Vorig jaar viel het besluit er gaan verhoogde moestuinbakken komen. De moestuin is vaak nat, het grondwater staat er snel hoog. En bij een natte zomer zoals vorig jaar blijven staan sommige delen van de tuin blank. Iets waar ik na de zomer van vorig jaar helemaal klaar mee was. We hebben geweldige voedzame kleigrond, maar de grond slaat snel dicht als het nat of juist heel erg droog is. Alle bedden veranderen dit jaar in verhoogde bakken van pallethout. Want pallets hebben we genoeg!
In dezelfde trend als de rest van de tuin
Ons bedrijf is gevestigd op een bedrijven terrein, en pallet zijn daar meer dan voldoende aanwezig. Pallets hebben we dus al eerder gebruik op de tuin. Voor het maken van een klein kasje, voor een afscheiding aan de slootkant en voor de compostbak. En ook de moestuinbakken maken we van pallethout. Onze buren op het terrein zijn maar wat blij dat wij de pallets weer bij ze ophalen.
Zonder breekijzer de pallets uit elkaar halen
Eerder projecten met pallets haalde we ze vaak met een breekijzer uit elkaar zodat er lange planken over bleven. Dit leek ons voor dit project best tijds rovend. Wat rond hangen op youtube bracht me bij een video (zie onderaan mijn blog het filmpje) waarvan ik dacht ja zo gaan we het maken. I.p.v. de pallets met een breekijzer uit elkaar te halen, zagen we de plankjes los met een cirkelzaag langs de blokken. Zodat we korte planken overhouden.
De planken recht zagen
De cirkelzaag geeft niet de meest rechte planken, en omdat we op de zaak een afkort zaag hebben staan zagen we de planken hieronder recht en zagen we ze op de juiste maat. De kant die op de grond komt te staan zagen we niet recht, tenzij de plank op het oog erg scheef is. De bakken zuigen (zoals alles) snel genoeg vast in de klei. Daarnaast gaat er nog een dikke laag houtsnippers op de padden. De bovenkant willen we wel mooi recht hebben.
De moestuinbakken in elkaar zetten
En dan gaat het echte werk beginnen tijd om de bakken in elkaar te zetten. Voor de lange latten die we gebruiken halen we wel pallets uit elkaar met een breekijzer. De korte plankjes leggen we strak tegen de werkbank, heb je dat niet dan kan je hiervoor een rechte lat gebruiken. De lange delen maken we in twee delen. Die we later op de tuin aan elkaar schroeven met een extra lange lat. Zorg er in ieder geval voor dat je iets heb waar je het recht tegenaan kan leggen. Schroef de lange lat vast op de korte plakjes. Per plankje gebruik ik 2 schroeven zodat ze stevig vast zitten. 2 delen voor de zijkanten, 2 delen voor de voorkant en 2 delen voor de achterkant. En zo hebben we een mooi pakket om te vervoeren naar de tuin.
Afgewerkt met gekookte lijnolie
We hebben de planken afgewerkt met gekookte lijnolie. Dit is niet schadelijk op de tuin, zorgt ervoor dat de planken wat langer meegaan en daarnaast ziet het er ook heel mooi uit. Het haalt het de nerven in het hout mooi op en geeft het een bijzondere look. De gekookte lijnolie kan je aanbrengen met een kwast. En het was iets wat Chase leuk vond om te doen bij de eerste bak, dus hij kreeg dat klusje.
Op de tuin in elkaar zetten
En dan komt het moment dat we de eerste bak op de tuin in elkaar zetten. Op de zijkanten gebruiken we rvs hoekstukjes. Het korte latje wat ik voor de middenstukken had gebruikt blijkt niet goed te werken. De lange delen hebben echt een lange lat nodig om de twee delen aan elkaar te bevestigen. Dan is het al een stuk steviger. En omdat we nog aardig wat composiet “paaltje” (eigenlijk was het afval) van een vorig project over hebben besluiten we om op de lange delen in het midden zo’n paaltje in de grond te slaan en schroeven we deze vast aan de bakken. En het staat als een huis! Inmiddels staan er 2 bakken op de tuin volledig klaar. In 1 hebben we de composthoop gegooid. Daar komt (na het verwijderen van wat grof spul bovenin nog een laag aarde in. En wordt dit jaar het thuis voor de courgettes. Op de zaak staan nog eens 3 bakken klaar en hopelijk krijgen we er deze week nog een aantal af. Nu is het hard werken maar straks hoeven we niet meer te spitten, hebben we geen last meer van het vocht. En hopelijk kunnen we daardoor dit jaar ook en succesvolle herfst tuin kweken iets wat tot nu toe altijd minder succesvol was door dichtgeslagen grond in de herfst, ondanks het ophogen met compost.
Wil je ook zo’n verhoogde moestuinbak maken
Wil je zelf ook aan de slag maar wil je nog even zien hoe het gaat. Dit filmpje was mijn inspiratie voor deze prachtige verhoogde moestuinbak! Zijn afwerken met rand erom is echt prachtig, maar met 25 bakken om te maken werd ons dat te kostbaar.
Erg handig om pallethout te gebruiken voor een moestuinbak. Ik zou ook graag een tuintje willen aanleggen en heb ook nog pallets bij huis liggen. Bedankt voor de inspiratie!
Graag gedaan Esther, succes met je tuintje!