Wecken in een gewone pan

Wecken in een gewone pan

Om te kunnen wecken heb je niet perse een weckketel nodig. Je kan wecken in een gewone pan. Denk bijvoorbeeld aan een grote soeppan. Er zijn wel een aantal dingen waar je rekening mee moet houden als je in een gewone pan gaat wecken.

Bescherm de bodem van je potten

Het is heel belangrijk om de bodem van je potten te beschermen en ze niet direct op de bodem van je pan te zetten. Doe een doekje onderin je pan of gebruik een rooster. Bijvoorbeeld een metalen pannen onderzetter. Als je het glas direct op de bodem van de pan zet dan loop je het risico dat je potten breken. En dat is natuurlijk zonde van je werk en je weckpot.

Zorg dat je pan hoog genoeg is

Je pan moet hoog genoeg zijn, de deksel van je pan moet erop kunnen en je moet je potten voor 3/4 onder water kunnen zetten. Zorg er dus voor dat je pan groot genoeg is, zodat het wecken goed lukt.Voordelen van wecken in een gewone pan

Zelf weck ik ondanks dat ik een volautomatische weckketel heb ook wel eens in een gewone pan. Ik vind het vooral handig als ik niet veel potten heb om te wecken. Of als ik een paar kleine potjes heb weck ik het ook vaak in een gewone pan. Je gebruikt dan minder water dan in de weckketel. En ik hoef de ketel dan niet uit de kast te halen.

Een ander voordeel van wecken in een pan is dat je geen dure weckketel hoeft aan te schaffen. Dus begin je net en weet je nog niet of je het weck virus te pakken hebt dan is het een goede manier om te starten met wecken.

Nadelen van wecken in een gewone pan

Toch vind ik dat er ook wel wat nadelen kleven aan het wecken in een gewone pan. Als je bijvoorbeeld vlees weckt dat 2 uur moeten wecken, kookt je pan makkelijk leeg. Waardoor je weer moet bijvullen, dit kan voor schommelingen in de temperatuur zorgen. Vul altijd bij met water dat net zo heet is als de inhoudt van je pan. Dus als het water kookt vul dan aan met kokend water, bijvoorbeeld uit je water koker. Schommelingen in de temperatuur wil je zoveel mogelijk vermijden. Zodat je zeker weet dat de inhoud van je pot tot op de kern de juiste temperatuur heeft bereikt. Doe altijd een deksel op de pan om zoveel mogelijk warmte in de pan te houden.

Veel liefs

Mijn laatste blogs

Aardbeien fruit leer maken

Aardbeien fruit leer maken is niet moeilijk om te maken en ik vind het een

Aardbeien Mango chutney

Welkom bij dit uitgebreide recept voor het zelf inmaken van aardbeien mango chutney! Deze week

Vlierbloesem siroop maken

Vlierbloesem siroop maken is makkelijk om te doen en het is een heerlijk verfrissend drankje

Alle planten staan in de grond!

Eindelijk de kratten met planten zijn leeg, overgebleven planten weg gegeven en een aantal voor

Aardbeien Vanillejam

Een heerlijke combinatie is deze aardbeien vanillejam! Heerlijk om eens te maken en te variëren

Basis Aardbeienjam inmaken

Vorige week konden we de allereerste aardbei oogsten, een mooie knalrode aardbei. Dit weekend konden

Tomaten kruiden jam

Tomaten jam is niet het eerste wat in me opkomt als ik de eerste oogst

7 makkelijk te kweken groentes in potten

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag wat is makkelijk te kweken in

Producten uit mijn webshop

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *