voorkeur met de plantenspuit. Zo voorkom je dat de zaden wegspoelen en allemaal in een hoekje van het bakje belanden. En dan is het een kwestie van geduld hebben. Uien kiemen langzaam en groeien ook langzaam. Zorg er voor dat de grond vochtig blijft zodat de jonge plantjes niet uitdrogen.

De uien beginnen op te komen

Ui zaden ontkiemen
De uien beginnen op te komen in het kweekbakje

Ik zou bijna beschuit met muisjes gaan smeren! Op 8-2-2021 werden de eerste uien plantjes geboren! Hiep hiep hoera! Nu is het nog even wachten tot de rest van de zaden opkomt, en de plantjes rustig kunnen doorgroeien. Voordat we ze kunnen uitplanten. Nog even een mooie plekje voor ze vinden in het moestuinontwerp

Update 22 februari 2021

29 januari begon ik met het voor zaaien van de uien. Inmiddels zijn sommige plantjes al aardig gegroeid. Terwijl andere zaden pas net beginnen te ontkiemen en net met een klein groen sprietje boven de grond uitkomen. Ik heb er inmiddels een groei lamp boven gezet, omdat de grotere plantjes toch wat slungelig begonnen te worden. Dat willen we natuurlijk niet, want dat geeft geen gezonde planten. Inmiddels heb ik ook de aubergine, paprika’s en pepers gezaaid. En ook die zijn nu voorzien van een groei lamp. De uien doen het prima, maar nog lang niet al het zaad dat ik gezaaid had is opgekomen. Misschien komt het nog, misschien ook niet. In de achtertuin vond ik nog een potje met voor gezaaide uien. En toen ging er ineens een lampje branden. Die had ik eind van de zomer gezaaid om eens te kijken of dat nog wat zou worden. De plantje staan er mooi bij, ondanks dat ze bedolven zijn geweest onder een dikke laag sneeuw. Ik twijfel of ik ze ga uitplanten op de tuin. Omdat we al 2 bedden met uien hebben staan. Misschien dat ik ze over zet in potten en die her en der op de tuin neer zet.

Veel liefs

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *