Tomaten zaaien wanneer?

door | 15 apr,2021 | Moestuin, Blogs 2021, Zaaien | 0 Reacties

Tomaten zaaien wanneer is het de beste periode om te zaaien, waarom je niet te vroeg moet zaaien en wanneer mogen tomatenplanten naar buiten. Dat ga ik je in dit bericht uitleggen. Tomaten opkweken blijft één van mijn favoriete bezigheden om te doen voor de moestuin. De manier waarop de planten groeien blijft mij fascineren. En terwijl ik bij veel andere planten nog aan het zoeken ben welke rassen ik het lekkerst vind, heb ik bij tomaten al standaard favorieten die ieder jaar weer in de moestuin mogen staan.

Tomaten binnen voorzaaien

Tomaten zaden
Tomaten zaden

Ieder jaar komen er weer vrijwillige tomaten planten op in de tuin. Waarschijnlijk zijn er het jaar daarvoor tomaten op de grond gevallen. En de zaden daarvan beginnen eind mei begin juni te ontkiemen. We laten altijd wel een paar van die plantjes staan. En ik moet zeggen dat ze vaak ook nog wel een prima opbrengst geven. Maar direct buiten zaaien is niet aan te raden. Tomaten zaden ontkiemen pas wanneer ze voldoende warmte krijgen. En ze hebben best wel even wat tijd nodig om zicht te ontwikkelen tot een goede plant. Daarnaast hebben de tomaten een tijdje nodig om rijp te worden. En zeker grote tomaten kunnen daar wat langer over doen. Om je seizoen te verlengen dus binnen voor zaaien dus zeker aan te bevelen.

Tomaten zaaien wanneer?

gekleurde tomaten 1024x576 1
Verschillende soorten tomaten van de 2020 oogst

Tomaten zaaien wanneer doe je dat het beste? Eind maart tot half april is voor mij de ideale periode voor het zaaien van de tomaten. Vanaf maart worden de dagen weer wat langer waardoor je de planten wat meer licht kan gunnen. Tegen de tijd dat de planten half mei naar buiten mogen hebben ze een mooi formaat. Maar zijn ze niet te groot. Daarnaast hebben ze in die weken ook een mooi wortel gestel ontwikkeld. En dat is weer belangrijk om gezonde sterke planten te krijgen. Op de vraag wanneer zaai je tomaten is voor mij het antwoord dus eind maart tot half april! Maar ook half april kan je goed zaaien. Eind April vind ik het persoonlijk erg krap worden. Zeker voor tomaten die grote vruchten geven. Maar je kan het natuurlijk altijd proberen, want daar ben ik sowieso voorstander van.Zaai niet te vroeg

tomaten zaaien
De grote tomatenplant is half maart gezaaid de kleine (die voeding nodig heeft) is begin april gezaaid een enorm verschil!

Vanuit enthousiaste en eigenwijsheid heb ik ooit een keer tomaten in december gezaaid. Ik had geen benul van het feit dat tomaten best snel groeien. Het resultaat was planten van een halve meter hoog tegen de tijd dat ze in mei naar buiten mochten. Daarnaast waren het ook niet echt meer sterke planten. Te vroeg zaaien is dus zeker geen aanrader. Toch te vroeg gezaaid en weet je nu niet wat je er mee aan moet? Er zijn twee dingen die je kan doen. Je kan de planten lekker diep in de grond zetten. Verwijder het onderste blad van de planten, en zet de planten lekker diep. Ze maken vanaf de steel wortels aan. Zo krijg je een groot wortelgestel. Waardoor de plant nog beter water en voedingsstoffen op kan nemen.

Zijn de planten echt te groot om er nog iets mee te beginnen dan kan je de top van de plant met een stuk steel eruit knippen. Verwijder het onderste blad van de steel, zorg dat er nog wel blad blijft zitten. Je kan de steel met top in een glas water laten wortelen, of in een potje met vochtige grond zetten. Ze zullen snel wortels maken vanaf de steel, en zo kan je deze uitplanten.

Zorg voor voldoende warmte

Zoals al gezegd tomaten hebben warmte nodig. Daarom zaaien we ze binnen voor. De ideale temperatuur is tussen de 18-20 graden. Zet de bakjes dus in een ruimte die deze temperatuur bereikt. Zet je de bakjes te warm, dan kunnen je plantjes snel doorschieten, en dat wil je voorkomen omdat je zo zwakkere planten krijgt. Merk je dat je plantjes doorschieten (lang en slungelig worden) geef ze dan meer licht en wat minder warmte.

Heb je echt hele slungelige planten? Ook dat is te corrigeren. Ik schreef hier afgelopen week een stukje over in het blog eerste hulp bij slungelige planten. Juist tomaten planten laten zich goed corrigeren, omdat ze in staat zijn om vanaf de steel weer wortels aan te maken.

Tomaten vermeerderen door te dieven

Stamtomaat dieven
Tomaten dieven

Om dit toe te passen moet je er eerst zeker van zijn dat je een stamtomaat hebt. Ik schreef er eerder al een blog over het verschil tussen struik- en stamtomaten. Stamtomaten kan je eenvoudig vermeerderen. Dit kan trouwen ook met een struiktomaat maar haal dan niet teveel dieven weg. Op het moment dat de plant voldoende groot wordt gaat deze zogenaamde dieven aanmaken vanuit de oksels. Bij een stamtomaat is het verstandig om die weg te halen. Normaal zou je deze dieven weg doen. Maar als je ze in een glas water of een potje vochtige potgrond zet gaan ze weer wortels maken. Het is wel verstandig om de dieven wat groter te laten worden dan op de foto. Zodat je een redelijk stukje steel hebt om te laten wortelen. Van één van mijn favoriete rassen was dit jaar het zaad bijna op. Helaas heb ik nu dus maar één plant daarvan. En ben ik van plan om die op deze manier te gaan vermeerderen.

Wanneer mogen tomaten planten naar buiten?

Tomatenplanten mogen naar buiten na half mei. In nederland houden we voor het uitplanten van tomatenplanten de ijsheiligen aan. In principe is er na de ijsheilige geen kans meer op nachtvorst en mogen de tomaten planten naar buiten. Het is wel altijd verstandig om nog even de weersvoorspellingen te checken of er echt geen nachtvorst meer in de planning staat. En natuurlijk moet je de planten altijd afharden.

Voila, nu weet je wanneer je tomatenplanten moet zaaien, hoe je ze kunt vermeerderen en wanneer je de tomatenplanten buiten uit kunt planten.

Veel moestuin plezier!

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten