Waarom inmaken en wecken

door | 9 dec,2022 | Blogs 2022, Conserveren, Moestuin, Wecken | 0 Reacties

Het is een vraag die ik vaak krijg waarom inmaken en wecken. Want het vergt toch best wel veel tijd en energie om dat allemaal te doen. En ja dat klopt en toch ook weer niet. Wij koken bijna niets uit pakjes of zakjes. Misschien een keer een taco pakket of een wereldgerecht voor als ik geen zin heb om na te moeten denken. Maar over het algemeen koken we alles zonder “hulpmiddelen”. En sommige gerechten kunnen best wat tijd vergen, denk bijvoorbeeld aan hachee of bouillon. Dit soort dingen staan lang op het fornuis. In 1 keer een grote pan maken, en vervolgens potten wecken bespaard me dus uiteindelijk wel veel tijd.

Wecken is handig voor later

Rob en ik hebben een glas graveer bedrijf en maken voornamelijk cadeauartikelen. December is voor ons dus een hele drukke maand. En de laatste dagen trek ik bijna iedere dag een pot open. Na een lange dag werken is dat best fijn. Daarnaast zorgt het er ook voor dat we dan niet ’s avonds terug vallen op snelle maaltijden zoals een kant en klaar pizza of eten bestellen. Door te wecken eten we in de drukke periodes dus ook gewoon zelf gemaakte voedzame maaltijden. Ik ben dus altijd heel erg blij met de zelf geweckte maaltijden.

Een snelle lunch uit de weckpot

In de winter eet ik graag soep als lunch. Maar soep uit blik vind ik verschrikkelijk en vooral tomatensoep uit blik vind ik verschrikkelijk. Voor bijna alle soepen die we eten maak ik 1 keer per jaar een hele grote 13 liter pan soep. We eten er dan die dag van en de rest weck ik voor later. Meestal kies ik ervoor om verschillende formaten potten te wecken. Zodat op de dagen dat ik thuis werk zelf ’s middags een kleine pot kan pakken. En een pot een paar maten groter die we kunnen gebruiken om als avondeten te eten.

Oogst verwerken of goedkoop kopen

De oogst was dit jaar heel erg goed maar 60 kg tomaten eten we simpelweg niet vers op. Ik heb dit jaar dus erg veel tomatensoep, pastasaus, tomatensaus en tomatensaus met uit en knoflook gemaakt. Door mijn eigen oogst te gebruiken zo gebruiken we alles op en heb ik een mooie voorraad voor later. Voor mij is veel eigen oogst dus een belangrijke reden om te wecken. Maar voor veel andere mensen is wecken ook een manier om geld te besparen. In de zomer is groente en fruit vaak goedkoop en door het te conserveren kan je dus behoorlijk wat geld besparen later in het jaar.

Weggeven als cadeautjes

Mijn kast puilt na afgelopen zomer zo ongeveer uit zijn voegen. En we hebben dit jaar zelfs onze voorraad naar boven verhuist omdat er in de keuken simpelweg niet meer genoeg plek was. Wat heerlijk is wat het komende jaar hoef ik heel veel dingen niet meer te kopen. Maar het zijn ook hele leuke cadeautjes om weg te geven. Dit jaar krijgt iedereen een mand met zelfgemaakte en zelf gekweekte dingen.

Wecken als hobby

Ik weet dat er veel mensen zijn die wecken zien als hobby. Persoonlijk zie ik het niet echt als hobby. Maar wel als een fijne manier om de oogst te verwerken voor de winter.

Ben jij er nog niet zeker vak of wecken of inmaken wat voor jou is? Probeer dan een keer een paar potjes uit. Heb je bijvoorbeeld restjes fruit dan kan je hier gemakkelijk zelf jam van maken. Op deze manier kan je het fruit lang houdbaar maken. En zelfgemaakte jam smaakt simpelweg beter! Ga jij aan de slag met inmaken en wecken? Ik lees het graag in een reactie.

Veel liefs

 

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Wecken hoe doe je dat en wat is het - […] Waarom inmaken en wecken […]
  2. Tomaten kruiden jam | DeeDaDo - […] een omgeving vormt waar botulisme geen kans heeft. Wil je daar meer over lezen lees dan mijn blog waarom…

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Producten