Vlierbloesem siroop maken

Vlierbloesem siroop maken

door | jun 2, 2023 | Moestuin, Moestuin Blog 2023, Recepten | 1 reactie

Snel naar recept

Vlierbloesem siroop maken is makkelijk om te doen en het is een heerlijk verfrissend drankje in het voorjaar of de zomer. Het heeft een hele specifieke smaak die niet makkelijk te omschrijven is. Maar wij vinden vlierbloesem siroop erg lekker en maken het dan ook graag. Het is ook niet moeilijk om deze siroop te maken. Alleen de bloemen moeten een tijdje trekken in water, waardoor het wel wat planning vergt.

Veel vlierbloesem dit jaar

Vlierbloesem

Het valt mij dit jaar op dat alle bomen ontzettend veel bloesem hebben of hadden. Zo ook staan alle vlieren prachtig in bloei dit jaar. Afgelopen zaterdag liep ik na Chase zijn zwemles nog even een rondje, en zag daar een prachtige vlierbes staan met enorme schermen. Ik had helaas geen zak of mandje bij me, dus het plukken moest nog even wachten. Tweede pinksterdag zijn we hier lekker naar het park geweest en heb ik met Chase samen aardig wat schermen geplukt om heerlijke vlierbloesemsiroop van te maken.

Voordelen van vlierbloesem

Vlierbloesem is niet alleen erg lekker maar ook nog eens goed voor de gezondheid. Vlierbloesem kan ingezet worden bij hooikoorts. Het helpt bij een vastzittende hoest, verstopte bijholtes en verkoudheden. Vlierbloesem bevat een eiwit dat het influenza virus (het griepvirus) en kan zich daar aanbinden. Waardoor een griep sneller over gaat.

Vlierbloesem werkt ook verzachtend voor de huid, dit geldt natuurlijk niet voor deze vlierbloesem siroop. Maar je kunt de bloemen van de vlierbes ook drogen en daar later een thee van zetten. Het heeft een ontstekingsremmende werking die voor veel dingen ingezet kan worden.

 

Hoe gebruik je vlierbloesem

Vlierbloesem siroopIk drink het altijd met koud water, maar lees online ook veel mensen die de siroop mixen met een mousserende wijn. Dus zeker de moeite waard om eens te proberen. Wat ook erg lekker is om het te gebruiken over yoghurt als vervanging voor honing, of gebruik het lekker bij ijs.

Voorbereidingen voor het maken van de siroop

Pluk alleen maar mooie frisse schermen en pluk nooit laag bij de grond, omdat honden ed hier makkelijk tegen geplast kunnen hebben. Pluk alleen maar schermen met alle bloempjes open. Laat de bloemen even op een doek buiten liggen zodat insecten eruit kunnen lopen, op deze manier weet je zeker dat je siroop vegetarisch is. Knip zoveel mogelijk van de groene delen weg, de groene takjes kunnen zorgen voor een bittere smaak. Pluk geen schermen die al besjes hebben. De groene delen en onrijpe bessen zijn giftig.

Bekijk mijn video op youtube

Op youtube kan je mijn video vlierbloesemsiroop maken nog eens terug kijken om te zien hoe ik het maak.

https://www.youtube.com/watch?v=vOTQoS7AATY
Veel liefs

1 Reactie

  1. Christy Van Iterson

    Dank voor het delen van je recepten en goede uitleg. Ik heb voor het eerst heerlijke vlierbloesemlimonade gemaakt. Daarna ga ik de aardbeienlimonade uitproberen! Ik kan niet alles uit mijn moestuin doen, want die is te klein, maar de natuur heeft ook wat te bieden! Ook ben ik begonnen eigen yoghurt te maken.
    Er gaat een wereld voor mij open. Leuk om even met je te delen. Succes met je blog!

    Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hartige courgette wafels met kaas

Dit jaar maakte ik voor het eerst hartige courgette wafels met kaas, en mensen kinderen wat zijn deze wafels heerlijk! Dus ze krijgen zeker een plekje op mijn website. Na terugkomst van onze vakantie in Duitsland, lagen er natuurlijk weer een paar kilo knallers aan...

Simpele courgette soep recept

De courgettes vliegen me op het moment weer om de oren, en ik heb al heel veel courgette recepten gemaakt deze zomer. Maar courgette soep was nog niet in mij opgekomen. Nu de temperaturen weer wat omlaag zijn gegaan gaat een courgette soep er wel weer in. En dat stond...

Welk fruit in een kleine tuin

Eerder schreef ik al een blog over 7 makkelijk te kweken groentes in potten. Wat handig is voor een kleine tuin. Maar hoe zit het met fruit in een kleine tuin. In mijn blog welk fruit in een kleine tuin leg ik je graag uit welke fruitsoorten geschikt zijn om te kweken...

Aardbeien fruit leer maken

Aardbeien fruit leer maken is niet moeilijk om te maken en ik vind het een leuk klusje om te doen. Fruitleer is een lekkere en een gezonde snack voor kinderen, maar ook zelf kan ik het erg waarderen. In dit recept gebruik ik alleen aardbeien voor het maken van het...

Aardbeien Mango chutney

Welkom bij dit recept voor het zelf inmaken van aardbeien mango chutney! Deze week had ik het geluk om maar liefst 1 kg sappige aardbeien uit mijn eigen moestuin te oogsten. Er gaat niets boven de smaak van versgeplukte aardbeien, en wat is een betere manier om ervan...

Alle planten staan in de grond!

Eindelijk de kratten met planten zijn leeg, overgebleven planten weg gegeven en een aantal voor de zekerheid nog even in een grotere pot gezet. Want we hebben na de ijsheilige nog behoorlijk last gehad van koude nachten. En niet alle planten zijn daar van gecharmeerd....

Aardbeien Vanillejam

Een heerlijke combinatie is deze aardbeien vanillejam! Heerlijk om eens te maken en te variëren op basis aardbeienjam of aardbeien rabarber jam. Nu de aardbeien weer langzaam beginnen te kleuren en we al wat aardbeien op onze moestuin hebben kunnen oogsten. Ben ik...

Basis Aardbeienjam inmaken

Vorige week konden we de allereerste aardbei oogsten, een mooie knalrode aardbei. Dit weekend konden we al een half bakje oogsten. Wij kijken dus heel erg uit naar de komende weken waarop we hopelijk volop bakken met aardbeien kunnen oogsten. Want laten we eerlijk...

Tomaten kruiden jam

Tomaten jam is niet het eerste wat in me opkomt als ik de eerste oogst tomaten heb. Alleen vorig jaar hadden we zo'n enorme tomaten oogst dat ik meer dan genoeg had om eens iets anders te proberen. Afgelopen weekend planten we de tomaten uit en had ik dus zo'n potje...

7 makkelijk te kweken groentes in potten

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag wat is makkelijk te kweken in potten of bakken. Wij boffen natuurlijk enorm met onze grote moestuin. Maar ik heb het ook jaren zonder moeten stellen. Begin jij net met moestuinieren in je rijtjeshuis of op je balkon? En...