Zoete chilisaus maken stond al even op mijn lijstje, maar we moesten even wachten op rijpe pepers. We hebben een waanzinnige zomer achter de rug met mooie oogsten. Afgelopen week haalde we de laatste pepers van de planten. En dat waren er veel! En wat ben ik blij dat ik er voor heb gekozen om er zoete chili saus van te maken. Want de saus is heerlijk, en smaakt bijna zoals de chilisaus die je krijgt bij de loempia’s van de chinees. Echt heerlijk. Hier is het in ieder geval goed gekeurd.
Gebruik pepers die jij lekker vindt
Ik gebruikte voor dit recept Cayenne pepers. De Carolina reaper die we dit jaar voor het leuk kweekte komt niet in de buurt van deze chilisaus. Zelf hou ik niet van heel pittig eten. Maar hou jij wel van pittig dan kan je ook een andere rode peper gebruiken. Pas het recept dus lekker aan naar jou smaak en voorkeur.
Ingrediënten
- 150 gram rode peper
- 150 gram rode paprika
- 1 bol knoflook
- 15 gram verse gember
- 60 ml citroensap
- 120 ml azijn
- 350 gram suiker
- 250 ml water
- zout naar smaak
Instructies
- Verwijder de zaadlijsten uit de paprika en pepers. Wil je het graag wat pittiger dan kan je een deel van de zaden laten zitten. Snij alles in stukken die je blender of keukenmachine goed kan verwerken.
- Pel de knoflook en maak de gember schoon. Snij de gember in stukken.
- Doe alle ingrediënten behalve de suiker in de blender, pureer alles tot een gladde saus.
- Doe alles in een pan en breng aan de kook. Voeg nu de suiker en roer goed door totdat de suiker is opgelost.
- Laat alles koken totdat de saus de gewenste dikte is. Hoe langer je de saus kookt hoe dikker die wordt.
- Doe de saus in brandschone warme potten en sluit goed af met schone deksels.
- Als de potten vacuüm zijn getrokken is de saus minimaal een half jaar houdbaar.
Notities
- Geopende potjes kan je enkele weken in de koelkast bewaren.
- Het recept is genoeg voor 6 potjes van 125 ml dus een totaal van 750 ml. Hoeveel je overhoudt hangt af van hoeveel je deze inkookt.
0 reacties