Vlierbloesem siroop maken

door | 2 jun,2023 | Moestuin, Moestuin Blog 2023, Recepten | 1 reactie

Vlierbloesem siroop maken is makkelijk om te doen en het is een heerlijk verfrissend drankje in het voorjaar of de zomer. Het heeft een hele specifieke smaak die niet makkelijk te omschrijven is. Maar wij vinden vlierbloesem siroop erg lekker en maken het dan ook graag. Het is ook niet moeilijk om deze siroop te maken. Alleen de bloemen moeten een tijdje trekken in water, waardoor het wel wat planning vergt.

Veel vlierbloesem dit jaar

Vlierbloesem

Het valt mij dit jaar op dat alle bomen ontzettend veel bloesem hebben of hadden. Zo ook staan alle vlieren prachtig in bloei dit jaar. Afgelopen zaterdag liep ik na Chase zijn zwemles nog even een rondje, en zag daar een prachtige vlierbes staan met enorme schermen. Ik had helaas geen zak of mandje bij me, dus het plukken moest nog even wachten. Tweede pinksterdag zijn we hier lekker naar het park geweest en heb ik met Chase samen aardig wat schermen geplukt om heerlijke vlierbloesemsiroop van te maken.

Voordelen van vlierbloesem

Vlierbloesem is niet alleen erg lekker maar ook nog eens goed voor de gezondheid. Vlierbloesem kan ingezet worden bij hooikoorts. Het helpt bij een vastzittende hoest, verstopte bijholtes en verkoudheden. Vlierbloesem bevat een eiwit dat het influenza virus (het griepvirus) en kan zich daar aanbinden. Waardoor een griep sneller over gaat. Vlierbloesem werkt ook verzachtend voor de huid, dit geldt natuurlijk niet voor deze vlierbloesem siroop. Maar je kunt de bloemen van de vlierbes ook drogen en daar later een thee van zetten. Het heeft een ontstekingsremmende werking die voor veel dingen ingezet kan worden.

Hoe gebruik je vlierbloesem

Vlierbloesem siroop

Ik drink het altijd met koud water, maar lees online ook veel mensen die de siroop mixen met een mousserende wijn. Dus zeker de moeite waard om eens te proberen. Wat ook erg lekker is om het te gebruiken over yoghurt als vervanging voor honing, of gebruik het lekker bij ijs.

Voorbereidingen voor het maken van de siroop

Pluk alleen maar mooie frisse schermen en pluk nooit laag bij de grond, omdat honden ed hier makkelijk tegen geplast kunnen hebben. Pluk alleen maar schermen met alle bloempjes open. Laat de bloemen even op een doek buiten liggen zodat insecten eruit kunnen lopen, op deze manier weet je zeker dat je siroop vegetarisch is. Knip zoveel mogelijk van de groene delen weg, de groene takjes kunnen zorgen voor een bittere smaak. Pluk geen schermen die al besjes hebben. De groene delen en onrijpe bessen zijn giftig.

Vlierbloesemsiroop maken

Vlierbloesem siroop maken

76d2d6663ee7a2e48ea1937184c1632e?s=30&d=mm&r=gDeeDee
Keuken Inmaken

Ingrediënten
  

 • 80 gram vlierbloesemschermen
 • 1 liter water
 • Sap van 1 citroen
 • 1 kg suiker
 • 1 eetlepel citroenzuur optioneel

Instructies
 

 • Knip zoveel mogelijk groene delen weg, en laat de bloemen 24 uur weken in water. Leg er een bordje op zodat de bloemen niet kunnen druiven en goed onderstaan.
 • Zeef de bloemen uit het water met een fijne zeef en gebruik eventueel een kaasdoek of hydrofiel doek om alle fijne delen eruit te zeven. Vang het water op, de bloemen kunnen weg.
 • Breng het water samen met het citroensap, de suiker en het citroenzuur aan de kook.
 • Zorg voor brandschone potten of flessen, zodra de siroop kookt kun je de flessen vullen. Sluit goed af, en laat het volledig afkoelen.
 • Controleer of de flessen of potten vacuüm zijn. Zijn de potten of flessen goed vacuüm dan zijn deze minstens een jaar houdbaar buiten de koelkast.

Video

Veel liefs

1 Reactie

 1. Christy Van Iterson

  Dank voor het delen van je recepten en goede uitleg. Ik heb voor het eerst heerlijke vlierbloesemlimonade gemaakt. Daarna ga ik de aardbeienlimonade uitproberen! Ik kan niet alles uit mijn moestuin doen, want die is te klein, maar de natuur heeft ook wat te bieden! Ook ben ik begonnen eigen yoghurt te maken.
  Er gaat een wereld voor mij open. Leuk om even met je te delen. Succes met je blog!

  Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Review recept
Laatste blogs

Producten