Waarom inmaken en wecken

Waarom inmaken en wecken

door | dec 9, 2022 | Blogs 2022, Conserveren, Moestuin, Wecken | 0 Reacties

Het is een vraag die ik vaak krijg waarom inmaken en wecken. Want het vergt toch best wel veel tijd en energie om dat allemaal te doen. En ja dat klopt en toch ook weer niet. Wij koken bijna niets uit pakjes of zakjes. Misschien een keer een taco pakket of een wereldgerecht voor als ik geen zin heb om na te moeten denken. Maar over het algemeen koken we alles zonder “hulpmiddelen”. En sommige gerechten kunnen best wat tijd vergen, denk bijvoorbeeld aan hachee of bouillon. Dit soort dingen staan lang op het fornuis. In 1 keer een grote pan maken, en vervolgens potten wecken bespaard me dus uiteindelijk wel veel tijd.

Wecken is handig voor later

Rob en ik hebben een glas graveer bedrijf en maken voornamelijk cadeauartikelen. December is voor ons dus een hele drukke maand. En de laatste dagen trek ik bijna iedere dag een pot open. Na een lange dag werken is dat best fijn. Daarnaast zorgt het er ook voor dat we dan niet ’s avonds terug vallen op snelle maaltijden zoals een kant en klaar pizza of eten bestellen. Door te wecken eten we in de drukke periodes dus ook gewoon zelf gemaakte voedzame maaltijden. Ik ben dus altijd heel erg blij met de zelf geweckte maaltijden.

Een snelle lunch uit de weckpot

In de winter eet ik graag soep als lunch. Maar soep uit blik vind ik verschrikkelijk en vooral tomatensoep uit blik vind ik verschrikkelijk. Voor bijna alle soepen die we eten maak ik 1 keer per jaar een hele grote 13 liter pan soep. We eten er dan die dag van en de rest weck ik voor later. Meestal kies ik ervoor om verschillende formaten potten te wecken. Zodat op de dagen dat ik thuis werk zelf ’s middags een kleine pot kan pakken. En een pot een paar maten groter die we kunnen gebruiken om als avondeten te eten.

Oogst verwerken of goedkoop kopen

De oogst was dit jaar heel erg goed maar 60 kg tomaten eten we simpelweg niet vers op. Ik heb dit jaar dus erg veel tomatensoep, pastasaus, tomatensaus en tomatensaus met uit en knoflook gemaakt. Door mijn eigen oogst te gebruiken zo gebruiken we alles op en heb ik een mooie voorraad voor later. Voor mij is veel eigen oogst dus een belangrijke reden om te wecken. Maar voor veel andere mensen is wecken ook een manier om geld te besparen. In de zomer is groente en fruit vaak goedkoop en door het te conserveren kan je dus behoorlijk wat geld besparen later in het jaar.

Weggeven als cadeautjes

Mijn kast puilt na afgelopen zomer zo ongeveer uit zijn voegen. En we hebben dit jaar zelfs onze voorraad naar boven verhuist omdat er in de keuken simpelweg niet meer genoeg plek was. Wat heerlijk is wat het komende jaar hoef ik heel veel dingen niet meer te kopen. Maar het zijn ook hele leuke cadeautjes om weg te geven. Dit jaar krijgt iedereen een mand met zelfgemaakte en zelf gekweekte dingen.

Wecken als hobby

Ik weet dat er veel mensen zijn die wecken zien als hobby. Persoonlijk zie ik het niet echt als hobby. Maar wel als een fijne manier om de oogst te verwerken voor de winter.

Ben jij er nog niet zeker vak of wecken of inmaken wat voor jou is? Probeer dan een keer een paar potjes uit. Heb je bijvoorbeeld restjes fruit dan kan je hier gemakkelijk zelf jam van maken. Op deze manier kan je het fruit lang houdbaar maken. En zelfgemaakte jam smaakt simpelweg beter! Ga jij aan de slag met inmaken en wecken? Ik lees het graag in een reactie.

Veel liefs
[blog_posts style=”bounce” type=”row” depth=”2″ cat=”278,279,281″ posts=”16″ badge_style=”square” image_height=”75%”]

0 reacties

Trackbacks/Pingbacks

  1. Wecken hoe doe je dat en wat is het - […] Waarom inmaken en wecken […]

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Hartige courgette wafels met kaas

Dit jaar maakte ik voor het eerst hartige courgette wafels met kaas, en mensen kinderen wat zijn deze wafels heerlijk! Dus ze krijgen zeker een plekje op mijn website. Na terugkomst van onze vakantie in Duitsland, lagen er natuurlijk weer een paar kilo knallers aan...

Simpele courgette soep recept

De courgettes vliegen me op het moment weer om de oren, en ik heb al heel veel courgette recepten gemaakt deze zomer. Maar courgette soep was nog niet in mij opgekomen. Nu de temperaturen weer wat omlaag zijn gegaan gaat een courgette soep er wel weer in. En dat stond...

Welk fruit in een kleine tuin

Eerder schreef ik al een blog over 7 makkelijk te kweken groentes in potten. Wat handig is voor een kleine tuin. Maar hoe zit het met fruit in een kleine tuin. In mijn blog welk fruit in een kleine tuin leg ik je graag uit welke fruitsoorten geschikt zijn om te kweken...

Aardbeien fruit leer maken

Aardbeien fruit leer maken is niet moeilijk om te maken en ik vind het een leuk klusje om te doen. Fruitleer is een lekkere en een gezonde snack voor kinderen, maar ook zelf kan ik het erg waarderen. In dit recept gebruik ik alleen aardbeien voor het maken van het...

Aardbeien Mango chutney

Welkom bij dit uitgebreide recept voor het zelf inmaken van aardbeien mango chutney! Deze week had ik het geluk om maar liefst 1 kg sappige aardbeien uit mijn eigen moestuin te oogsten. Er gaat niets boven de smaak van versgeplukte aardbeien, en wat is een betere...

Vlierbloesem siroop maken

Vlierbloesem siroop maken is makkelijk om te doen en het is een heerlijk verfrissend drankje in het voorjaar of de zomer. Het heeft een hele specifieke smaak die niet makkelijk te omschrijven is. Maar wij vinden vlierbloesem siroop erg lekker en maken het dan ook...

Alle planten staan in de grond!

Eindelijk de kratten met planten zijn leeg, overgebleven planten weg gegeven en een aantal voor de zekerheid nog even in een grotere pot gezet. Want we hebben na de ijsheilige nog behoorlijk last gehad van koude nachten. En niet alle planten zijn daar van gecharmeerd....

Aardbeien Vanillejam

Een heerlijke combinatie is deze aardbeien vanillejam! Heerlijk om eens te maken en te variëren op basis aardbeienjam of aardbeien rabarber jam. Nu de aardbeien weer langzaam beginnen te kleuren en we al wat aardbeien op onze moestuin hebben kunnen oogsten. Ben ik...

Basis Aardbeienjam inmaken

Vorige week konden we de allereerste aardbei oogsten, een mooie knalrode aardbei. Dit weekend konden we al een half bakje oogsten. Wij kijken dus heel erg uit naar de komende weken waarop we hopelijk volop bakken met aardbeien kunnen oogsten. Want laten we eerlijk...

Tomaten kruiden jam

Tomaten jam is niet het eerste wat in me opkomt als ik de eerste oogst tomaten heb. Alleen vorig jaar hadden we zo'n enorme tomaten oogst dat ik meer dan genoeg had om eens iets anders te proberen. Afgelopen weekend planten we de tomaten uit en had ik dus zo'n potje...