Zelf stokbrood bakken

door | 7 nov,2023 | Brood recepten, Moestuin Blog 2023, Recepten | 0 Reacties

Zelf stokbrood bakken of pistoletjes maken is helemaal niet moeilijk. Het rijzen van het deeg vergt wat tijd, maar in die tijd kan je andere dingen doen. Nu de grootste drukte van het moestuin seizoen weer achter ons ligt. En de jam, komkommers  en tomaten zijn ingemaakt is het voor mij weer tijd om te focussen op andere dingen. Zelf brood bakken is iets wat ik graag doe. En ik ben op het moment dan ook de website aan het updaten met recepten voor het zelf bakken van brood zodat jij ook zelf aan de slag kunt gaan met brood of stokbrood bakken. Naast dit zelf stokbrood bakken recept, heb ik deze week nog 2 andere recepten op mijn website geplaatst voor zelf brood bakken. Ik heb een recept gedeeld over zelf een heerlijk en simpel wit brood bakken, en een recept gedeeld over ciabatta bakken. Dus mocht mocht je daar interesse in hebben kijk dan even onder de brood recepten. Goed snel naar het zelf stokbrood bakken.

Zelf stokbrood bakken is niet moeilijk

Met dit recept kun je zowel stokbrood als pistoletjes bakken. En het mooie eraan is dat zelf stokbrood bakken helemaal niet moeilijk is. Volg simpelweg het stappenplan in het recept en je bent verzekerd van heerlijk zelfgebakken stokbrood. Dit recept is voldoende voor het bakken van 3 stokbroden of 8 pistoletjes. Het enige waar je rekening mee moet houden op het moment dat je zelf brood gaat bakken is de rijs tijd die het brood nodig heeft om goed te kunnen rijzen en zo een mooi luchtig stokbrood te krijgen. Daar knelt bij mij de schoen nog wel eens omdat ik er dan niet op tijd aan denk om het te maken.

De voordelen van zelf stokbrood bakken

Zelf stokbrood bakken heeft een aantal voordelen, zelf vind ik zelfgebakken stokbrood een heel stuk lekkerder dan stokbrood uit de winkel. Moet ik er wel bij zeggen dat ik eigenlijk nooit meer stokbrood koop bij de bakker omdat alle kleine bakkers hier inmiddels zijn verdwenen. En als ik dus stookbrood koop dit dus meestal in de supermarkt is. Daarnaast vind ik het zelf bakken leuk om te doen en was ik tijdens de gekte ergens in 2020 niet afhankelijk van het lege brood schap in de supermarkt. Bloem heb ik altijd een paar pakken van op voorraad staan dus ik kan brood of stokbrood bakken wanneer ik dat wil. Daarnaast kan je met het zelf bakken ook variërend besprenkel het stokbrood of de pistoletjes bijvoorbeeld met sesamzaad of maanzaad om er een leuke en lekkere twist aan te geven. En het huis ruikt ook nog eens heerlijk na het bakken van de stokbroden, en zeker in de herfst als het kouder wordt vind ik dat heerlijk. Het geeft een heel knus gevoel in huis.

Zelfgebakken stokbrood bewaren

Het  nadeel van bijna alle zelfgebakken broden is dat ook zelf gebakken stokbrood niet erg lang bewaard kan worden het is versgebakken (en afgekoeld) gewoon het allerlekkerst. Bewaar het stokbrood in een luchtdichte zak en dan kan je het de volgende dag ook nog gebruiken. Persoonlijk vind ik het stokbrood na 2 dagen bewaren al niet echt lekker meer. Maar je kunt er nog wel lekkere bruchette van maken door het stokbrood in plakjes te snijden ze te besprenkelen met wat olijfolie en wat knoflook, rooster dat even in de oven en geniet ervan. Is je stokbrood nog lekker vers en wil je het langer bewaren, dan kan je het stokbrood invriezen in een luchtdichte zak.

Hard geworden stokbrood weer zacht maken.

Mocht je stokbrood toch hard geworden zijn omdat het te lang is blijven liggen kan is er een manier om deze weer zacht te krijgen. Verwarm je oven voor op 150 graden hou je hard geworden stokbrood even onder de stromende kraan. En bak je stokbrood ongeveer 7 minuten in de oven des stoom van het water zorgt ervoor dat het stokbrood van binnen weer lekker zacht wordt en dat de buitenkant lekker knapperig wordt. Zo kan je stokbrood dus nog even een keertje recyclen.

Tot slot over zelfgebakken stokbrood

Ik hoop dat dit recept nuttig voor je is, en dat je aan de hand van dit recept ook zelf stokbrood gaat bakken. Zelf vind ik stokbrood lekker om te eten bij de soep of bij de bbq met zelfgemaakte kruiden knoflookboter, pesto of hummus. Maar een zelfgebakken stokbrood is ook geweldig als broodje gezond, een stokbroodje brie met walnoten en wat honing of met een zelfgemaakte eiersalade.

Veel bakplezier!

Veel liefs

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *