Zelf wit brood bakken recept

door | 24 okt,2023 | Brood recepten, Moestuin Blog 2023, Recepten | 0 Reacties

Met dit zelf wit brood bakken recept zet je met 3 simpele ingredienten een heerlijk wit brood op tafel. Wil je graag leren hoe je zelf wit brood kunt bakken? Dan ben je hier aan het juiste adres. In dit eenvoudige en heerlijke recept voor zelfgemaakt witbrood, leg ik je stap voor stap uit hoe jij eenvoudig een zelfgebakken brood met heerlijke knapperige korst op tafel kunt krijgen. Ik bak graag zelf brood en heb veel verschillende recepten geprobeerd. Met een drukke baan, een moestuin en een gezinnetje val ik vaak terug op de simpele recepten voor het zelf maken. Dit wit brood recept valt daar zeker onder. Maar ondanks het simpele recept is het gewoon een heel fijn brood om te maken. Het is simpel en relatief snel. Al moet je rekening houden met de rijs tijd van het brood, maar in die tijd kan je andere dingen doen. Zoals dit blog schrijven bijvoorbeeld, of je huis schoonmaken of kijk één van mijn youtube video’s in die tijd.

Zelf wit brood bakken recept

Wit brood recept

Zelf wit brood bakken recept

76d2d6663ee7a2e48ea1937184c1632e?s=30&d=mm&r=gDeeDee
Voorbereidingstijd 35 minuten
Bereidingstijd 35 minuten
Totale tijd 3 uur 20 minuten

Ingrediënten
  

 • 3 g verse gist of 2 g droge gist
 • 3 g fijn zout
 • 300 g tarwebloem gezeefd, plus extra om te bestuiven
 • Extra benodigdheden:
 • Vershoudfolie
 • Broodvorm of bakblik ingevet

Instructies
 

 • In een ruime kom, vermeng de gist met 200 ml warm water totdat de gist volledig is opgelost. Voeg het zout toe aan de gezeefde bloem en meng deze vervolgens door het water. Kneed het mengsel tot een soepel deeg ontstaat. Vorm dit deeg tot een bal en plaats het in een kom. Bedek de kom met vershoudfolie en laat het deeg 10 minuten rusten op een warme plek.
 • Kneed het deeg kort door en druk de randen naar beneden in de kom. Bedek het deeg opnieuw en laat het nog eens 10 minuten rusten op een warme plek.
 • Herhaal de vorige stap. Haal na het rijzen het deeg uit de kom en vorm het opnieuw tot een bal. Plaats het deeg terug in de kom, dek af met vershoudfolie en laat het 1 uur rijzen op een warme plek.
 • Druk voorzichtig met een vuist de lucht uit het gerezen deeg. Bestrooi het werkblad met wat bloem en leg het deeg erop. Druk het deeg zachtjes plat, zodat het een ovale vorm aanneemt. Vouw de uiteinden naar binnen en druk ze voorzichtig aan, zodat ze goed blijven zitten. Rol het deeg stevig op tot een brood.
 • Strooi wat bloem in de broodvorm en leg het deeg erin met de naad naar beneden. Dek de vorm af met een kom, zodat het deeg kan rijzen zonder in aanraking te komen met de randen. Je kunt ook de bovenkant van het deeg lichtjes invetten met olie en het afdekken met vershoudfolie. Laat het deeg 40 minuten rijzen. Verwarm in de tussentijd de oven voor tot 240°C.
 • Plaats het bakblik met het brooddeeg in de voorverwarmde oven en verlaag de temperatuur naar 200°C. Bak het brood gedurende 35 minuten, tot het mooi goudbruin is. Laat het brood goed afkoelen op een rooster voordat je het aansnijdt.

Notities

Tip: Haal het brood direct uit de vorm na het bakken en tik met je vinger op de bodem. Als het brood hol klinkt, is het perfect gaar. Als het niet hol klinkt, laat het dan nog een paar minuten langer in de oven staan. Geniet van je ambachtelijke, zelfgebakken witbrood!

Voila klaar daar is het recept voor je zelf gebakken brood. Het grote voordeel van zelf brood bakken is dat het je huis heerlijk laat ruiken. Ik woon in de buurt van een van Klootwijk fabriek, die hier net aan de overkant van de weg is. En op sommige tijden als ik buiten loopt ruikt de hele wijk hier heerlijk naar vers brood. Maar in de decembermaand ook naar oliebollen. Maar als ik zelf brood bak dan ruikt mijn huis ook heerlijk en heb ik al honger na de eerste 5 minuten nadat het brood in de oven zit.

Hoe gebruik je dit wit brood

Ik gebruik dit brood om te beleggen met mijn zelfgemaakte persto, hummus of kruiden knoflook boter. Maar het brood is ook erg fijn voor het maken van een heerlijke sandwich. Als de eerste vleestomaten van de tuin komen maak ik graag een BLT sandwich met dit brood. Dat is vers brood met plakjes tomaat, sla en bacon en een beetje mayo. Wat kan ik daar van genieten als de eerste tomaten van de planten zijn. Maar ook een sneetje vers brood bij de soep, goulash of chili con carne is gewoon heel erg lekker. En verder kan je het natuurlijk ook prima beleggen  met broodbeleg of pindakaas. Het brood blijft niet heel lang vers en wat ik persoonlijk doe met brood dat niet meer erg vers is, is er tosti’s of toast van maken. Snij dit brood in dikke plakken en maak er toast van en het is zo ontzettend lekker omdat de binnenkant zacht wordt en de buitenkant knapperig. Jammy jammy jammy ik kan daar echt enorm van genieten.

Zelf gebakken brood bewaren

Een nadeel van zelf gebakken brood is dat het niet zo lang vers blijft. Belangrijk om rekening mee te houden als je zelf brood gaat bakken. Laat je brood in ieder geval volledig afkoelen voordat je het aansnijdt. Dit zorgt er voor dat het brood wat langer goed blijft. Bewaar het daarna in een plastic zak of een goed afgesloten bak om het brood langer vers te houden. Daarnaast kan het brood goed ingevroren worden. Daarom bak ik vaak meerdere broden en dan vries ik ze in. Ik snij de broden voordat ze de vriezer in gaan. En zo kan ik er telkens een aantal sneetjes uithalen, het laten ontdooien en dan natuurlijk gebruiken. Vaak bak ik meerdere broden in één keer, zodat ik er maar één keer tijd aan hoef te spenderen en ik de vriezer kan vullen met zelf gebakken brood. Hopelijk is dit recept nuttig voor je en geniet je binnenkort ook van een vers zelfgebakken brood.

Veel bakplezier en eet smakelijk!

Veel liefs

Producten uit mijn moestuinwinkel

0 reacties

Een reactie versturen

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

Review recept
Laatste blogs

Producten