Pesto recept

Zelf pesto maken en bewaren

Snel naar recept

Zelf pesto maken is niet moeilijk als je weet welke ingrediënten je moet gebruiken. In de zomermaanden kweek ik graag zelf basilicum op onze moestuin. En daar oogst ik vrijwel wekelijks van. Met deze grote hoeveelheden basilicumbladeren kunnen we een mooie hoeveelheid pesto maken. Die we ook bewaren voor de winter. Zodat we in de wintermaanden ook kunnen genieten van onze moestuin oogst.

Mijn favoriete recept voor het zelf maken van groene pesto vind je onderaan de pagina.

Zelf pesto maken en bewaren

Zelf pesto maken

Als je zelf pesto hebt gemaakt en je hebt een beetje over dan kan je deze ongeveer een week in de koelkast bewaren. Bewaar je pesto in de koelkast wel in een afgesloten bakje of potje. Maak je in één keer een grote hoeveelheid pesto zoals ik vaak doe. Dan kan je de zelfgemaakte pesto invriezen, op deze manier kan je de pesto langer bewaren. Pesto doet het prima in de vriezer. Je kan het invriezen in ijsblokvormpjes. Als de pesto volledig bevroren is kan je de blokjes eruit drukken en bewaren in een luchtdichte zak. Hier kan je dan telkens een portie aan toevoegen. En wanneer je het wil gebruiken haal je er 1 of meerdere blokjes uit.

Hoe lang kan ik pesto in de vriezer bewaren?

IMG 3049

Pesto kan je circa 3 maanden in de vriezer bewaren. Wil je de pesto gebruiken dan kan je deze langzaam laten ontdooien in de koelkast. Gebruik je de pesto in een warm gerecht dan kan je de pesto rechtstreeks ui de vriezer aan het gerecht toevoegen en mee verwarmen.

Kan ik pesto inmaken of wecken?

Pesto maken

Een vraag die ik veel tegenkom op Facebook is kan je pesto wecken of inmaken? Het antwoord daarop is nee. Pesto bevat kaas en één van de vuistregels is dat het wecken van zuivel eigenlijk een no-go is. Daarnaast bevat pesto best veel olijfolie en ook vetten kan je beter niet wecken omdat de kans op bederf een stuk groter is. Onthoudt goed de meningen hierover verschillen. Online vind ik verschillende recepten voor het wecken van pesto. Zelf neem ik het risico liever niet om 2 verschillende redenen. De ingrediënten die je verwerkt in pesto zijn niet goedkoop. Op het moment dat er iets mis gaat en je potjes worden zuur beland er dus ook flink wat geld in de vuilnisbak. Dat vind ik zonde. En de tweede reden pesto eten wij vaak rauw op een zelfgemaakte amandelmeel cracker of een zadencracker. Uit een weckpotje zou ik die dus niet meer verhitten en als er bacteriën in zijn ontstaan kan je er goed ziek van worden. Pesto neemt maar weinig plek in de vriezer in beslag, dus wij vriezen het lekker in!

Pesto maken zonder pijnboompitjes

Pijnboompitjes zijn erg prijzig, en als je op je boodschappen budget moet letten dan kan dat best een aanslag zijn op je budget. Maar je kan ook pesto maken zonder pijnboompitjes. Gebruik eens zonnebloempitten of pompoen pitten. Beide zijn erg lekker in zelfgemaakte pesto. Ook kan je noten gebruiken in de pesto de smaken veranderen natuurlijk wel maar het zijn goede alternatieve die je kan gebruiken als alternatief voor de pijnboompitjes.

Wat heb je nodig om zelf pesto te maken

Om zelf pesto te maken heb je niet veel nodig, een keukenmachine, blender of staafmixer is geschikt voor het pureren van je zelfgemaakte pesto. Wil je wat spierballen kweken dan kan je de pesto ook fijn maken met een vijzel.

Was dit recept en de uitleg nuttig laat het mij dan hieronder weten. Heb je een nuttige aanvulling dan hoor ik het ook heel graag. Bekijk ook even mijn rucola pesto recept.

Zelf basilicum stekken?

Ben je geïnspireerd door het zelf maken van pesto dan wil je misschien ook wel zelf aan de slag met het stekken van Basilicum. In mijn youtube video over het stekken van basilicum leg ik je er alles over uit.

Veel liefs
Aardbeien fruit leer maken

Aardbeien fruit leer maken is niet moeilijk om te maken en ik vind het een

Aardbeien Mango chutney

Welkom bij dit uitgebreide recept voor het zelf inmaken van aardbeien mango chutney! Deze week

Vlierbloesem siroop maken

Vlierbloesem siroop maken is makkelijk om te doen en het is een heerlijk verfrissend drankje

Alle planten staan in de grond!

Eindelijk de kratten met planten zijn leeg, overgebleven planten weg gegeven en een aantal voor

Aardbeien Vanillejam

Een heerlijke combinatie is deze aardbeien vanillejam! Heerlijk om eens te maken en te variëren

Basis Aardbeienjam inmaken

Vorige week konden we de allereerste aardbei oogsten, een mooie knalrode aardbei. Dit weekend konden

Tomaten kruiden jam

Tomaten jam is niet het eerste wat in me opkomt als ik de eerste oogst

7 makkelijk te kweken groentes in potten

De laatste tijd krijg ik steeds vaker de vraag wat is makkelijk te kweken in

4 reacties op “Zelf pesto maken en bewaren

  1. Pingback: Rucola pesto - DeeDaDo

  2. Pingback: Courgette spread met feta - DeeDaDo

  3. Pingback: Hummus Recept - DeeDaDo

  4. Pingback: Pitten En Zaden Crackers Zelf Maken - DeeDaDo

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *