Dit recept voor pitten en zaden crackers en een favoriet recept uit de tijd dat ik volledig volgens het Paleo dieet at. En ondanks dat ik niet meer 100% Paleo eet komen deze crackers nog regelmatig uit onze oven. Ze zijn erg lekker, zeer geschikt als snack maar ook erg lekker bij de lunch.
Een goed alternatief als broodvervanger
Wil jij geen of weinig brood eten maar heb je bij de lunch of het avond eten toch iets nodig wat knapperig en hartig is? Dan zijn deze crackers een goed alternatief! Ze zijn lekker knapperig en hartig waardoor je de pitten en zaden crackers lekker kunt eten bij de lunch. Maak er bijvoorbeeld zelfgemaakte hummus of pesto bij. Ze zijn ook erg lekker bij een salade of bij de soep. In de salade breek ik ook wel eens een cracker stukjes als vervanging voor croutons.
Maak deze crackers vegan
Volg jij een vegan lifestyle of wil je dierlijke producten meer laten staan, dat kan ook met dit recept. Het ei kun je namelijk prima weglaten. Ik vindt het mengsel wel wat fijner mengen met een ei erdoor. Maar ik heb ze ook regelmatig zonder ei gemaakt. Wil je de pitten en zaden crackers nog wat extra smaak geven dan kun je kruiden zoals tijm of rozemarijn toevoegen. Op deze manier zijn ze ook geschikt als snack.
De crackers bewaren
De crackers kun je een aantal dagen bewaren in een luchtdichte container. Ze hebben soms de neiging om wat slap te worden. Ze weer even kort in de oven doen maakt ze weer lekker knapperig.
Ingrediënten
- 125 gram gebroken lijnzaad
- 25 gram sesamzaad
- 50 gram zonnebloempitten
- 50 gram pompoenpitten
- 180 ml water
- 1 tl zout
- 1 ei
Instructies
- Verwarm de oven voor op 180 graden.
- Voor grove crackers kan je de zaden in zijn geheel gebruiken. Wil je fijne crackers maken, maal dan het lijnzaad, sesamzaad, zonnebloempitten en de pompoenpitten fijn in de blender of keukenmachine.
- Meng alle ingrediënten door elkaar, en laat 15 minuten rusten zodat het lijnzaad het water kan opnemen. Dit bind de crackers.
- Bekleed een bakplaat met bakpapier. Stort het mengels uit op het bakpapier, en smeer het zo glad en egaal mogelijk uit.
- Bak de crackers ongeveer 6 minuten, haal ze eruit en snij ze op de gewenste grote. Plaatst ze terug en bak ze nog eens 6 minuten.
- Voila, je crackers zijn klaar.
Notities
Zijn de crackers na 12 minuten bakken niet knapperig. Zet dan de oven uit en laat ze nog even in de warme oven staan. Zo voorkom je dat ze verbranden maar bakken ze toch nog wat verder door.
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks