Vijgen notenbrood

door | 8 jan,2024 | Blog 2024, Brood recepten, Recepten | 0 Reacties

Vijgen notenbrood maken stond al een tijdje op mijn lijstje, maar met de drukte rond de feestdagen kwam het er niet van. Eerste kerstdag heb ik lekker in de keuken doorgebracht onder andere voor het maken van dit lekkere vijgen notenbrood. Maar ook maakte ik zelf een rundvlees salade, kruiden knoflookboter voor bij het gourmetten en dan “moet” ik natuurlijk ook zelf stokbrood bakken. Ik vind het heerlijk zo’n dagje in de keuken door brengen en later lekker eten op tafel te kunnen zetten. En vervolgens gezellig met zijn alle eten. En het vijgen notenbrood was eigenlijk heel makkelijk te maken het enige wat tijd kost is het rijzen maar in die tijd kan je wat anders doen.

De smaak van het vijgenbrood is verrassend

Vijgen notenbrood maken

Ik had verwacht dat dit brood een tikje zoet zou zijn vanwege de hoeveelheid vijgen en honing in het recept. Maar eigenlijk was het niet echt een zoet brood maar zeker lekker met mijn aardbeien jam maar het is ook erg lekker met hartig beleg. Voor wie mij een beetje volgt weet dat we regelmatig tapas avond hebben op vrijdag of in het weekend die we combineren met filmavond. En voor dit soort gelegenheden ga ik dit brood recept zeker onthouden. Want het brood is ook zeker geschikt voor bij een kaasplankje of een borrelplank. Het is door de toevoeging van de noten wel een vrij machtig brood om te eten. Maar zeker erg lekker.

Variëren met dit brood

Variëren met dit brood kan redelijk makkelijk, voeg bijvoorbeeld andere noten toe of gebruik een noten mix. Wat mij ook erg lekker lijkt is om de vijgen in het brood te vervangen voor rozijnen. Dan ontstaat er waarschijnlijk wel een zoeter brood en doet het waarschijnlijk meer denken aan een stol. Maar zeker iets wat ik ga proberen als variatie op dit vijgen notenbrood en zo hebben we telkens weer een ander hopelijk lekker recept om te delen. Iets wat ik met dit recept ook nog wil proberen is om er twee broden van te bakken. Dit brood was vrij groot. Door het deeg in tweeën te delen ontstaan er 2 kleine broden die makkelijk te hanteren zijn bijvoorbeeld bij de tapasplank.

Vijgen notenbrood recept

Vijgen notenbrood recept

76d2d6663ee7a2e48ea1937184c1632e?s=30&d=mm&r=gDeeDee
Een heerlijk brood met vijgen, walnoten, hazelnoten en amandelen.
Voorbereidingstijd 30 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 1 uur 5 minuten
Gang Brood
Keuken nederlands
Porties 1 brood

Equipment

  • Eventueel keukenmachine of mixer met deeghaken
  • Vershoudfolie
  • Bakplaat bekleed met bakpapier
  • Ovenschaal

Ingrediënten
  

  • 7 gram (1 zakje) droge gist
  • 500 gram tarwebloem
  • 3 eetlepels honing
  • 100 gram gedroogde vijgen
  • 50 gram gehakte walnoten
  • 50 gram gehakte hazelnoten
  • 50 gram gehakte amandelen
  • 275 ml handwarm water
  • bloem om te bestuiven

Instructies
 

  • In een grote kom los je de gist op in 275 ml handwarm water. Meng in een aparte kom het gezeefde tarwemeel met het fijne zout. Voeg het meelmengsel samen met de honing, kaneel, gehakte vijgen en noten toe aan het water met gist. Roer goed door.
  • Kneed het deeg 15 minuten met de hand of 10 minuten met behulp van een keukenmachine met deeghaken. Vorm een bal van het deeg en plaats deze in een kom. Dek af met vershoudfolie en laat het deeg 45 minuten rijzen op een warme plek.
  • Strooi bloem op het werkblad en leg het deeg erop. Druk voorzichtig de lucht uit en vorm een langwerpig brood. Leg het brood op een bakplaat bedekt met bakpapier. Bedek met een grote kom om te voorkomen dat het deeg tijdens het rijzen de kom raakt. Laat nog eens 45 minuten rijzen op een warme plek. Verwarm ondertussen de oven voor op 210°C.
  • Plaats een ovenschaal op de bodem van de oven en giet er een kopje kokend water in. Verwijder de kom van het brooddeeg en zet de bakplaat in het midden van de oven. Bak het brood in 35 minuten goudbruin.

Voila dat was het een heerlijk recept voor een vijgen notenbrood dat relatief eenvoudig gemaakt kan worden. Daarnaast is het een veelzijdig brood dat je zowel met hartig als zoet beleg kan beleggen en op verschillende manieren kan eten. Als lekker ontbijtje, bij de tapas plank of als lekker lunch met je favoriete beleg erop. Het brood bleef in een afgesloten zip zak ongeveer 3 dagen lekker. Op dag 3 was het zeker wat stugger dan net gebakken, maar nog goed te eten.

Ik hoop dat dit recept nuttig voor je was! En als je het recept hebt gemaakt laat me weten wat je van het brood vind en laat hieronder een review achter. Het helpt mij ook enorm als je het recept deelt op jouw favoriete social media kanalen zodat mijn website meer bekendheid krijgt. Wil je meer van mij volgen? Volg mij dan ook op Youtube, Instagram en Facebook.

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Review recept




Laatste blogs