Zaaien in januari, de eerste zaden zijn gezaaid!

door | 28 jan,2022 | Blogs 2022, Moestuin, Onze moestuin, Thuis tuinieren | 0 Reacties

Joehoe! Laat het moestuin seizoen maar beginnen! Mijn handen jeuken om de boel weer aan te gaan pakken. Na een teleurstellend moestuin jaar in 2021 heb ik er nu extra veel zin in. Al het hout om verhoogde bakken te maken staat klaar. De accu cirkelzaag ligt klaar en de planning is bijna helemaal uitgetekend. En ook heb ik de eerste zaden gezaaid!

In de kas gezaaid

In de kas hebben we de eerste verhoogde bak neergezet. Niks bijzonders gewoon een opstaande rand, die we ook makkelijk weer kunnen verplaatsen. Maar perfect voor wat ik wilde zaaien in de kas. En zo gingen de eerste zaden verse grond in. Op 22 januari zaaide ik in de kas, spinazie, pluk sla en snijbiet. Lekker onder glas en nog extra afgedekt met vliesdoek om ze toch wat extra warmte te geven.

Een mooi moment om op te ruimen

Er is nog het één en ander te oogsten. Spruitjes, kalettes, Romanesco, snijbiet een iets wat discutabele krop andijvie. Al met al gingen we met best een leuk mandje naar huis. Verder ziet de tuin er rommelig uit. Veel planten hebben hun beste tijd wel gehad. Dus hier en daar trekken we op ons gemak wat dingen glad. De slakken die ik tegenkom worden nu alvast van de tuin verbannen. De slakkenplaag van vorig jaar was vrij traumatiserend.

Binnen gaan er ook al wat zaden de potjes in

23 januari 2022

Dit jaar staan er wat hele hete pepers op de planning. Vorig jaar had ik vooral milde pepers. Maar dit jaar zou ik graag een grote hoeveelheid echt hete sambal en chilisaus willen maken. Hiervoor heb ik gekozen voor de zaden van Carolina reaper en Apocalypse scorpion. Carolina reaper is op dit moment de heetste peper ter wereld. En zijn een aantal rassen die er soms overheen gaan. Maar deze rassen zijn nog niet stabiel genoeg om echt de stempel heetste peper ter wereld te dragen. Apocalypse scorpion is ook een hele hete peper met een fruitige ondertoon. Deze zou ik in sambal recepten goed kunnen gebruiken met de Aji Haberno. Dit is een zeer milde peper, met fruitige smaak. Daar heb ik dit jaar sambal van gemaakt die heel mild van smaak is.

Sierlijke pepers voor thuis

Niet alleen op de volkstuin staat eten, thuis heb ik ook altijd groeit er in bakken en borders ook altijd veel eetbaars. Andere jaren waren het vaak overgebleven planten die niet altijd even sierlijk zijn in de tuin. Dit jaar wil ik dat wat beter plannen. Ik had nog zaden voor de blue christmas peper. De pepertjes groeien rechtop aan de plant en hebben verschillende kleuren, geel, oranje, paars en rood. Het is dus een heel sierlijk pepertje om te zien. De planten worden niet heel groot, dus mooi om te kweken in potten. Daarnaast heb ik voor thuis ook nog de grandpa home peper. Ook hier groeien de pepertjes rechtop aan de plant en verkleuren van groen naar rood.Tijd voor de Luffa’s

En ook de eerste Luffa zaadjes zitten in de grond. Vorig jaar hadden we een mooie oogst aan Luffa’s. Het was heel bijzonder om de planten uitbundig te zien groeien. En ik hoop dat we daar ook dit jaar weer van kunnen genieten. De Luffa sponzen worden hier dagelijks gebruikt, voor de afwas, gezicht en om weg te geven als cadeautjes. Luffa heeft lange tijd nodig om te ontkiemen, en start hééél traag. Het is dus verstandig om op tijd te starten met het opkweken van Luffa’s, zeker in ons klimaat.

Kurkumma en gember

De kurkumma oogst van afgelopen herfst begint uit zichzelf uit te lopen. Ik had ze liever nog even laten liggen maar een deel begon al uit te drogen. De wortels hebben dus ook een potje gekregen om zo uit te kunnen groeien tot mooie planten. En ook heb ik al wat gember gepoot in potjes. Binnenkort wil ik nog wat meer gember poten.

Nog op de planning om in januari te zaaien

28 januari 2022

Vandaag is het prachtig mooi weer, dus het staat op de planning om straks mijn kasje thuis schoon te maken. Dit is een kleine glazen muur kas met 5 planken. Hier kweek ik veel in op en het is verrassend hoeveel planten je kwijt kan in zo’n kleine kweekkas. Het is nu een goed moment om tuinbonnen, doperwten en peulen voor te zaaien onder glas. Dus als mijn kasje strak weer mooi schoon is ga ik dat vandaag of morgen nog zaaien en even genieten van het zonnetje en een mooie strak blauwe lucht.

Zaaien in januari

Zaaien in januari is niet zonder risico, buiten zaaien kan soms echt te koud zijn voor zaden. Je neemt er dus een risico mee. Het ene jaar is het een groot succes het andere jaar een totale mislukking. Wees dus niet te teleurgesteld als het niet lukt. Binnen zaaien heeft ook wel wat voorwaarden de planten moeten warm genoeg staan. Een warmte mat is zeker een aanrader, maar een warm plekje bij de verwarming kan ook. In januari is het te donker in huis voor de meeste planten om goed te kunnen groeien. De plantjes staan dus onder een groeilamp zodat ze voldoende licht krijgen. En hopelijk net zo mooi uitgroeien als de planten vorig jaar.

Wat staat er bij jou op de planning om te zaaien?

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten