Pesto recept

Zelf pesto maken

Snel naar recept

Zelf pesto maken is niet moeilijk als je weet welke ingrediënten je moet gebruiken. In de zomermaanden kweek ik graag zelf basilicum op onze moestuin. En daar oogst ik vrijwel wekelijks van. Met deze grote hoeveelheden basilicumbladeren kunnen we een mooie hoeveelheid pesto maken. Die we ook bewaren voor de winter. Zodat we in de wintermaanden ook kunnen genieten van onze moestuin oogst.

Mijn favoriete recept voor het zelf maken van groene pesto vind je onderaan de pagina.

Zelf pesto maken en bewaren

Zelf pesto maken

Als je zelf pesto hebt gemaakt en je hebt een beetje over dan kan je deze ongeveer een week in de koelkast bewaren. Bewaar je pesto in de koelkast wel in een afgesloten bakje of potje. Maak je in één keer een grote hoeveelheid pesto zoals ik vaak doe. Dan kan je deze bewaren door het in te vriezen. Pesto doet het prima in de vriezer. Je kan het invriezen in ijsblokvormpjes. Als de pesto volledig bevroren is kan je de blokjes eruit drukken en bewaren in een luchtdichte zak. Hier kan je dan telkens een portie aan toevoegen. En wanneer je het wil gebruiken haal je er 1 of meerdere blokjes uit.

Hoe lang kan ik pesto in de vriezer bewaren?

Pesto kan je circa 3 maanden in de vriezer bewaren. Wil je de pesto gebruiken dan kan je deze langzaam laten ontdooien in de koelkast. Gebruik je de pesto in een warm gerecht dan kan je de pesto rechtstreeks ui de vriezer aan het gerecht toevoegen en mee verwarmen.

Kan ik pesto inmaken of wecken?

Een vraag die ik veel tegenkom op Facebook is kan je pesto wecken of inmaken? Het antwoord daarop is nee. Pesto bevat kaas en één van de vuistregels is dat het wecken van zuivel eigenlijk een no-go is. Daarnaast bevat pesto best veel olijfolie en ook vetten kan je beter niet wecken omdat de kans op bederf een stuk groter is. Onthoudt goed de meningen hierover verschillen. Online vind ik verschillende recepten voor het wecken van pesto. Zelf neem ik het risico liever niet om 2 verschillende redenen. De ingrediënten die je verwerkt in pesto zijn niet goedkoop. Op het moment dat er iets mis gaat en je potjes worden zuur beland er dus ook flink wat geld in de vuilnisbak. Dat vind ik zonde. En de tweede reden pesto eten wij vaak rauw op een zelfgemaakte amandelmeel cracker of een zadencracker. Uit een weckpotje zou ik die dus niet meer verhitten en als er bacteriën in zijn ontstaan kan je er goed ziek van worden. Pesto neemt maar weinig plek in de vriezer in beslag, dus wij vriezen het lekker in!

Was dit recept en de uitleg nuttig laat het mij dan hieronder weten. Heb je een nuttige aanvulling dan hoor ik het ook heel graag.

Veel liefs

2 reacties op “Zelf pesto maken

  1. Pingback: Rucola pesto - DeeDaDo

  2. Pingback: Courgette spread met feta - DeeDaDo

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.