Zaaien in september

door | 8 sep,2021 | Blogs 2021, Moestuin, Thuis tuinieren, Zaaien | 0 Reacties

Voor wie denkt dat je het moestuin seizoen nu wel af kan sluiten heeft het mis, en dat laat ik je zien in dit zaaien in september blog. Juist in september is er nog héél veel dat je kan zaaien om in de winter ook nog te kunnen genieten van heerlijk vers eten uit je achtertuin, moestuin of vanaf je balkon. Voor mij is dat een geweldig gevoel, het hele jaar door mijn eigen groente beschikbaar hebben. En bijna niet meer in de supermarkt of bij de groenteboer hoeven komen. Vandaag is het een prachtige dag om nog even heerlijk de tuin in te gaan. De zonnestralen nog even op te zuigen, en vooral om nog zaden in de grond te stoppen. Maar wat kun je in september zaaien in de moestuin om er nog langer van te kunnen genieten? In dit bericht leg ik je uit wat wij nog zaaien in september.

Belangrijk om rekening mee te houden

Wanneer je wintergroente zaait is het belangrijk dat je erop let dat je ook zaden hebt van een winter variant. Kijk dus altijd even op je verpakking met zaden of ze geschikt zijn om te overwinteren. Een zomer bloemkool variant zal het niet goed doen in de winter. Hou ook de weersverwachtingen in de gaten. Het ene jaar hebben we prachtig mooi weer in september het andere jaar is het nat en koud. De weersomstandigheden zijn natuurlijk van groot belang bij het opkweken van groente. Wordt er nog 30 graden verwacht dan is het bijvoorbeeld niet verstandig om radijs te zaaien en kan je beter even wachten tot de temperatuur wat gedaald is.

Nog geen plaats?

Mocht je nog niet voldoende plek hebben om dingen direct in de volle grond te zaaien dan is voor zaaien in potjes nu ook nog goed te doen. Zodra de tomaten, pepers en de tomaten opgeruimd zijn kan je de plantjes uitplanten in de volle grond.

Bladgroente zaaien in september

Wintersla zaaien

Bladgroente staat bij ons heel vaak op tafel, als salade bij een warme maaltijd of de bbq als stamppot en vaak ook door de smoothies. Het is dus een belangrijk onderdeel van ons voedingspatroon. Gelukkig zijn er genoeg soorten die je nu en de komende weken nog kan zaaien. Let er bij het aanschaffen van zaden altijd op dat je kiest voor een wintervariant. Deze is beter bestand tegen de kou dan een zomer variant. Deze bladgroente kan je zaaien in september:

Maak je salade compleet met radijsjes

Radijs zaaien in september

Radijs groeit het beste onder koude omstandigheden. Je kan ze al heel vroeg in het jaar zaaien, maar ook laat in het jaar. In een warme zomer schieten ze vaak snel in bloei, de jonge zaadpotten van de radijsjes zijn ook eetbaar net als het blad. Vooral het jonge blad is lekker door de salade. Zo kan je dus nog meer halen uit je radijsjes dan alleen het smakelijke knolletje. Alle soorten radijs kan je in september nog zaaien bijvoorbeeld:

Wortel zaaien in september

Tja veel mensen zullen me voor gek verslijten als ik zeg dat je nog prima wortelen kan zaaien in september. En toch zaaide ik afgelopen weekend nog winterpeen in de koude bak op onze moestuin. Daar ga ik dit jaar niks meer van kunnen oogsten. Maar wel in het vorige voorjaar. En wat is het heerlijk om in maart tot mei verse wortelen uit de grond te kunnen trekken. En gister zaaide ik nog wat parijse worteltjes in leeg gekomen potten in de achtertuin. Dit zijn de kleine ronde wortelen die qua grote ongeveer net zo groot als radijsjes. Ze hebben circa 60-70 dagen nodig om te vol groeien. Dat betekend dat we uit de potten begin november kunnen beginnen met het oogsten. Wortelen hebben niet veel warmte nodig en groeien bij een bodem temperatuur van 8-29 graden. Dat maakt ze voor mij dan ook geschikt om eigenlijk het hele jaar door te kunnen zaaien, en dus ook oogsten. Zo kan je de oogst verspreiden, veel vers eten en niet in één keer moeten dealen met een grote wortel oogst. En een ander voordeel, de wortelvlieg gaat op wintervakantie met slecht weer.

Koolsoorten zaaien in september

Bloemkool zaaien in september

Ook voor veel koolsoorten is het zeker nog niet te laat om te zaaien, voor sommige soorten is het misschien wat op het randje. Maar als ik naar de weersverwachtingen kijk voor de komende 2 weken blijven de temperaturen zowel overdag als ’s nachts nog prima. Groente zoals boerenkool, palmkool, chinese kool, paksoi, tatsoi kan je nu nog prima zaaien. Spruitjes, bloemkool en brocolli staan al een tijdje te groeien op onze tuin. Maar ieder jaar zaai ik eind augustus begin september nog een winterharde soort direct in de grond. Dit zorgt er vaak voor dat we begin van het jaar tot het vroege voorjaar nog door kunnen oogsten.

  • Bladkool, Cavolo Laciniato Nero Di Toscana
  • Paksoi
  • Tatsoi
  • Chinese kool
  • Koolrabi
  • Spruitjes (voor oogst eind van de winter of het vroege voorjaar)
  • Bloemkool (voor oogst einde van de winter of het vroege voorjaar)
  • Broccoli (voor oogst eind van de winter of in het vroege voorjaar)


Andere dingen die je nog kan zaaien

Ik vergeet ongetwijfeld heel veel wat er nog gezaaid kan worden, maar dit zijn de zaken die ik zelf de afgelopen week nog heb gezaaid om zo de winter door te komen. Andere zaden die je nu nog kan zaaien zijn lente ui, knolselderij (ja echt), knolvenkel, rabarber, aardbei, verschillende soorten chichorei en tuinbonen om in de winter en het voorjaar de scheuten te kunnen oogsten. Qua kruiden is het nog een prima periode om peterselie en koriander te planten of te zaaien. Deze zijn goed winterhard en geven een mooie opbrengst in de winter. Ik nam nog het risico om stamboontjes te leggen in de koude bak. Het lijkt me dat het prima kan, maar helemaal zeker ben ik er niet van. Ben je klaar met het moestuin seizoen en wil je in de winter gewoon lekker bij de kachel zitten dan is het nu een goed moment om groenbemesters te zaaien. Die houden je grond in de winter bedekt. Je kan ze afknippen en als mulch gebruiken of onderspitten om zo meer organisch materiaal in de grond te brengen.

Meer leren over de herfsttuin

Wil je meer leren over de herfst moestuin dan kan ik je zeker aanraden om je daar goed in te gaan verdiepen. Het moestuin seizoen eindigt niet in augustus. Nog lang daarna kan je met wat extra inzet groente oogsten van je tuin. Is je engels goed dan kan ik je het boek how to grow winter vergetables van Charles Dowding van harte aanbevelen. Het boek is hier verkrijgbaar op bol.com. Ook zijn youtube kanaal is een mooie bron van informatie, doordat hij in Engeland een moestuin heeft verschil het klimaat niet veel van ons klimaat. Een mooie nederlandse bron van informatie is de zaaiagenda voor de moestuin, geschreven door Diana Stek. De agenda is van januari t/m december gevuld met informatie over wat je per maand kan zaaien en is een ideaal handboek voor iedereen met of zonder moestuin ervaring!

Heel veel moestuin plezier!

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *