Wat eten we vandaag nou weer? Zelf zoete aardappelpuree maken stond al een tijdje zat al even in mijn hoofd. Eigenlijk al de hele zomer terwijl ik keek hoe de zoete aardappel planten aan het groeien waren. En die hebben we laatst geoogst. Met deze oogst hadden we nog niets gedaan en stond nog steeds in de keuken en van de buurman op de tuin kreeg ik nieuw Zeelandse spinazie. Dat leek me best een combinatie met zoete aardappel puree. Die ik trouwens al heel lang niet meer had gemaakt. En ja het was geslaagd! En het combineerde helemaal geweldig met de licht pittige zelf gemaakte verse worst die ik ’s middags had gemaakt.
Zoete aardappel gezond?
Is zoete aardappel gezond vroeg Chase, en jazeker is zoete aardappel gezond. Het bevat veel vezels, een ruime hoeveelheid vitamine A en C en ook nog eens ijzer, kalium, magnesium en choline. Ook de vitamines B1, B2, B3 B6 en foliumzuur zijn in kleine hoeveelheid aanwezig in de zoete aardappel. Al met al een gezonde knol. Daarnaast zorgt zoete aardappel er ook voor dat je bloedsuikerspiegel minder snel stijgt. En is het een gezonde vervanger voor aardappelen.
Klein recept voor de zoete aardappelpuree
Dit recept voor zoete aardappelpuree maakt geen grote portie. Het was voor ons ruim voldoende omdat we ook een grote hoeveel nieuw zeelandse spinazie hadden en die echt op moest. We hebben de zoete aardappelpuree dus echt als bijgerecht gebruikt. hou daar dus rekening mee met maken. Ik wil niet dat je met een lullige portie uitkomt!
Zoete aardappelpuree bewaren
Zoete aardappelpuree kun je 2 a 3 dagen in de koelkast bewaren. Daarnaast kan je het ook goed invriezen. Mijn ervaring is dat het wel wat droog uit de vriezer kan komen. Dit is simpel op te lossen door een klein klontje boter toe te voegen als je de aardappelpuree opwarmt.
Zoete aardappelpuree
Ingrediënten
- 250 gram zoete aardappel geschild (ongeveer 2 middelgrote aardappelen)
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 theelepel uienpoeder
- 20 gram roomboter
- Sambal of peper naar smaak
- Zout naar smaak
Instructies
- Snij de zoete aardappel in kleine blokjes en kook ze in een beetje gezouten water gaar.
- Giet de aardappelen af en laat ze even droog stomen boven het vuur.
- Snij de boter in blokjes en verdeel over de warme zoete aardappel.
- Sprenkel de paprikapoeder en uienpoeder over de zoete aardappel.
- Stamp de zoete aardappel tot een mooie gladde puree.
- Voila klaar eet smakkelijk!
0 reacties