Zelf knoflookpoeder maken

door | 28 jan,2022 | Blogs 2022, Knoflook recepten, Kruiden en groente drogen, Moestuin, Recepten | 2 reacties

Zelf knoflookpoeder maken is erg simpel en is ook nog eens vele malen lekkerder dan gekochte knoflookpoeder. Ik had nog een grote hoeveelheid knoflook van onze oogst afgelopen zomer, deze hing in mooie vlechten aan de koelkast. Helaas begint een deel van de knoflook uit te lopen en besloot ik vandaag van 2 vlechten knoflook poeder te maken. Zo kan ik de knoflookoogst nog gebruiken totdat hopelijk onze nieuwe knoflook oogst gezond uit de grond komt.

Zelf knoflookpoeder maken is niet moeilijk

Zelf knoflookpoeder maken is niet moeilijk alleen wel een klusje als je een grote hoeveelheid knoflook moet verwerken. Maar als je knoflookpoeder kan maken van je favoriete knoflook ras dan is het zeker de moeite waard. Dus hop de voedseldroger kwam uit de kast en snel aan de slag om de knoflook om te toveren tot poeder.

De knoflook schoonmaken

knoflook schoonmaken

Een klusje wat behoorlijk wat tijd vergt is de knoflook schoon te maken. Pel de bollen en verwijder het velletje rond de teentjes knoflook. Maal de knoflook in een knoflookpers, hakmolen of keukenmachine totdat deze fijn is. Vervolgen kan je de kan je de knoflook drogen op keukenpapier op een bakblik in de oven of voedseldroger. Droog je in de oven laat de deur dan op een kiertje staan zodat het vocht kan ontsnappen. Heeft je voedseldroger matjes dan adviseer ik je om toch bakpapier te gebruiken, zodat je volgende project niet veranderd in iets met sterke knoflook smaak. De knoflook kan je drogen op een temperatuur van 50-55 graden. Bij mij was de knoflook na ongeveer 6 uur voldoende droog. Zodra de knoflook krokant is het droog genoeg. Maal het geheel in een hakmachine of keukenmachine tot knoflookpoeder. Voor de zekerheid laat ik deze nog even nadrogen in de voedseldroger op een temperatuur van 40 graden.

Plakjes drogen

In plaats de knoflook te malen kan je ook plakjes snijden of schaven. Ik kies ervoor om het fijn te malen omdat ik niet over een fijne tool beschik om plakjes te maken. En ik had heel veel bollen knoflook te verwerken. Als de plakjes droog zijn dan kan je ze zo in een potje doen of alsnog malen tot poeder. Moet jij ook veel knoflook raspen en heb je een fijne mandoline of andere rasp dan is dit zeker een goede optie.

Verpak de zelf gemaakte knoflook poeder droog

Zorg ervoor dat je de knoflookpoeder verpakt in een schone en droge verpakking. Bijvoorbeeld een glazen pot, zorg ervoor dat deze goed droog is zodat de knoflook geen vocht kan opnemen. Dit kan er namelijk voor zorgen dat de poeder gaat klonteren of bederft.En dat is natuurlijk heel erg zonde van je elf gemaakte knoflookpoeder.

De geur in huis is heftig

Als je zelf knoflookpoeder maakt dan moet je erop voorbereid zijn dan de geur in huis best heftig is. Dus als je als je beschikt over een voedseldroger en een ruimte zoals schuur of garage dan is het aan te raden om daar te drogen.

Veel liefs

Producten uit mijn moestuinwinkel

2 Reacties

 1. Babette

  Kan dit ook met spiraal knoflook?

  Antwoord
  • DeeDee

   Hoi Babette, bedankt voor je reactie! Je kunt het recept zeker maken met spiraal knoflook

   Antwoord

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Laatste blogs

Producten