Zelf paprika kweken in Nederlands klimaat is best goed te doen. Zeker in een mooie warme zomer kun je zowel in de volle grond als in potten paprika kweken. Eerder schreef ik al 2 uitgebreide artikelen namelijk paprika zaaien en wanneer zaai je paprika. Die allebei in gaan op het zaaien. In het artikel over paprika zaaien leg ik uitgebreid uit hoe je het beste paprika kunt voor zaaien. Ik voelde nu toch de behoefte om een wat uitgebreider artikel te schrijven over zelf paprika kweken, waar ik ook wat meer in ga op het uitplanten van de paprika planten zowel in de volle grond als in potten. Maar ook hoe je zelf paprika kunt kweken uit een supermarkt paprika en wat de nadelen kunnen zijn. Zelf paprika kweken is niet moeilijk, je moet alleen maar even weten hoe je het moet doen.
Inhoudsopgave
Snel overzicht paprika kweken, verzorgen en oogsten.
Grondsoort: | alle grondsoorten |
Zaaidiepte: | 0.5 cm |
Zaai periode: | Voorzaaien: februari/maart | Direct zaaien: april t/m september |
Standplaats: | Zonnig |
Plantafstand: | 15 cm |
Planthoogte: | 15-30 cm |
Bewateren: | Matig |
Oogsten: | Binnen 4-9 weken |
Plagen en Ziektes: | slakken, bladluis,rupsen van het koolwitje |
Paprika kweken begint met paprika zaaien
Zoals ik al schreef heb ik al eerder een artikel geschreven over paprika zaaien, hoe wanneer en bij welke temperatuur. Zelf paprika kweken begint met zelf zaaien, of plantjes kopen maar dat doe ik liever niet. Dus ik leg het hier kort nog even het zaaien uit, wil je meer lezen lees mijn andere artikelen dan ook even. Paprika moet je binnen voorzaaien, de planten hebben de tijd nodig om te groeien en tot vrucht zetting te komen. Zaai je te laat dan heb je de kans dat de paprika’s pas tegen de herfst gaan groeien en gaat je oogst verloren of haal je er niet het maximale uit. Maar wanneer zaai je de paprika’s? Zaaien tussen half februari en half maart is ideaal. Zaai de zaden 0,5-1 cm diep in zaai en stek grond of zoals ik altijd doe in potgrond. Het is wel belangrijk om de net in gezaaide potjes en jonge plantjes een lekker warm plekje te geven. Bijvoorbeeld boven de verwarming. Ook hebben de plantjes voldoende licht nodig. In februari zijn de dagen nog redelijk kort dus een groeilamp is dan erg fijn om de plantjes onder op te kunnen kweken. Heb je geen groeilampen, geef je plantjes dan het meest zonnige plekje dat je in huis kunt vinden.
Kun je de pitjes van een paprika planten?
Kun je de pitjes van een paprika planten? Ja de pitjes in een paprika zijn de zaden van de paprika, en die kun je planten en zelf paprika uit kweken. Dit zal alleen niet hele stabiele planten opleveren en ik zal je uitleggen waarom. De meeste paprika’s zijn hybride rassen. Dit is simpelweg een kruising tussen verschillende paprika’s om kwekers te voorzien van stabiele planten, die niet gevoelig zijn voor ziekte en veel produceren. Je moet het dus zien als een kruising net zoals bijvoorbeeld bij honden of katten. De planten worden gekruist omdat bijvoorbeeld plant A veel produceert maar gevoelig is voor ziektes en plant B juist niet gevoelig is voor ziektes maar minder goed produceert maar door deze planten te kruisen door middel van kruisbestuiving (wat in de natuur ook gebeurt) en dit proces te herhalen ontstaat er uiteindelijk een stabiele plant die en niet gevoelig is voor ziektes en veel produceert. Hier is niets mis mee, en later zal ik hier nog eens een uitgebreid blog over schrijven.
Er zit alleen wel een nadeel aan, en dat is dat de zaden niet zaadvast zijn. Op het moment dat je deze zaden zaai hebben ze eigenlijk nooit dezelfde eigenschappen als de moederplant. Het kan dus zijn dat je paprika’s anders zijn van kleur of vorm dan de paprika die je had gekocht in de supermarkt. Omdat ze bijvoorbeeld terug gaan naar de genen van plant A.
Toch kun je prima paprika kweken uit deze zaden, alleen is de uitkomst qua opbrengst, vorm en smaak dus van te voren niet zeker. Gekochte zaden of zaadvaste zaden geven deze garantie wel, nou ja meestal dan want ook daar gaat wel eens iets mis. Heb je een klein budget, wil je met de klas zaden zaaien of wil je het met je eigen kinderen proberen om zelf paprika’s te kweken maar wil je geen zaden kopen. Gebruik dan gerust de zaden uit je supermarkt paprika. Ook als de kleur of vorm anders is kun je de paprika’s gewoon eten. En het is gewoon eens leuk om uit te proberen.
Verschillende soorten paprika’s
In paprika’s zijn veel verschillende rassen te vinden. Terwijl wij in de supermarkt vaak beperkt zijn tot rood, geel groen of punt paprika kun je bij het shoppen naar paprika zaden je ogen uitkijken. Ze zijn verkrijgbaar in veel verschillende maten en kleuren. Van mini’s om te vullen tot mooie paarse bijna zwarte paprika’s, van blokpaprika’s tot mooie lange turkse “pepers” die helemaal niet pittig zijn maar heerlijk zoet en geweldig om te grillen.
Maar ook moet je er rekening mee houden dat er vroeg en late soorten paprika’s zijn. De vroege soorten geven sneller rijpe vruchten en de late soorten doen er langer over. Zaai je verschillende soorten paprika’s dan kun je dit ook goed gebruiken om je oogst te spreiden. Bijvoorbeeld door er voor te zorgen dat de helft van je planten vroege rassen zijn en de andere helft late rassen zijn. Even een klein beetje reclame voor mezelf ook in mijn webshopje heb ik leuke paprika zaden. Maar ook op de website peperzaden.nl kun je leuke rassen vinden, en ze hebben een goede klantenservice.
Paprika kweken in een pot
Zelf paprika kweken in een pot kan heel goed. Paprika planten groeien erg goed in potten. Ze kunnen een redelijk wortel gestel aanmaken maar niet zo enorm als bijvoorbeeld tomaten planten. Hierdoor doen ze het prima in potten of containers. Hou bij paprika’s in potten altijd goed in de gaten dat de planten niet uitdrogen. Een keertje droog staan is niet erg, maar als je planten te lang droogstaan kunnen ze hun vruchten laten vallen. Regelmatig een beetje water en je planten doen het prima. Planten in een pot kan je tijdens het seizoen wat extra voeding geven door een handje compost toe te voegen. Dit is voor mijn paprika planten die ik in pot kweekte altijd voldoende geweest.
Welke maat potten heb je nodig voor paprika planten
Welke maat potten heb je nodig voor een paprika plant? Een pot van 20 tot 25 cm hoog is groot genoeg voor 1 paprika plant. De planten hebben zo voldoende de ruimte om een mooi wortelgestel aan te maken. Waardoor de plannen goed kunnen groeien in hun potten. Zorg dat je potten altijd beschikken over afwatering gaten in de bodem van de pot. Dit voorkomt dat je potten vol lopen na een regenbui. Staan je paprika planten te nat dan kan het ervoor zorgen dat je planten wegrotten en dat is natuurlijk zonde van al je werk.
Paprika kweken in de volle grond
Naast het kweken van paprikas in potten kun je paprikas ook kweken in de volle grond. Zoals de natuur het bedoeld heeft. De grond moet luchtig en goed water doorlaatbaar zijn. Paprika planten staan niet graag met hun voeten in compacte grond, en houden ook niet van natte tenen. Is jouw grond hard dan kun je deze bewerken met compost om de grond luchtiger te maken. En de paprika planten een goede start te geven.
Een goede standplaats voor paprika planten
Of je nu paprika’s kweekt in de volle grond of in potten, een zonnige en warme standplaats is noodzaak! Paprika’s hebben zon en warmte nodig om goed te kunnen ontwikkelen. Beschik je over een kas dan is dit ideaal om paprika’s in te kweken. Toch kun je ook in Nederlands klimaat ook paprika’s buiten kweken. Hoe succesvol je oogst is, is natuurlijk afhankelijk van de zomer. Vorig jaar hadden wij een geweldige oogst maar was het ook een prachtig mooie zomer. Terwijl het jaar daarvoor was het koud en vooral heel erg nat. En dat was een minder succesvol jaar voor onze paprika oogst, zeker voor de paprika planten die buiten stonden. Maar toch hadden we dat jaar wel paprika’s om te oogsten. Alleen niet zo overvloedig als vorig jaar. Maar een zonnige standplaats in een goed doorlaatbare grond is dus wel belangrijk.
Wanneer paprika planten buiten uitplanten
De jonge paprika plantjes mogen buiten worden uitgeplant na de ijsheiligen half mei. Paprika planten kunnen geen vorst verdragen, na half mei is in Nederland in principe de kans op nachtvorst niet meer aanwezig. Hebben we een koud voorjaar dan is het verstandig om het weerbericht nog even te checken. Want ik kan me nog een jaar herinneren dat we net na de ijsheiligen nog flink vorst kregen. Vergeet ook niet dat je je plantjes moet afharden voordat je ze definities buiten kunt uitplanten.
Paprika plantjes uitplanten
Als je plantjes zijn afgehard, de kans op vorst zeker weten verdwenen is kun je de plantjes buiten gaan uitplanten. Zowel voor teelt in de volle grond als voor teelt in potten geldt planten de plantjes nooit dieper dan dat ze stonden. Dus niet de stam van de plant ingraven, dit kan er namelijk voor zorgen dat de stam gaat rotten en de plant dit niet overleefd.
Paprika plant verzorgen
Paprika planten hebben weinig verzorging nodig. Je kunt ze tijdens het groeiseizoen wat voeding geven. Wij geven meestal een handje compost per plant. Je kunt de eerste bloemen en kleine vruchtjes aan het begin van het seizoen verwijderen om zo de groei van de plant te stimuleren. En tijdens het seizoen kun je een teveel aan kleine vruchtjes weghalen om zo de groei van andere vruchten te stimuleren. Zelf doen wij dit meestal niet. Wacht ik op wat groene paprika’s en is dat mijn eerste oogst terwijl de rest door kan rijpen en door kan kleuren. Zijn we in september aanbeland dan begint het vaak wel op te houden voor de vruchten. Kleine vruchten hebben niet meer voldoende tijd om af te rijpen, deze kun je verwijderen. En de takken terug snoeien tot net boven grote nog niet rijpe vruchten. Zo geef je deze de kans om af te rijpen.
Paprika oogsten
Zelf paprika kweken betekend ook paprika oogsten. Paprika kun je in verschillende stadia oogsten, groen, geel rood en oranje. Een groene paprika is eigenlijk een niet rijpe paprika. Maar je kunt ze wel groen eten en sommige mensen geven daar de voorkeur aan. Oogsten kun je het beste doen door ze er met een scherpe (snoei)schaar van de plant af te knippen bovenaan het steeltje. Je kunt ze ook oogsten door de paprika omhoog te “buigen” zodat het steeltje knakt. Zie de video hier boven om te zien hoe ik paprika’s oogst. De ene paprika laat makkelijker los dan de andere. Doe dit wel voorzichtig zodat je de plant niet beschadigd. Ook paprika’s die nog niet volledig rood zijn kun je oogsten, ze rijpen binnen nog goed door.
Hoe lang gaat een paprika plant mee?
Hoe lang gaat een paprika plant mee. Wat veel mensen niet weten is dat een paprika plant een vaste plant is. Alleen kan de plant geen vorst verdragen, en sterven daardoor in ons klimaat altijd af. Je kunt paprika planten binnen overwinteren maar dat is geen gemakkelijke klus. Mij is het een paar keer gelukt om paprika planten binnen te laten overwinteren. Door ze over te zetten in een pot en daarna binnen te houden. Maar dit jaar is het zowel voor mijn paprika’s als pepers mislukt.
Succes met zelf paprika kweken
Ga jij dit jaar zelf paprika kweken? Dan ben ik heel benieuwd om je ervaring te lezen en natuurlijk ook welke rassen aan zaden je hebt gezaaid. Ik wens je veel succes met zelf paprika kweken, en heel veel moestuinplezier!
Bekijk mijn video op Youtube
Veel gestelde vragen over paprika zaaien.
Welke maand zaai je paprika?
Paprika kun je zaaien vanaf Februari tot en met Maart.
Kun je de pitjes van een paprika planten?
Ja de pitjes van een paprika kun je planten. Dit zijn namelijk de zaden van de paprika en hier kun je prima planten uit opkweken.
Hoe diep zaai je paprika?
Paprika zaai je niet dieper dan 1 cm diep. 0,5-1 cm diep is de ideale diepte om paprika te zaaien.
0 reacties
Trackbacks/Pingbacks