Wanneer tomaten buiten planten

door | 11 feb,2023 | Moestuin, Moestuin Blog 2023, Moestuinplanten, Tomaten | 0 Reacties

Wanneer tomaten buiten planten is een vraag die ik vaak krijg. Tomaten zijn populair om te kweken, veel tuincentra’s verkopen in het voorjaar jonge tomaten planten. En ook in de supermarkten zie je de laatste jaren steeds vaker tomatenplanten te koop. Maar wanneer kun je tomaten buiten planten? Het is belangrijk om te weten wanneer de beste tijd is om tomaten buiten te planten, want zet je ze te vroeg buiten dan kunnen je planten te koud staan en doodgaan. In dit artikel leg ik je uit wanneer je het beste je tomaten buiten kunt planten

Wanneer tomaten buiten planten in Nederlands klimaat.

Wanneer tomaten buiten planten in Nederland? Dat is voor veel mensen de grote vraag als het gaat om het kweken van tomaten. Tomaten zijn warmte- en zon-liefhebbers, dus het is belangrijk om te overwegen of je tuin geschikt is voor het kweken van tomaten. Een tuin met de hele dag schaduw is bijvoorbeeld niet geschikt om tomaten in te kweken. Tomaten kunnen het best worden geplant als de grond en de lucht voldoende opgewarmd zijn. In Nederland is de meest geschikte periode hiervoor meestal eind mei tot begin juni. Hou in ieder geval als vuistregel aan dat de ijsheilige achter de rug moeten zijn dit is 15 mei. Let daarna op de weersvoorspelling tomaten hebben een minimum temperatuur van 15 graden nodig. Vorig jaar (2022) haalde we dat al voor 15 mei maar andere jaren wilde het rond de ijsheilige nog wel eens vriezer.

Kortom voorkomen van nachtvorst

Tomaten zijn niet bestand tegen nachtvorst. Het is dus belangrijk om te zorgen dat jij je tomaten plant als de kans op nachtvorst verdwenen is. Als u uw tomaten te vroeg plant, kunnen ze door nachtvorst beschadigd raken en zullen ze niet goed groeien en in het ergste geval kunnen de planten dood gaan. Wacht daarom totdat het risico op nachtvorst geweken is voordat u uw tomaten plant.

Hoe groot moeten tomatenplanten zijn voor ze naar buiten gaan

Tomatenplanten moeten minimaal 10 cm groot zijn voordat ze naar buiten kunnen. Tomatenplanten groeien echter snel dus dit resultaat haal je al binnen een paar weken na het zaaien. Zijn je planten nog wat klein zet ze dan op een lekker zonnig plekje in huis of in een tuinkasje en laat ze nog even verder groeien.

Hoe tomaten planten buiten planten

Tomaten kunnen worden geplant in grote potten of direct in de grond. Als je kiest voor het laatste, moet je ervoor zorgen dat je een geschikte plaats kiest voor uw tomatenplanten. Zorg dat deze plaats volop zonlicht krijgt en beschermd is tegen de wind. Als je kiest voor potten, zorg dan voor voldoende drainage en voeg de juiste grondsoort toe. De grond moet niet te compact zijn.

Tomaten planten buiten kweken onder een afdakje

Tomaten planten kun je buiten kweken. Zoals al gezegd de planten houden van warmte. En kunnen niet zo goed tegen veel vocht. Heb jij een mooi plekje op het zuiden in je tuin dan is dit de ideale plek om je tomaten planten buiten te planten. En heb je de mogelijkheid om er een afdakje boven te maken. Zo vergroot je de kans op het succesvol kweken van tomaten.

Kunnen tomaten in de volle grond

Ja tomaten kunnen in de volle grond geteeld worden. Het is wel belangrijk dat je grond voldoende voedinsstoffen bevat. En dat je grond een mooie losse structuur heeft en goed doorlatend is. Dat wil zeggen dat er niet teveel water blijft staan.

Verzorging van je tomatenplanten

Nadat je de tomatenplanten hebt geplant, is het belangrijk om deze goed te verzorgen. Geef uw planten voldoende water, voeding en bescherming tegen ongedierte. Het is ook belangrijk om uw tomatenplanten steun te geven, zodat ze niet omvallen onder het gewicht van de groeiende tomaten. Daarnaast moet je stamtomaten dieven om gezonde en productieve planten te behouden.

Veel gestelde vragen

Wanneer is het beste moment om tomaten buiten te planten?

Het beste moment om tomaten buiten te planten is na de ijsheiligen (15 mei)

Hoe groot tomatenplant naar buiten?

Een tomatenplant kan buiten uitgeplant worden als deze circa 10 cm hoog is.

Tot slot

Ik hoop dat ik je een duidelijk antwoord heb gegeven op de vraag, wanneer tomaten buiten planten. Een ik hoop dat de overige tips die ik heb gegeven nuttig voor je zullen zijn om succesvol zelf tomaten buiten te kunnen kweken. Ga jij dit jaar aan de slag met tomaten planten, laat het me weten. Ik vind het altijd leuk om de verhalen van andere mensen te lezen en ervaringen uit te wisselen.

Veel liefs

Mijn laatste blogs over tomaten planten

[blog_posts style=”normal” columns=”3″ columns__md=”1″ cat=”376″ image_height=”56.25%”]

Producten uit mijn webshop

[ux_products]

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten